Suomalaisteknologiaa laukaistaan Jupiteriin – matka kestää 8 vuotta

Eurooppalaisen Juice-luotaimen mukana lähtee tällä viikolla avaruuteen myös suomalaista tutkimuslaitetekniikkaa. Euroopan avaruusjärjestön Esan ensimmäinen Jupiter-luotain on määrä laukaista matkaan Ranskan Guayanasta huomenna torstaina.

Juicen matka Jupiteriin kestää noin kahdeksan vuotta. Perillä luotaimen tehtävänä on tutkia elämän edellytyksiä. Jupiter Icy Moons Explorerin eli Juice-luotaimen tutkimuskohteena ovat Galilein kuiksi kutsutut Jupiterin suurimmat kuut Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto.

Näistä kolmen jälkimmäisen jäisen kuoren alla uskotaan olevan valtameriä. Vedestä muodostuneisiin valtameriin on liuennut mineraaleja kuiden kiinteistä sisäosista. Vuorovesivoimien antama lämpöenergia ja mineraalinen virtaava vesi tekevät kuista otolliset ympäristöt mahdolliselle Maan kaltaiselle elämälle.

Mittalaite poimii hiukkasia

Suomalaistutkijat Aalto-yliopistossa ja Ilmatieteen laitoksella ovat olleet mukana rakentamassa Juice-luotaimen PEP-mittalaitetta, joka tutkii kuiden pinnoista irtoavia sekä niihin iskeytyviä hiukkasia.

Kuiden sisällä oletettavasti kymmenien kilometrien paksuinen jääkerros ja valtameri tarjoavat suojaa mahdolliselle elämälle. Luotaimen 12 mittalaitetta antavat vuodesta 2031 alkaen tietoa Jupiterista ja sen lähiympäristöstä, josta on tähän mennessä löydetty lähes sata kuuta.

– Mittalaiteryhmämme ei kuitenkaan ole toimettomana ennen kesällä 2031 tapahtuvaa Jupiteriin saapumista. Olemme suunnitelleet aurinkotuulimittauksia sekä yhteismittauksia muiden aurinkokuntaa tutkivien luotainten kanssa, Aalto-yliopiston avaruustieteen ja -tekniikan professori Esa Kallio kertoo tiedotteessa.

Luotainta kuljettavan kantoraketin on lähdettävä matkaan torstaina Suomen aikaa tarkalleen kello 15.15.01, koska tuolla hetkellä Juicen on mahdollista saada tarvitsemaansa lisävauhtia Maan kiertoliikkeeseen nähden oikeassa linjassa olevilta planeetoilta. Ellei ensimmäinen laukaisu onnistu juuri oikealla sekunnilla, uusia yrityksiä tehdään vielä tämän kuun aikana.

Juice-luotaimen tutkimusmatka päättyy vuonna 2035, jolloin se iskeytyy Ganymedes-kuun pintaan.


Lue myös:

    Uusimmat