Entinen NHL-kiekkoilija Sean Avery ravistelee taalaliigaa uudessa kirjassaan.
Kymmenen kauden ajan NHL:ssä pelannut Avery, 37, jätti jääkiekon keväällä 2012, ja on sen jälkeen työskennellyt muun muassa mallina ja näyttelijänä. Kaukalossa hän oli täynnä tulta ja tappuraa, ja Averyä pidettiin yleisesti NHL:n ärsyttävimpinä pelaajana.
Nyt Avery on paljastanut kirjassaan Offside: My Life Crossing The Line, että hän haki hurmostilaa peleihin myös raskaalla lääkityksellä.
– Paras tunne maailmassa on se, kun neula lävistää ihon takapuolessa ja tunnet Toradol-ryöpyn syöksyvän verenkiertoosi. Se otetaan lämmittelyiden jälkeen, 15 minuuttia ennen peliä, Avery paljastaa kirjassaan.
Toradol on voimakas kipulääke, joka sai Averyn pahasti koukkuunsa.
– Tuntuu kuin kehosi olisi läpäisemättömän haarniskan peitossa. Tunnet olosi tuhoutumattomaksi, ja samalla olet kuin jatkuvassa orgasmissa. Ei ole olemassa parempaa.
Avery käytti omien sanojensa mukaan runkosarjaotteluissa Toradolin lisäksi myös Adderall-psykostimulanttia.
– Toradolin ansiosta tunsin voivani luistella tiiliseinän läpi ja Adderall antoi ekstravaihteen, joka sai minut oikeaan mielentilaan.
Avery tietää, että lääkkeiden käytöissä piili valtava riski, mutta oli valmis siihen varsinkin pudotuspeleissä. Runkosarjassa hän otti Toradolin pillerin muodossa, mutta pudotuspeleissä oli piikin vuoro, mikä on Averyn mukaan huomattavasti vaarallisempaa maksalle.
– Toradol oli syy, miksi en malttanut odottaa pudotuspelejä. Tiesin saavani annoksen ennen jokaista peliä, Avery totesi Globe and Mailin haastattelussa ja väitti samalla ongelman koskevan koko liigaa.
Onko asia kaikkien kohdalla näin?
– Kaikkien. Se on yksi asia, jota he (NHL) eivät halua sinun tietävän, Avery lisää.
Kirjassaan hän vertaa NHL:n lääkekulttuuria amerikkalaisen jalkapallon NFL:n vastaavaan kylmäävällä tavalla.
– Nauran, kun luen tarinoita Toradolin väärinkäytöstä NFL:ssä. NHL saa NFL:n näyttämään amatööriliigalta Toradolin käytön kohdalla.
Avery pelasi NHL:ssä 580 runkosarjaottelua ja summasi niissä tehot 90+157=247 sekä 1 533 jäähyminuuttia.
Aiheesta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.