Suomessa ei pitäisi olla hyönteismyrkky fiproniilin saastuttamia kananmunia. Näin arvioidaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta. Keski-Euroopassa on tuhottu miljoonia hollantilaisia munia myrkkyepäilyjen vuoksi.
Belgiassa fiproniilia on löytynyt myös kananlihasta. Asiasta kertoi Maaseudun Tulevaisuus.
Fiproniilin käyttö on kielletty ihmisravinnon tuotannossa EU-maissa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan aine voi suurina määrinä vahingoittaa maksaa, kilpirauhasta ja munuaisia.
Evira seuraa tarkasti EU:n hälytysjärjestelmää. Viraston mikrobiologisen elintarviketurvallisuusyksikön johtaja Thimjos Ninios kertoo, että niin munien kuin lihankaan puolesta riskiä ei ole kohdennettu Suomeen.
Nyt Evira odottaa Saksan, Hollannin ja Belgian viranomaisselvityksiä.
– Mitään rajuja uusia tietoja tuskin tulee ennen kuin muiden maiden viranomaiset ovat selvittäneet, mihin yrityksiin kananmunia on toimitettu ja onko niitä mennyt eri tuotteissa eteenpäin, Ninios sanoo.
Eviran ylitarkastaja Sari Sippola muistuttaa, että Suomeen tuodaan tarkan salmonellakontrollin vuoksi hyvin vähän kananmunia ulkomailta. Tullin tilastojen mukaan Suomeen on tuotu kuorellisia, elintarvikekäyttöön tarkoitettuja kananmunia tänä ja viime vuonna Ruotsista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Kauppaketjut tutkivat omaa tilannettaan
Kauppakonserni Keskosta kerrotaan, että sille tulee Hollannista 11 keksilaatua, jotka sisältävät kananmunaa. Keksit myydään yhtiön omina merkkituotteina, ja kananmunan osuus niissä on alle 0,5 prosenttia.
Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervon mukaan asia on selvitettävänä. Keskon myymät tuoreet kananmunat ovat kotimaisia.
Lidlin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että kaikki ketjun myymät tuoreet kananmunat tulevat Suomesta. Lidl selvittää, onko ketjulla myynnissä hollantilaisia munia sisältäviä tuotteita.
S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo STT:lle, että myös S-ryhmän tuoreet kananmunat ovat suomalaisia. Ketjulla on valikoimissaan 12 Rainbow-tuotetta, joissa on käytetty hollantilaista kananmunaa. Suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo, ettei tuotteissa käytetty kananmuna ole kuitenkaan peräisin niiltä tiloilta, joilta korkeita hyönteismyrkkylukemia on löytynyt.
– Hollantilaiset tavarantoimittajamme ovat käyneet tuotantoketjunsa läpi. Munat eivät ole tulleet näiltä tiloilta, Lyytikäinen sanoo.
Saksaan miljoonia myrkkymunia
Hollannin elintarvikeviranomaisten mukaan testien tuloksena lähes 140 maatilaa on suljettu. Yhden tilan munien kerrotaan aiheuttavan vakavaa vaaraa terveydelle. Lisäksi kymmenien tilojen munissa oli niin korkeita myrkkypitoisuuksia, ettei niitä pidä syöttää lapsille.
Saksan maatalousministerin Christian Schmidtin mukaan Hollannista on tuotu Saksaan ainakin kolme miljoonaa saastunutta kananmunaa viime viikkoina. Suurin osa niistä on myös myyty kuluttajille.
Belgiassa syyttäjät sanovat tutkivansa kahta yhtiötä, jotka valmistavat täiden torjunta-aineita muun muassa hollantilaisille ja belgialaisille maataloille. Tutkinnassa selvitetään, onko fiproniilia sekoitettu lailliseen hyönteismyrkkyyn sen tehon parantamiseksi.
Hollantilainen De Volkskrant -lehti kertoi, että laitonta hyönteismyrkkysekoitusta olisi käytetty Hollannissa yli vuosi.
Tuholaistorjuntayritys on myrkkymunaskandaalin pääepäilty– Hollannin viranomaiset epäilevät, että tuholaistorjuntayritys on lisännyt fiproniilia kanojen loislääkkeeseen tehostaakseen sen vaikutusta. – Ainetta käytetään yleisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Käyttö tuotantoeläimille on kielletty. – Fiproniilia on löytynyt kananmunista Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa. Kananmunia on vedetty markkinoilta miljoonittain. – Belgiassa fiproniilipitoisuuksia on mitattu myös kananlihasta. – Tullin ja Eviran mukaan fiproniilia sisältäviä kananmunia ei ole tullut Suomeen. –Viranomaiset Keski-Euroopassa selvittävät fiproniilia sisältäneiden tuotteiden reittejä. |