Kinder-suklaamunien salmonellakohu paisuu – Ruotsissakin jättimäinen takaisinveto: "Tuotteita ei tule syödä"

kinder-munat
Kinder-suklaamunien epäillään liittyvän Euroopassa jylläävään salmonellaepidemiaan. Shutterstock

Kinder-suklaamunien takaisinveto laajeni useisiin Euroopan maihin. Torstaina aamupäivällä ilmoitettiin takaisinvedosta myös Suomessa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina Kinder-suklaamunien laajasta takaisinvedosta joissakin Euroopan maissa. Kinder-yllätysmuniin on liitetty salmonellaepäilyjä esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Irlannissa, Hollannissa ja Ruotsissa. Salmonellatapauksia on todettu ympäri Eurooppaa jo ainakin 134  ja suurin osa sairastuneista on lapsia. 

Ruokavirastosta kerrottiin tiistaina MTV Uutisille, että Kinder-muniin yhdistettyjä salmonellatapauksia ei ole ainakaan toistaiseksi todettu Suomessa. Ruotsissa tapauksia on jo ollut useampi.

– Pääosin lapset ovat sairastuneet ja useita on jouduttu viemään sairaalahoitoon. Se vaikuttaisi olevan ärhäkämpi kuin tavallinen salmonella, kertoi Ruotsin Ruokaviraston infektiovalvontakoordinaattori Mats Lindblad Aftonbladetille tiistaina.

Takaisinvedot laajenivat keskiviikkona – Ruotsin viranomaiset: "Tuotteita ei tule syödä"

Alkuviikosta Ruotsissa ei vielä ryhdytty takaisinvetotoimenpiteisiin, mutta keskiviikkona tilanne muuttui ja tietyt Kinder-tuotteet vedettiin Ruotsin markkinoilta. 

– Jos näitä tuotteita on kotona, niitä ei tule syödä, Mats Lindblad totesi Ruotsin Ruokaviraston tiedotteessa.

Aftonbladetin mukaan Ruotsissa myynnistä vedettiin yksittäiset sekä triplapakkauksessa olevat Kinder-munat, joiden parasta ennen -päivämäärä osuus aikavälille 26.6.2022–7.10.2022. Lisäksi myynnistä vedettiin myös muutamia muita yksittäisiä Kinder-suklaatuote-eriä.

Myös esimerkiksi Isossa-Britanniassa on vedetty myynnistä Kinder-munat, joiden parasta ennen -päivämäärät osuvat kevään ja syksyn välille. Takaisinvetotoimenpiteisiin on ryhdytty myös ainakin Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Irlannissa.

EU:n viranomaiset tutkivat tapauksia

Reutersin mukaan Euroopan unionin terveysvirasto on ilmoittanut tutkivansa yhdessä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kanssa 134 vahvistettua tai todennäköistä salmonellatapausta.

Kinder-tuotteita valmistavan Ferreron mukaan yhdessäkään Kinder-tuotteessa ei toistaiseksi ole löytynyt viitteitä salmonellasta, mutta tuotteita on nyt varmuuden vuoksi vedetty myynnistä useissa maissa.

– Epidemiaa kuvaa se, että epätavallisen suuri määrä lapsia on sairaalahoidossa, ja osalla on vakavia kliinisiä oireita, kuten veristä ripulia, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC totesi lausunnossaan.

Virasto ei maininnut Kinder-tuotteita valmistavaa Ferreroa lausunnossaan, mutta varoitti keskiviikkona, että tapauksia on todettu enimmäkseen alle 10-vuotiailla lapsilla. Myöhemmin virastosta tarkennettiin, että Kinder-suklaamunat liittyvät tapauksiin, mutta tietoa ei ole, koskeeko ongelma yksinomaan näitä tuotteita.

Kinder-tuotteita valmistavan Ferreron mukaan yhdessäkään Kinder-tuotteessa ei toistaiseksi ole löytynyt viitteitä salmonellasta, mutta tuotteita on nyt varmuuden vuoksi vedetty myynnistä useissa maissa. Ferrerolla ollaan yhtiön edustajien mukaan tietoisia, että Kinder-munien myynti kasvaa usein pääsiäisenä ja siksi tilanne on kaiken kaikkiaan erityisen ikävä.

Artikkelia päivitetty 7.4. klo 10.32: Päivitetty tieto takaisinvedosta Suomessa.

Videolla kerrotaan, millaisia ovat salmonellan oireet.

Salmonellan oireet 1:17
Salmonellat ovat yleisiä, eläinten kantamia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita. Videolla lisää aiheesta. Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ruokavirasto ja Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat