Olli Rehn: Eurooppa ajautuu taantumaan, jos energian tuonti Venäjältä loppuu

4:15img
Voiko Suomen energiapolitiikka pelastaa meidät taantumalta? Olli Rehn vastaa
Julkaistu 15.07.2022 17:53
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suomi ja koko Eurooppa ajautuvat taantumaan ensi talvena, jos energian tulo Venäjältä loppuu kokonaan.

Euroopan komissio ennustaa euroalueen talouskasvun olevan tänä vuonna 2,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Lue lisää: Euroopan komissio: Suomen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1,8 prosenttia, euroalueen 2,6 prosenttia

Suomi ja koko Eurooppa ajautuvat ensi talvena taantumaan, jos energiantulo Venäjältä loppuu kokonaan, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

– Taantuman todennäköisyys on koko ajan kasvanut. Jos energian tuonti loppuu kokonaan, ja ajaudumme sitä kautta syvään energiakriisiin ja energian säännöstelyyn, niin väistämättä Eurooppa ajautuu taantumaan ensi vuoden ja talven mittaan.

Rehnin mukaan perusskenaario on kuitenkin yhä se, että talous kasvaa, vaikkakin hitaasti.

Ennuste: Saksa ajautuu taantumaan

Etenkin Venäjän kaasusta riippuvainen Saksa on vaikeuksissa, kun kaasuntulo Venäjältä on vähentynyt dramaattisesti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Tällä viikolla Venäjän kaasu lakkasi virtaamasta Saksaan kaasuputki Nord Stream 1:n kautta, kun putki suljettiin kymmenen päivän mittaista huoltotaukoa varten. Saksassa pelätään, että kaasutoimitukset eivät jatku enää tauon jälkeen.

– Saksassa on tehty ainakin mielestäni aika erikoisia energiaratkaisuja lähihistoriassa, sillä Saksa on hyvin riippuvainen Venäjän energiasta, Rehn sanoo.

Deutsche Bank arvioi, että Saksa ajautuu taantumaan kuluvan vuoden toisella puoliskolla, ja että Saksan talous supistuu ensi vuonna yhdellä prosentilla.

Rehnin mukaan ennnusteen toteutuminen riippuu Venäjän hyökkäyssodan kestosta ja siitä, loppuuko energian tuonti Venäjältä kokonaan.

– Eurooppa kestää kyllä jonkin asteisen taantuman, mutta vaikea vaihe on edessä. Ikävä kyllä, energian hintojen aiheuttamaan inflaation kiihtymiseen ei rahapolitiikalla voida juuri vaikuttaa, Rehn sanoo.

Suomen viennistä yli puolet suuntautuu EU:n alueelle, ja siksi myös Suomi ajautuisi taantumaan muun Euroopan myötä.

Taantumalla tai lamalla ei ole virallista määritelmää, mutta yleisesti taantuma tarkoittaa, että talous supistuu kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Inflaatio pysyttelee korkealla

Kesäkuussa inflaatio Suomessa oli 7,8 prosenttia, mikä on korkein yli 30 vuoteen. Rehn ennakoi, että inflaatio pysyttelee korkealla koko loppuvuoden.

Rehnin mukaan inflaatiosta puolet selittyy energian hinnan nousulla, mikä puolestaan johtuu pitkälti Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

 – Meillä on tällä hetkellä hyvin korkea inflaatio ennen kaikkea energian hinnan nousun takia. Ymmärrän hyvin, että se tuntuu kansalaisten kukkarossa.

Tuoreimmat aiheesta

Suomen Pankki