Malmöläinen laulaja Rebecca Bergcrantz, artistinimeltään Raindear, kertoi MTV Uutisille painostusyrityksistä. Kuinka vastapuoli perustelee toimintaansa?
"Musiikki yhdistää" on teemana, kun viisukansa kokoontuu vajaan kolmen viikon kuluttua Malmöhön. Kansanjuhlan yllä on kuitenkin varjo, ja syynä on maailman politiikka, Gazan sota ja Israelin osallistuminen Euroviisuihin.
Israelin edustaja on saanut useita tappouhkauksia ja pelkää oman ja perheensä turvallisuuden vuoksi. Samaan aikaan osa Euroviisujen eri tilaisuuksiin palkatuista artisteista on luopunut työtehtävistään.
– Noin viisi prosenttia esiintyjistä on jättäytynyt pois. Selvä syy tähän on Israel-Palestiina-kysymys, kertoo Malmön kaupungin Euroviisujen projektijohtaja Karin Karlsson Ruotsin TV4:n uutisille.
Kulttuurin hiljentäminen ei auta
Esimerkiksi Instagram-tilillä Isolera Israel eli Eristetään Israel esitellään Euroviisuista pois jääneitä artisteja, mutta myös heidät, jotka eivät ole tehneet näin. Seurauksena artistit ovat joutuneet uhkailujen kohteiksi.
Yksi tämän kokeneista on malmöläinen muusikko Rebecca Bergcrantz, artistinimeltään Raindear. Hän kertoo olevansa viime aikojen tapahtumista traumatisoitunut.
Kirjallisessa vastauksessa laulaja kertoo MTV Uutisille vastustavansa sitä, mitä Gazassa tapahtuu. Toimintatavat ovat nyt kuitenkin väärät.
– Ei ole rakentavaa tai demokraattista uhata ja kiristää jo valmiiksi haavoittunutta ammattiryhmää, jotta he eivät työskentelisi, Bergcrantz kirjoittaa.
– Uskon boikotointiin monissa tilanteissa, mutta kulttuurin hiljentäminen ei tuo toivottua vaikutusta. Päinvastoin.
– Antakaa meidän nousta lavalle ja käyttää ääntämme, Rebecca Bergcrantz vetoaa.
Näin Isolera Israel vastasi
Haastattelupyyntö toteutuu kirjallisina vastauksina myös Isolera Israel -tilin suuntaan. Kysymme, miksi julkaista nimet ja kuvat heistä, jotka edelleen aikovat osallistua työtehtäviinsä Euroviisuissa.
– Artistien nimet ja kuvat on julkaistu kaupungin verkkosivuilla, ja tiedot ovat siten julkisia, Isolera Israel -tililtä vastataan.
– Kannustamme kaikkia ohjelmassa esiintyviä taiteilijoita vaatimaan, kuten tuhannet muut artistit ympäri maailmaa ja yli 1000 artistia Ruotsissa, että Israel suljetaan pois Euroviisuista ja kieltäytymään osallistumisesta Euroviisu-tapahtumiin Malmössä.
Kirjallisessa vastauksessa myös taustoitetaan tilin tarkoitusta laajemmin. Päämääränä on tukea palestiinalaisten kehotusta boikotoida Israelia, välttää sijoituksia sinne sekä asettaa sanktioita Israelia vastaan. Liike tunnetaan myös nimellä Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) , ja se käynnistettiin vuonna 2005.
"Erittäin epädemokraattista"
Malmön kaupungin Euroviisujen projektijohtaja Karin Karlsson kuitenkin paheksuu artistien ahdistelua.
– Ei ole kovin demokraattista asettaa ihmisiä listoille, joille he eivät halua kuulua.
– Jos esittää toiveen, että listalta pääsisi pois, vastaus on ryhtyä ensin boikottiin.
– Mikäli artistia on uhkailtu, kannustamme ilmoittamaan asiasta poliisille, Karlsson sanoo.
Euroviisu-viikko alkaa Malmössä vajaan kolmen viikon kuluttua. Paikalle odotetaan noin 100 000 viisuvierasta. Lippuja on myyty ainakin 80 maahan.