F1:ssä kaksi raharikettä – yllättävä taho mukana

Moottorivalmistaja Honda ja kilpatalli Alpine ovat tehneet F1:n kulukattomääräyksiin liittyviä ”menettelyrikkomuksia”, kertoo kansainvälinen autoliitto FIA.

Honda on F1-talli Red Bullin moottorivalmistaja, kun taas Alpine on autojätti Renaultin sisaryhtiö, joka pyörittää omaa F1-ohjelmaansa.

Kyseiset rikkomukset tapahtuivat kauden 2023 aikana. FIA ei omassa tiedotteessaan tarkentanut sen enempää sitä, mistä rikkomuksissa oli kyse. FIA:n mukaan kumpikaan taho ei ylittänyt kuitenkaan kulukattoa eli kulutusrajoja.

Tyypillisesti menettelyrikkomuksessa on kyse siitä, että jokin taho tai jotkut tahot eivät ole ilmoittaneet taloudellisia lukemiaan oikealla tavalla.

FIA:n mukaan Honda ja Alpine ovat toimineet ”hyvässä uskossa” ja että ”he ovat olleet FIA:n kanssa hyvin yhteistyöhalukkaita viedäkseen asian maaliin”. FIA on ehdottanut sekä Alpinelle että Hondalle ratkaisua, missä he hyväksyvät rikkoneensa sääntöjä ja että he hyväksyvät ”jonkinlaisen seuraamuksen”.

Hondan tiedottajan mukaan yhtiö haluaa keskustella asian yksityiskohdista FIA:n kanssa, kun kansainvälinen autoliitto on saanut F1:n talouspäätökset valmiiksi.

– Kyseessä oli joka tapauksessa yksinkertainen menettelyvirhe, missä ei ollut mitään tahallisuutta takana. Emme myöskään ylittäneet kulukattoa tämän menettelyvirheen myötä, Hondan tiedottaja totesi.

Myös Alpine vahvistaa, että sen rikkomus liittyi ”hallinnolliseen ongelmaan”, eikä se ylittänyt F1:n kulukattoa.

FIA:n mukaan kaikki kymmenen F1-tallia pysyivät kulukattorajoitusten alla. F1:n säännöt muuttuivat viime kaudella, kun kulukatto oli ensimmäistä kertaa voimassa sekä talleille että niiden moottorivalmistajille. Tämä selittää yllättävän tahon eli Hondan mukanaolon rikkomuslistalla.

F1:ssä Red Bull ylitti kaudella 2021 F1:n kulukaton 1,8 miljoonalla punnalla (2,1 miljoonalla eurolla). Tämän myötä sille määrättiin 7 miljoonan dollarin (6,35 milj. €) sakot ja sen tuulitunneliaikaa vähennettiin 10 prosentilla.

Aston Martin teki puolestaan samaisena vuonna kulukattomenettelyvirheen, minkä myötä sille määrättiin 450 000 dollarin (408 388 euron) sakot.    

F1 lanseerasi kulukaton kaudelle 2021. Siitä lähtien F1-tallien menoja on pyritty hillitsemään tiukoilla taloussäännöillä. Viime kaudella F1:n kulukatto oli 138,6 miljoonaa dollaria eli 126 miljoonaa euroa. Katon alle lasketaan kaikki kilpailutoimintaan palavay kulut sekä lähes kaikki henkilöstökulut. Näiden joukkoon ei lasketa kuljettajien palkkoja eikä tallien tiettyjen avainhenkilöiden palkkakuluja. 

Lue myös:

    Uusimmat