Euroopan ympäristön tila on huonontunut tällä vuosikymmenellä. Luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen, luonnonvaroja ylikulutetaan ja ilmastonmuutoksen vaikutukset etenevät. Näin kertoo tänään julkistettu Euroopan ympäristön tila -raportti. Raportissa korostetaan, että ympäristön tilan parantaminen vaatii nopeita muutoksia esimerkiksi liikkumiseen ja energiantuotantoon.
Monessa Euroopan kaupungissa ilmanlaatu on ajoittain huono. Pienhiukkasille altistuminen aiheuttaa joka vuosi 400 000 ennenaikaista kuolemaa. Tämä on vain yksi Euroopan vakavista ympäristöongelmista.
– Oikeastaan energia-, liikenne- ja ruokajärjestelmät ovat kaikki kestämättömällä pohjalla, jos ajatellaan ympäristöä. Tarvitaan merkittäviä muutoksia siihen, miten energia-, liikenne- ja ruokajärjestelmät toimivat, toteaa Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Paula Kivimaa.
Lajeja häviää ja maaperä pilaantuu
Joka viides vuosi julkaistava raportti Euroopan ympäristön tilasta kertoo, missä kaikessa ollaan menossa huonompaan suuntaan: Euroopasta on jo hävinnyt lähes 40 prosenttia perhosista ja melkein joka kymmenes lintulaji.
Meriluonto köyhtyy huolestuttavaa vauhtia, maaperä pilaantuu, kemikaalipäästöt yleistyvät ja melu uhkaa jo terveyttä.
– Asiat ovat todella kiireellisiä. Meidän täytyy kääntää suunta seuraavalla vuosikymmenellä. Se on kriittinen vuosikymmen. Näemme jo peruuttamattomia tuhoja: ilmastonmuutos on käynnissä, luonnon monimuotoisuus häviää, lajeja kuolee sukupuuttoon, listaa Euroopan ympäristökeskuksen pääjohtaja Hans Bruyninckx.
Suomessa parannettavaa kierrätyksessä
Suomessakin on parannuskohteita, vaikka meillä melu ja ilmansaasteet eivät olekaan isoja ongelmia.
– Resurssitehokkuus ei ole yhtä hyvä kuin monessa maassa ja jätteen kierrätyksessä ollaan keskikastia, huomauttaa Kivimaa.
Raportti muistuttaa, että vähäpäästöiseen liikkumiseen ja energiantuotantoon pitäisi siirtyä nopeasti. Kiireestä huolimatta toivoa ei vielä ole menetetty.
– Jos me nyt oikeasti tartutaan toimeen, niin kyllä me monella alueella ainakin pystytään hidastamaan sitä muutosta, jos ei kokonaan estämään, uskoo Kivimaa.
Jossain on sentään menty parempaan suuntaan. Muovijäteongelmaa on alettu torjua ja kiertotaloutta kehittää.