Mitä Venäjällä on edelleen hävittävää? Se on sinällään triviaali, mutta aika vakava kysymys, pohtii Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pekka Forsström.
Seuraava virke ei ole uutinen: Venäjän sota Ukrainassa sujuu surkeasti.
Jos keväällä meni kehnosti, kesällä välillä vähän paremmin, niin syksyssä on ollut Kremlin kannalta katastrofin ainekset.
Ukrainalaisjoukot ovat edenneet jonkin verran etelässä, rutkasti koillisessa Harkovan suunnalla ja viimeksi Venäjä joutui luopumaan Itä-Ukrainan Lymanin kaupungista.
Paniikkinappi ei ehkä ole vielä Kremlissä pohjassa, mutta ydinasekortti on pöytälaatikon alalaatikosta taas kaivettu esille.
Venäjä on pelannut kortin jo kerran aiemmin Ukrainan sodassa. Näin kävi, kun kävi selväksi, että pääkaupunki Kiovan valloitus parissa päivässä ei onnistu.
Tuolloin Venäjä kertoi kohottaneensa ydinasejoukkojensa valmiutta. Otsikot olivat suuria, mutta asiantuntijat arvioivat tempun olleen pitkälti heikkouden osoitus ja pelon lietsontaa.
"Mitä Venäjällä on hävittävää?"
Sitä tahtia kun venäläisjoukot ovat perääntyneet, paenneet ja menettäneet valtaamiaan alueita, ovat Moskovan ydinasepuheet lisääntyneet.
Kenties kovimman lausunnon antoi tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov, joka vaati Venäjää "vapauttamaan" neljä siihen pakkoliitettyä aluetta keinolla millä hyvänsä, mukaan lukien taktiset ydinaseet.
Kommenttinsa Kadyrov antoi sen jälkeen, kun Venäjä myönsi menettäneensä Lymanin kaupungin.
Kadyrovia ennen ydinasekorttia ehti äskettäin heilutella entinen Venäjän presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev, joka on Ukrainan sodan aikana profiloitunut kovien lausuntojen automaattina.
Ydinaseuhoa puhkunut Medvedev sanoi Venäjän puolustavan tekaistujen kansaäänestysten nojalla liitettyjä alueita vaikka strategisilla ydinaseilla.
Sotatieteiden päivillä puhunut, Venäjän sotilasstrategiaa tutkinut Pekka Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko, että Venäjä käyttää ydinaseita Ukrainan sodassa.
Forrströmin mukaan ydinaseisiin ja Venäjään liittyen on kuitenkin syytä kysyä olennainen kysymys.
– Mitä Venäjällä on edelleen hävittävää? Se on sinällään triviaali, mutta aika vakava kysymys.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
4:31
Lue myös: Suomalainen Riku taistelee venäläisiä vastaan etulinjassa – vastahyökkäys etenee, mutta kovalla hinnalla: "Mikään ei tule ilmaiseksi"
"Ensin lähdettäisiin ydinkokeesta"
Venäjän teoreettista ydinasehyökkäystä Ukrainaan edeltäisi askeleita, joilla Kreml tavallaan painottaisi näyttävästi ja tuntuvasti olevansa valmis iskemään ydinaseilla, erikoistutkija Forsström arvioi.
– Ensin lähdettäisiin ydinkokeesta. Sen jälkeen ehkä demonstratiivinen isku jossain niin sanotusti turvallisilla vesillä. Vasta kolmas askel pyrkisi vaikutukseen (Ukrainaa vastaan).
– Jos edes demonstraatioon lähdetään, olisi maailman reaktio kohtuu voimakas. En osaa edes sanoa, mitä se merkitsisi.
MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi syyskuussa, ettei Yhdysvallat seuraisi sivusta, jos Venäjä käyttäisi ydinasetta.
– Ei näytä mahdolliselta, ettei siihen puututtaisi. Putinkin tietää, että ydinaseiden käyttö olisi sellaisen kynnyksen ylittämistä, josta ei olisi minkäänlaista paluuta kansainväliseen yhteistyöhön. Venäjä on jo nyt eristetty. Venäjää alettaisiin kohdella kuin Natsi-Saksaa, Penttilä sanoo.
Penttilä kuitenkin uskoo, että nyt ollaan "suuressa käännekohdassa". Näin hän lausui Ukrainan onnistuneen Harkovan alueen vastahyökkäyksen jälkeen, mutta ennen Lymanin takaisinvaltausta.
Tilanteesta on tullut "epävakaa", Penttilä katsoo.
– On mahdollista, että mennään 1990-luvun suuntaan, jolloin Venäjällä valta vaihtui. On myös mahdollista, että eskalaatio johtaa jopa taktisten ydinaseiden käyttöön. Se on hyvin epätodennäköistä, mutta teoreettisesti mahdollista.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:14
Lue myös: Putinin oljenkorret käyvät vähiin – "Täällä ei kannattaisi pelätä, mutta Kremlissä kannattaa"
Putin: "Tämä ei ole bluffi"
Presidentti Putin puhui ydinaseista viimeksi perjantaina.
