Olly Alexander aikoo heiluttaa Britannian lippua Euroviisuissa "homoimmalla mahdollisella tavalla"

Suomella farkkukankainen näytön paikka Euroviisujen semifinaalissa 7:16
Katso myös: MTV on paikalla Malmössä – Suomella farkkukankainen näytön paikka Euroviisujen semifinaalissa

Years & Years -yhtyeen jälkeen soolouralle lähteneen poptähden euroviisutaival ei ole sujunut aivan mutkattomasti. Vetäytymisvaatimuksia on tullut niin Israelin kuin palestiinalaisten tukijoilta.

Britannian euroviisuedustaja, Years & Years -yhtyeestä tunnettu poptähti Olly Alexander on uuden edessä.

Bändi muuttui Alexanderin sooloprojektiksi jo vuonna 2021, mutta Euroviisujen myötä sooloura ottaa uuden askeleen. Viisukappale Dizzy on ensimmäinen artistin omalla nimellä julkaistu kappale, ja sitä seuraa myöhemmin tänä vuonna uusi albumi.

Musiikin tekeminen täysin omissa nimissä on tuntunut vapauttavalta, artisti kertoi STT:lle videohaastattelussa Malmöstä euroviisuharjoitusten alkupäivinä.

–  Kun kerran julkaisen tämän omalla nimelläni, olen pohtinut, mikä minua inspiroi eniten ja millainen artisti oikein olen, hän sanoo.

– On ollut todella mukavaa aloittaa tavallaan uusi luku.

Artisti on myös suuri viisufani, mutta motivaatio lähteä Euroviisuihin kuulostaa olevan enemmän realistinen kuin romanttinen.

– Olen ollut poissa pari vuotta, enkä todellakaan voi taata, että jos julkaisen kappaleen, se pärjää hyvin. Joten ajattelin, että Euroviisut on toivottavasti hyvä alusta kappaleelle. Se vie kappaleen paikkoihin ympäri maailmaa ja Eurooppaa, jonne en välttämättä muuten pääsisi, huolimatta aiemmasta menestyksestäni.

Vetäytymisvaatimuksia

Tämänvuotisia Euroviisuja varjostaa Gazan sota, jonka vuoksi Israelin osallistumista on vastustettu.

Myös Alexander on saanut asiasta kritiikkiä osakseen. Kun viisuedustajuus julkistettiin, nousi Britanniassa esiin artistin allekirjoittama vetoomus, jossa Israelin sanottiin suorittavan Gazassa kansanmurhaa ja sitä kutsuttiin apartheid-valtioksi. Muunmuassa juutalainen hyväntekeväisyysjärjestö vaati BBC:tä vaihtamaan edustajaa.

Maaliskuussa puolestaan Queers for Palestine – jonka vetoomuksen Alexander oli allekirjoittanut – vaati artistia boikotoimaan viisuja solidaarisuudesta palestiinalaisia kohtaan.

Harkitsiko hän missään kohtaa vetäytymistä?

– Asiat, jotka haluan tapahtuvan, kuten tulitauko ja rauha – en uskonut, että vetäytymiseni toisi niitä asioita lähemmäksi. Ajattelin, että pysymällä kilpailussa mukana minulla on edelleen ääni, Alexander sanoo.

Hän oli yksi niistä viisuartisteista, jotka allekirjoittivat aselepoa Gazaan toivovan yhteislausunnon.

– Meille oli tärkeää sanoa, että artisteina tunnustamme etuoikeutemme, että haluamme luoda inklusiivisen tilan, ja että haluamme pysyvän rauhan ja tulitauon.

Seksikästä, kohtuudella

Alexander tunnetaan paitsi artistina, myös sateenkaariaktivistina. Hän on puhunut avoimesti omasta homoseksuaalisuudestaan ja ei-binäärisyydestään sekä HLBTQ-kysymyksistä yleisesti. Artisti on myös ilmoittanut aikovansa heiluttaa Britannian lippua viisulavalla "homoimmalla mahdollisella tavalla".

– Se, että on osa maailman suurinta musiikkikilpailua, astuu yhdelle maailman suurimmista näyttämöistä ylpeänä siitä kuka on, aidosti oma itsensä miljoonien ihmisten edessä – se ei ole pieni asia. On todella voimakas viesti, että on ok olla kuka olet, olitpa sitten kuka tahansa, artisti sanoo.

Viisukappale Dizzy on inspiroitunut laulajan poikaystävästä.

– Se kertoo siitä, millaista on olla korviaan myöten rakastunut.

Alexanderin musiikissa ja esiintymisissä ovat usein esillä myös seksuaaliset teemat. Sitä on luvassa myös viisulavalla, jossa artisti esiintyy miestanssijoiden kanssa pukuhuoneen suihkua muistuttavassa lavasteessa.

– Kyseessä on tietenkin perheohjelma. Mutta nämä ovat kuitenkin Euroviisut, joissa voi olla aika uskalias ja vähän seksikäs, kohtuuden rajoissa. Olemme yrittäneet tasapainotella siinä keskellä.

Lue myös:

    Uusimmat