Euroopan keskuspankki EKP on avannut kansalaiskyselyn selvittääkseen, minkälaisia aiheita ihmiset toivovat näkevänsä lähivuosina uusittavissa euroseteleissä. EKP:n rahapolitiikasta päättävä neuvosto on valinnut seitsemän teemaa, joista setelien kuva-aiheet valitaan.
Teemojen joukossa on sekä konkreettisia että abstrakteja aiheita. Kansalaiset voivat valita lempiaiheekseen esimerkiksi linnut, kädet tai joet. Muita vaihtoehtoja ovat eurooppalainen kulttuuri tai eurooppalaiset arvot kuvastettuina luonnossa.
Lisäksi setelien aiheeksi on tarjolla tulevaisuus sekä eurooppalaisten yhteinen identiteetti.
EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi kyselyn yhteydessä julkaistulla videoilla, että eurooppalaisten pitää saada vaikuttaa siihen, miltä uudet setelit näyttävät.
– Jokaisen pitää päästä vaikuttamaan siihen, minkä näköisiä uusista euroseteleistä tulee, Lagarde sanoi.
Kysely päättyy 31. elokuuta. Täysin ongelmitta setelikysely ei päässyt alkamaan, koska avauspäivänä linkki EKP:n sivuilla johti virheilmoitukseen.
Lue myös: Peukkuemojin käyttö tuli kalliiksi – maanviljelijälle rapsahti 82 000 dollarin sakko
Käteisellä on yhä paikkansa
EKP selvittää kansalaisten näkemyksiä myös tutkimusyhtiön avulla ja aikoo julkistaa valitun teeman myöhemmin tänä vuonna. Sen jälkeen teeman ympärille järjestetään suunnittelukilpailu ja kansalaiset pääsevät taas valitsemaan suosikkinsa. Seteleitä lasketaan liikkeelle viiden, kymmenen, kahdenkymmenen, viidenkymmenen, sadan ja kahdensadan euron arvoisina.
Lopullisen valinnan tekee EKP:n neuvosto. Uudet setelit lasketaan liikkeelle vuonna 2026.
Suomalaisesta yhä harvempi käyttää käteistä päivittäisessä elämässään, mutta EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit pitävät kiinni siitä, että käteisellä on yhä paikkansa euroalueen rahaliikenteessä. Monissa muissa Euroopan maissa siirtyminen käteisestä pois on edennyt paljon hitaammin kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
Lue myös: Nyt on huono aika luopua käteisestä, varoittaa asiantuntija – kysyimme kansalaisilta, onko heillä käteistä kotivarana
Päätös setelien uusimisesta tehtiin toissa vuoden lopulla, kun käteisen euron käyttöönotosta oli kulunut parikymmentä vuotta. Jotta setelit eivät kytkeytyisi yksittäisiin euromaihin, ne saivat alkujaan kuvioikseen symbolisia arkkitehtuuriaiheita.
Setelien uusiminen tarjoaa mahdollisuuden parantaa setelien turvatekijöitä ja tehdä niiden väärentämisestä vaikeampaa.
– Kehitämme korkean teknologian seteleitä. Tavoitteena on estää väärennökset ja vähentää ympäristön kuormitusta. Olemme sitoutuneita käteisrahaan ja sen varmistamiseen, että käteisellä rahalla maksaminen säilyy vaihtoehtona, sanoi EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta.
1:39