Yhtä Suomen vaarallisinta rikollisjärjestöä United Brotherhoodia johtanut Keijo Vilhunen paljastaa Ylen uudessa podcastissa, mikä sai hänet toimimaan poliisin tietolähteenä.
Vilhunen oli arvostettu henkilö alamaailmassa ja rikolliset kuuntelivat häntä. Silti hän ryhtyi yhteistyöhön poliisin kanssa 2000-luvun alussa.
Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -nimisessä podcastissa Vilhunen kertoo motiivin olleen päästä lähemmäs vakavasti sairastunutta poikaansa.
– Poika sairastui silloin, sanotaan semmoiseen parantumattomaan tautiin. Se ei tavallaan parane siitä sitten, että on joutunut poika paljon olemaan tuolla hoidossa sen takia, Vilhunen sanoo.
Pojalla on edelleen jatkuva lääkitys sairauteensa.
– Sairastuminen oli kova paikka koko perheelle, Vilhunen kertoo podcastissa.
Lue myös: Ex-rikollispomon puolustus: "Keijo Vilhunen ei tiennyt Aarnion tuovan tynnyreittäin hasista maahan"
Pojan sairastuessa isä oli vankilassa
Vilhusen poika sairastui 1990-luvun lopussa, kun isä suoritti vankilassa tuomiotaan. Vilhuselle oli tärkeää päästä tukemaan poikaansa. Hän ymmärsi, että Helsingin huumepoliisi voisi auttaa häntä, jos hän auttaisi poliisia.
Yhteistyö poliisin kanssa alkoi sillä, että Vilhunen vietiin Pasilan poliisitalolle tapaamaan Helsingin huumepoliisia Jari Aarniota.
Aarnion Vilhunen oli tavannut jo 1990-luvulla rikostutkinnan yhteydessä, kun Aarnio oli tuolloin tutkinnanjohtajana jutussa. Vilhunen tuomittiin jutussa 12 vuoden vankeuteen. Tuolloin miesten välit olivat vielä kaikkea muuta kuin lämpimät.
Hyvä tietolähde
Huumepoliisin päällikkönä toimi 2000-luvun alussa Paavo Selin, joka määräsi Aarnion pitämään virkatyönään yhteyttä Vilhuseen.
Selinin mukaan Vilhusta parempaa tietolähdettä ei ollut. Tietolähteen paljastumista suojeltiin poliisissa viimeiseen asti.
Tietolähdetoiminnan aikana Aarnion ja Vilhusen välit olivat tiettävästi hyvät.
– On selvää, että jos ollaan vuosia tekemisissä ja on tapaamisia, eivät välit voi lähtökohtaisesti olla kovin vihamieliset, Aarnio kertoo podcastissa.
Pääsi toiseen vankilaan
Kun Vilhusen yhteistyö poliisin kanssa alkoi, hänen vankilasijoitustaan muutettiin siten, että hän pääsi Sukevan vankilasta Jokelan vankilaan, joka oli paljon lähempänä perhettä ja sairasta poikaa.
Jokelan vankilasta Vilhunen päästettiin sairaalaan noin 20 kertaa, jotta hän pystyi osallistumaan hoitokokouksiin yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa.
– Jollakinhan sinne piti päästä. Se oli 600 kilometriä matkaa sinne, että perhe oli silloin kanssa täällä etelässä, Vilhunen selittää.
Lue myös: Aarnio kiistää valituslupahakemuksessaan näytön tynnyrien sisällöstä – myös Keijo Vilhusen puolustus penää oikeutta: ”Toimi Aarnion filtterinä, ei rikoskumppanina”
Uhattiin myrkyttää
Toinen motiivi tietolähdetoimintaan oli Vilhusen kiitollisuudenvelka Helsingin huumepoliisille, joka oli torjunut Vilhuseen kohdistuneen väkivallan uhan.
Toimittajan saamien tietojen mukaan Vilhunen aiottiin myrkyttää, mutta tieto suunnitelmasta päätyi Helsingin huumepoliisille ja sitä kautta Vilhuselle, joten suunnitelma epäonnistui.
Tietolähteeksi ryhtyminen ei ollut Vilhusen mukaan helppo päätös. Vuosien varrella hän on joutunut sen takia vaikeisiin tilanteisiin ja kaksoiselämä otti välillä koville.
Isältä jääneet velat ajoivat rikoksen polulle
Vilhusen isä kuoli 1980-luvun alussa ja kaksi vuotta sen jälkeen Vilhunen sai ensimmäisen vankeusrangaistuksensa huumausainerikoksesta. Podcastissa hän kertoo, että osasyynä rikoksille olivat isän yritykseltä jääneet velat.
– Kun isä kuoli, niin silloinhan jotain jäi yrityksen velkoja silloin. Ja tämmöiset asiat, että niitä sitten lähdetään maksamaan, niin ne ovat isoja rahoja kumminkin, Vilhunen sanoo.
Melkein heti vapauduttuaan Vilhunen tuomittiin muun muassa yllytyksestä törkeään ryöstöön ja törkeistä huumausaineiden salakuljetuksista kuudeksi vuodeksi vankeuteen.
Vilhunen itse on edelleen sitä mieltä, ettei hän syyllistynyt kyseiseen rikokseen ja että kuuden vuoden tuomio oli kohtuuton.
Hänen kerrotaan sanoneen, että hänen isänsä kuoleman lisäksi tuomiosta katkeroituminen viimeisteli hänen tiensä rikolliseksi.
Lue myös: Ex-gangsteripomo Vilhunen: Välitin tietoja Volkan Ünsalin murhahankkeesta Jari Aarniolle
Tuomittiin Aarnion kanssa
Vilhunen tuomittiin yhdessä Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion kanssa samassa huume- ja virkarikosjutussa eli niin sanotussa tynnyrivyyhdissä 10 vuodeksi vankeuteen.
Helsingin hovioikeus antoi asiassa viime vuonna tuomionsa, ja käräjäoikeuden aiemmin Aarniolle ja Vilhuselle antamat 10 vuoden vankeustuomiot pysyivät ennallaan.
Korkein oikeus (KKO) päätti, ettei Aarnio tai hänen rikoskumppaninaan tuomittu ex-jengipomo Vilhunen saanut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Hovioikeuden mukaan Aarnio osallistui viiden huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen. Hovioikeus katsoi, että Vilhunen syyllistyi Aarnion kanssa kahteen törkeään huumausainerikokseen.
Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämästä kertova podcast julkaistaan Yle areenassa maanantaina. Ohjelma on kuultavissa myös Yle Puheelta.