Kriisin aiheuttanut aine käytössä Suomessa kissojen ja koirien punkkitorjuntaan.
Tulli kertoo, ettei Suomeen ole tuotu Hollannista kuorellisia kananmunia viime vuonna ja tammi-toukokuun aikana. Tullin mukaan se huomioi valvonnassaan ja tutkimuksissaan fiproniili-hyönteismyrkyn mahdollisen esiintymisen elintarvikkeissa.
Valvontaa kohdennetaan Tullin riskiarvion perusteella myös kananmunaa sisältäviin prosessoituihin elintarvikkeisiin. Tulli kertoo, että sillä on olemassa analytiikka fiproniilin määrittämiseen ja sitä etsitään rutiininomaisesti.
Tullin mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna ja tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana tuoreita kuorellisia kananmunia Ruotsista, Liettuasta ja Virosta.
Hollannissa ja Saksassa on poistettu kauppojen hyllyiltä miljoonia hollantilaisia kananmunia, kun osasta munia löydettiin fiproniili-hyönteismyrkyn korkeita pitoisuuksia.
Fiproniiliä ei ole luvallista käyttää kanoihin eikä muihinkaan tuotantoeläimiin Suomessa. Samanlainen kielto on muissakin EU-maissa.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan korkeat fiproniili-pitoisuudet voivat vahingoittaa maksaa, kilpirauhasta ja munuaisia, jos myrkkyä saa ravinnon mukana suuria määriä ajan mittaan.
Suomeen tuodaan hyvin vähän ulkomaisia munia
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, että Suomeen ei ole päätynyt hyönteismyrkky fiproniiliä sisältäviä kananmunia.
Eviran mukaan EU:n viranomaisvalvonnan yhteisen hälytysjärjestelmän kautta ei ole myöskään tullut tietoa siitä, että riski olisi laajentunut munavalmisteisiin tai elintarvikkeisiin, joiden valmistuksessa on käytetty kananmunaa.
Miljoonia munia on tuhottu myrkkyepäilyn vuoksi Keski-Euroopassa.
– Suomalaisena kuluttajana suhtautuisin rauhallisesti tähän munakohuun. Tiedossa ei ole, että fiproniiliä olisi maahantuoduissa munissa tai että sitä olisi käytetty Suomessa muihin kuin laillisiin tarkoituksiin, ylitarkastaja Sari Sippola Evirasta kertoi aiemmin STT:lle.
Hän lisäsi, että Suomeen tuodaan tarkan salmonellakontrollin vuoksi hyvin vähän kananmunia ulkomailta.
Suomessa ei ole Sippolan mukaan myöskään havaittu syytä minkään tuotteiden takaisinvedolle myynnistä.
Pitoisuudet eivät seurannassa
Fiproniiliä ei ole luvallista käyttää kanapunkkien torjuntaan tai muihinkaan tuotantoeläimiin Suomessa. Samanlainen kielto on muissakin EU-maissa.
– Suomessa on sen sijaan myynnissä fiproniiliä pieneläimien kuten koirien, kissojen ja frettien punkkitorjuntaan. Se on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön paikallissivelyvalmisteena. Tätä ainetta on saatavilla vapaasti käsikauppatavarana, Sippola kertoo.
Koska fiproniiliä ei saa käyttää tuotantoeläimillä, se ei ole Eviran seurantajärjestelmässä, eli sen pitoisuuksia ei tutkita säännöllisesti.
– EU:n hälytysjärjestelmä on erittäin hyvä ja toimiva. Olemme ajan tasalla koko ajan. Jos alkaa tulla vinkkejä siitä, että saastuneita munia myyneiden tuottajien munia on käytetty kananmunatuotteiden valmistukseen, pystymme saamaan valvontamenetelmän pikaisesti pystyyn ja lähtemään arvioimaan kansallista tilannetta, Sippola täydentää.