Tuolloin hän muistutti, että Yhdysvallat on ainoa valtio, joka on iskenyt ydinaseilla vihollistaan vastaan. Kohteina olivat Japanin Hiroshiman ja Nagasakin kaupungit toisen maailmansodan lopussa vuonna 1945.
Liikekannallepanopuheessaan Putin puolestaan puhui ydinaseista seuraavasti:
– Jos maamme alueellinen koskemattomuus on uhattuna, käytämme epäilemättä kaikkia käytettävissämme olevia keinoja suojellaksemme Venäjää ja kansaamme.
– Tämä ei ole bluffi, hän lisäsi.
Lue myös: Nöyryyttävä tappio repii Venäjää sisältä päin – sotilasjohtaja vaati ydinaseen käyttöä, mutta kaoottiset venäläisjoukot eivät siihen kykene
Putin ei ole missään vaiheessa uhannut pysäyttävänsä Ukrainan vastahyökkäystä ydinaseilla, muistuttaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
ISW:n arvion mukaan Putin yrittää pakottaa Ukrainan neuvottelupöytään. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi äskettäin, ettei Ukraina on valmis neuvottelemaan, mutta ei niin kauan, kun Putin on vallassa.
Laajalti on esitetty, että Ukraina todennäköisesti tavoittelee vuoden 1991 rajoja eli siis myös esimerkiksi Krimin niemimaan saamista takaisin. Venäjä on miehittänyt Krimiä vuodesta 2014.
– Putinin puheet neuvotteluista ja selvät ydinaseuhkailut on suunnattu sekä Ukrainan että länsimaiden suuntaan: Hän todennäköisesti virheellisesti arvioi, että hänen puheensa johtavat siihen, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset painostavat Ukrainan neuvottelupöytään, ISW kirjoittaa.
Ainakin julkisesti länsimaat ovat järjestään vakuuttaneet tukevansa Ukrainaa sodassa. Useat valtiojohtajat ovat todenneet, että Ukraina saa itse päättää, millä ehdoilla se on valmis rauhan tekemään.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:22
Lue myös: Ukrainan onnistuminen Donetskin alueella suuri poliittinen takaisku Venäjälle – Putin vasta ehti julistaa alueen osaksi Venäjää
ISW: Rintaman jäädytys vaatisi useita taktisia ydinaseita
Ajatushautomo ISW:n mukaan se ei pysty ennustamaan, missä tapauksessa Putin olisi valmis käyttämään ydinasetta.
– Sellainen päätös olisi luonteeltaan henkilökohtainen, mutta Putinin nimeämät punaiset viivat ydinaseiden käytölle on jo ylitetty tässä sodassa useita kertoja.
ISW katsoo esimerkiksi Ukrainan väitetyt iskut Venäjän Belgorodin alueelle ja Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle olevan tulkittavissa kriittisen rajan ylityksiksi, jos siihen olisi ollut Kremlissä tahtoa.
Venäjän pitäisi käyttää Ukrainassa useita taktisia ydinaseita saadakseen aikaan hakemansa sotilaallisen päämäärän, ISW arvioi. Käytännössä tällä tarkoitetaan Ukrainan vastahyökkäyksen pysäyttämistä ja rintamalinjan jäädyttämistä nykytasolle.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:14
Lue myös: Nafo-liike taistelee Venäjää vastaan omilla, erikoisilla aseillaan – tästä syystä Ukrainan puolustusministeri vaihtoi kuvakseen ikonisen meemikoiran
"Ydinaseiden käyttö olisi valtavaa uhkapeliä"
Lauantaina sekä Ukraina että Venäjä viestittivät taistelun Lymanista olevan pääpiirteissään päätöksessään. Tiedossa ei ole, aikooko Ukraina jatkaa laajoja hyökkäyksiä Itä- ja Koillis-Ukrainassa.
Todennäköistä on, että näin tapahtuu. Ukrainalla on aloite käsissään, Venäjällä joukot vähissä ja liikekannallepano ei ainakaan vielä ole merkittävästi tuonut vahvistuksia Venäjän raskaita tappioita kärsineisiin riveihin.
– Putin on valmis uhraamaan Luhanskin ja osan Donetskista pitääkseen Hersonin sillanpään ja eteläisen rantamaan. Siellä pidetään suurta voimaryhmää ja voimia ei ole alettua siirtää Donbassiin Ukrainan etenemisestä huolimatta, Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri sanoi syyskuussa.
Jotta Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainaa vastaan, täytyisi teon vaikutuksen sotatilanteeseen olla suurempi kuin potentiaalisesti "hyvin korkea hinta", jota Venäjä maksaisi Naton mahdollisesta vastaiskusta, ISW katsoo.
– Venäjän ydinaseiden käyttöpäätös olisi näin ollen valtavaa uhkapeliä, jolla voitaisiin saavuttaa vain rajoitettuja etuja. Ne eivät täyttäisi Putinin ilmoittamia sotatavoitteita.
Lue myös: Asiantuntija: Ukrainan taistelukenttien todellinen tappaja on kehuttua Himarsia perinteisempi ase
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.