900-metrinen kivikasa pyyhkäisee maan ohi – tutkijat selvittivät mitä tapahtuisi, jos Ryugu-asteroidi osuisi Maahan

Tutkijat ovat laskeneet mitä tapahtuisi, jos Ryugu-asteroidi osuisi Maahan. Laskelmia tehtiin Hayabusa2-luotaimen asteroidilta toimittamia näytteitä analysoimalla. 

Tuloksia esiteltiin Wienissä järjestetyssä planetaarisen puolustuksen konferenssissa. Aiheesta uutisoi Space.com -sivusto.

Japanin avaruusjärjestön (Jaxa) professori Satoshi Tanaka painottaa törmäysarvioiden tekemisen tärkeyttä, vaikka Ryugu ei tällä hetkellä ole vaarassa törmätä Maahan.

900-metrinen kivikasa

Ryugu on halkaisijaltaan 900-metrinen asteroidi. Ryugu käy lähimmillään 100 000 kilometrin päässä Maasta. Kosmisessa mittakaavassa etäisyys on pieni.

Hayabusa2-luotain keräsi näytteitä Ryugulta vuonna 2018. Luotaimen keräämät näytteet onnistuttiin palauttamaan tutkittaviksi Maahan vuonna 2020.  Näytteiden perusteella Ryugu on löyhästi koossa pysyvä kivikasa.  

Jos Ryugu olisi joskus vaarassa törmätä Maahan, niin asteroidin kurssin kääntämisessä erillistä törmääjää käyttämällä olisi oltava erittäin varovaisia, jotta se ei hajoaisi osiin kääntöyrityksen aikana.

Jos Ryugun kurssin muutos ei onnistuisi ja se iskeytyisi päin Maata 45 asteen kulmassa 17 kilometrin sekuntivauhdilla, niin se hajoaisi ilmakehässä noin 40 kilometrin korkeudella maan pinnasta. Tästä aiheutuisi paineräjähdys, joka olisi vastaavanlainen, kuin vuonna 2013 tapahtunut Tseljabinskin meteorin iskeytyminen. Syntynyt räjähdys oli voimakkuudeltaan 33-kertainen Hiroshimassa räjäytettyyn ydinpommiin verrattuna.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä vielä, kuinka suuria paloja Ryugusta iskeytyisi maan pinnalle asti, mikäli se hajoaisi ilmakehässä. 

Lue myös:

    Uusimmat