Libyassa ihmisen voi ostaa muutamalla satasella – Eurooppaan pyrkiviä myydään orjiksi huutokaupoissa

mafia
YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pidätyskeskusten olot ovat epäinhimilliset ja niissä käydään kauppaa ihmisillä.
Julkaistu 26.11.2017 13:52

MTV UUTISET – STT – AFP

Kännykkäkameralla kuvatulla videolla näkyy kaksi nuorta mustaa miestä. Kolmas, kuvasta pois rajattu mies alkaa käydä kauppaa.

– Isoja vahvoja poikia maatilatyöhön! 400 dinaaria, 700? 800 dinaaria–1 200 dinaaria, mies listaa väkijoukosta huudettuja tarjouksia.

Video on amerikkalaisen uutiskanava CNN:n mukaan kuvattu elokuussa Libyassa. Siinä kaksi afrikkalaista miestä myydään orjatyöhön 340 eurolla kappale.

CNN julkaisi videon ja siihen liittyvän jutun, jossa kanavan toimittaja todistaa itse orjahuutokauppaa Libyan pääkaupungin Tripolin liepeillä, aiemmin tässä kuussa.

Video nosti jälleen otsikoihin Afrikasta Eurooppaan pyrkivien ihmisten ahdingon, joka on syventynyt sen jälkeen kun EU ja Libya sopivat loppukesästä tiiviimmästä yhteistyöstä. Kiisteltyyn sopimukseen kuuluu, että Italian kouluttamat Libyan rannikkovartijat pysäyttävät pakolaisveneet ja palauttavat matkustajat Libyaan, missä heidät suljetaan pidätyskeskuksiin.


"He lyövät, kunnes veri virtaa"

40 miljoonaa ihmistä elää orjuudessa

  • Orjuudessa eli viime vuonna arviolta 40 miljoonaa ihmistä. Niin kutsuttu moderni orjuus on yleisintä Afrikassa ja Aasiassa.
  • Suurin osa orjista on naisia ja tyttöjä, noin 29 miljoonaa. Lapsia on noin 10 miljoonaa.
  • Orjista 25 miljoonaa on pakkotyössä muun muassa yksityiskodeissa, tehtaissa, rakennustyömailla, maatiloilla ja kalastusaluksilla. Noin viisi miljoonaa on pakotettu prostituutioon.
  • Orjiksi lasketaan myös 15 miljoonaa ihmistä pakkoavioliitoissa. Heistä yli kolmannes on alle 18-vuotiaita.
  • Luvut perustuvat Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n, Kansainvälisen työjärjestön ILO:n ja ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin yhteiseen selvitykseen.

EU:n näkökulmasta järjestely toimii: kesän jälkeen Eurooppaan Välimeren-reittiä saapuneiden ihmisten määrä on pudonnut liki 70 prosenttia.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin arvostelleet sopimusta ankarasti. Niiden mukaan pidätyskeskusten olot ovat epäinhimilliset ja niissä käydään kauppaa ihmisillä.

Norsunluurannikolta kotoisin oleva Moussa Sanogo, 22, kuvailee oloja Libyassa helvetillisiksi. Ihmissalakuljettaja houkutteli Sanogon Libyaan, missä tämä myytiin orjana.

– Minut otettiin kiinni ja lukittiin pieneen huoneeseen 60 muun ihmisen kanssa. Emme pystyneet peseytymään, ja kun arabit kävivät huoneessa, heillä oli hajun vuoksi hengityssuojaimet. Näin, kuinka he arvioivat minua kuin kauppatavaraa, Sanogo kertoo.

Sanogo joutui pakkotöihin maatilalle, missä häntä hakattiin jatkuvasti.

– Orjia lyödään koko ajan, kunnes veri virtaa -- Arabit pitävät mustia miehiä eläiminä, mutta eläimiäkin kohdeltiin paremmin.

Samaa kertoo kamerunilainen Maxime Ndong.

– Jos vastustaa, tulee ammutuksi. Tiedän, että ihmisiä on tapettu.

2:07img

Amnesty: Vikaa on myös Afrikan maissa

Libyan hallitus on luvannut tutkia väitteet orjakaupasta. Libya on kuitenkin kaoottisessa tilassa, ja on kyseenalaista, kuinka kykenevä tai halukas hallitus on ongelmiin vaikuttamaan.

EU on vakuuttanut, että se tekee kovasti töitä löytääkseen kestävän ratkaisun Libyan siirtolaisongelmaan. Unioni muun muassa tukee Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n operaatiota, jossa jo 10 000 paluuta halunnutta ihmistä on kuljetettu kotimaihinsa Libyasta.

Libyan orjakauppa on esillä myös EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksessa, joka alkaa keskiviikkona.

Ihmisoikeusjärjestöt korostavat, ettei niin kutsuttu moderni orjuus ole ongelmana uusi, Libyassakaan. Amnesty Internationalin mukaan Eurooppa on pakolaispolitiikkansa vuoksi vastuussa ongelmasta, mutta ei yksin.

– Afrikan maat eivät tee mitään sen eteen, että nuoret eivät lähtisi ulkomaille, eivät esimerkiksi tarjoa heille töitä, sanoi järjestön Länsi-Afrikan toimintaa johtava Alioune Tine

2:51img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat