Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan kyselyn mukaan suomalaiset jakaantuvat kahteen tasasuureen leiriin suhtautumisessaan EU:n elpymispakettiin.
Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia katsoi, että Suomen osallistuminen siihen on maan etujen mukaista. Eri mieltä oli 38 prosenttia vastanneista.
Hallituspuolueista keskustan kannattajat ovat kielteisimpiä, mutta muiden hallituspuolueiden kannattajat ovat selvällä enemmistöllä paketin puolella.
Myönteisimpiä ovat vihreiden kannattajat, joista 74 prosenttia tukee elpymispakettia. Keskustalaisista tällä linjalla on 43 prosenttia.
Oppositiossa kokoomuksen kannattajista elpymispakettia tukee 40 prosenttia vastanneista, mutta 43 prosenttia on sitä vastaan.
Muissa oppositiopuolueissa tuki Suomen osallistumiselle pakettiin oli hyvin vähäistä. Näkemykset elpymispaketista ovat lähes samat kuin Evan syksyn kyselyssä.
Keskustalaisten joukossa paketin kannatus on syksyn jälkeen laskenut. Eva selvitti samalla myös suomalaisten yleistä näkemystä EU-jäsenyydestä.
Suomalaisten EU-myönteisyys on kasvanut viime syksystä hiukan, vaikka kiistely elpymispaketista on jatkunut.
Jäsenyydellä enemmän tukea kuin paketilla
Vastaajista 54 prosenttia suhtautuu Suomen EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti. Reilu neljäsosa suhtautuu neutraalisti.
– Suomalaisten enemmistö arvostaa EU:ta, mutta ei soisi sen muuttuvan. Evan arvo- ja asennetutkimusten seurantamittaukset kertovat, että kansalaiset ovat koko ajan vierastaneet sekä unionin tiivistymistä että sen hajaantumista ja toivoneet EU:lta lähinnä jatkuvuutta, vakautta ja keskittymistä ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen, jotka jäsenyyden myötä tulivat Suomen ja suomalaisten ulottuville, summaa Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.
Euro saa myös suomalaisten enemmistön tuen. Reilu puolet, 51 prosenttia katsoo, että Suomi hyötyy rahaliiton jäsenyydestä. Reilu viidennes, 22 prosenttia, katsoo sen olevan Suomelle taakaksi.
Jos EU-jäsenyydestä äänestettäisiin tänään, 61 prosenttia äänestäisi puolesta ja 25 prosenttia vastaan.
Taloustutkimuksen toteuttama kysely perustuu 2 059 ihmisen vastauksiin, jotka kerättiin internetpaneelissa maalis-huhtikuun vaihteessa. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.