F-16-hävittäjät ovat lupaus, mutta lännellä on myös toinen viesti – Risto E. J. Penttilä: "Vastahyökkäyksen jälkeen on ehkä aika neuvotella"

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä ei pidä todennäköisenä, että kaikki Venäjän hallussa olevat Ukrainan alueet jäisivät venäläisille. Jotain Venäjä todennäköisesti kuitenkin saa, Penttilä arvioi.

Yhdysvallat kertoi viikonloppuna G7-kokouksen yhteydessä tukevansa yhdysvaltalaisvalmisteisten F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle.

Kannanotto tulkittiin laajasti läpimurroksi Ukrainalle, joka on vaatinut läntistä ilma-asetta pitkin sotaa. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui päätöstä historialliseksi.

Yhdysvaltojen myöntymys on Ukrainalle tärkeä, sillä muutkin maat tarvitsevat USA:n luvan yhdysvaltalaisvalmisteisten F-16-koneiden luovuttamiseen Ukrainalle. Kyse on samasta kuviosta kuin Leopard 2 -panssarivaunujen kohdalla, joskin tuolloin lupaa perättiin Saksalta.

"Ei merkitystä tähän hetkeen"

– Päätöksellä ei ole "merkitystä tähän hetkeen", sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Huomenta Suomessa. 

Parhaimmillaankin tulee menemään "useita kuukausia" ennen kuin Ukraina saa F-16-hävittäjiä, sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien tiedottaja Frank Kendall toissapäivänä, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

Sen sijaan pidemmän välin merkitystä hävittäjälupauksella on, Penttilä sanoo.

– Tällä pyritään sanomaan Ukrainalle se, että olemme tukena pitkästi eteenpäin. Voitte jossain vaiheessa ryhtyä neuvottelemaan rauhasta. Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa jo valmistaudutaan siihen, miten tästä (sodasta) päästään pois, Penttilä toteaa.

 – Jos Zelenskyi saa läpimurtoja hyökkäyksen ansiosta, ovat länsimaat sitä mieltä, että olisi ehkä aika ryhtyä neuvottelemaan. Ei sanota julkisesti, mutta tällainen mielipide on syntynyt, Penttilä jatkaa.

Mihin Ukraina suostuu?

Ukrainan odotetaan tekevän suuren vastahyökkäyksen viimeistään kesän aikana. Sotilasasiantuntijat ovat laajalti tulkinneet Ukrainan Bahmutin vastahyökkäykset ja Belgorodin viime päivien tapahtumat suurempaa operaatiota valmisteleviksi toimiksi.

– Ukrainan pelko on, että jos sotaan tulee tulitauko tai rauhanneuvottelut, Venäjä vain ostaa aikaa uuteen hyökkäykseen. Hävittäjillä sanotaan, että tuemme niin pitkään kuin tarvitaan, Penttilä sanoo.

Penttilä mukaan "kukaan ei tiedä tarkalleen", mihin Ukraina mahdollisissa rauhanneuvotteluissa suostuisi. Venäjä ja Ukraina eivät ole vakavasti neuvotelleet edes tulitauoista sitten sodan ensiviikkojen, jos silloinkaan.

Ukraina on julkisesti sanonut, että sen tavoite sodassa on valloittaa takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, jonka Venäjä laittomasti valtavasi vuonna 2014. Kreml väitti viimeksi keskiviikkona, että Venäjä tulee saavuttamaan kaikki "erikoisoperaationsa" tavoitteet Ukrainassa, joka aseilla tai muilla keinoin.

Kaksi vaihtoehtoa

Penttilän mukaan mahdollisissa rauhanneuvotteluissa on kyse Krimin asemasta ja siitä, "kuinka paljon muita mahdollisia alueita Venäjälle näissä neuvotteluissa jäisi".

– En pidä todennäköisenä, että nyt kaikki Venäjän hallussa olevat alueet jäisivät venäläisille, Penttilä jatkaa.

Penttilän "tulkinta" mahdollisista neuvotteluista on se, että joitain alueluovutuksia Ukrainalta Venäjälle pitäisi tulla.

Penttilän mukaan Yhdysvalloissa eritoten republikaanien keskuudessa on sellainen tunnelma, että "sota pitäisi hoitaa pois ennen kuin seuraava Yhdysvaltain presidentti aloittaa". Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit ovat marraskuussa 2024.

– Silloin on kaksi vaihtoehtoa. Toinen on Ukrainan läpimurto, joka pakottaa Venäjän myönnytyksiin ja neuvottelupöytään tai tilanne, jossa Ukrainan pitää sanoa, että olemme valmiita myönnytyksiin.

Yhdysvallat on Ukrainan armeijan keskeinen tukija erityisesti kaluston suhteen. Lisää Penttilän ajatuksia Yhdysvaltain tulevista presidentinvaaleista voi katsoa alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat