Facebook tietää käyttäjistään yllättävän paljon

Tiedot siirtyvät sovelluksesta toiseen, Messenger on asiantuntijan mukaan erityisen ovela.

Tietoturva-asiantuntijat arvostelevat Facebookin ja Googlen kaltaisten yhteisöpalvelujen tapaa kerätä käyttäjistään tietoja heidän huomaamattaan. He toivoisivat avoimuutta kuluttajien suuntaan.

Esimerkiksi Facebookin käyttäjä saattaa yllättyä, kun huomaa, että palvelu kerää tietoja puhelimen yhteystietoluettelosta, vaikka ei ole mielestään antanut tällaista oikeutta. Syy saattaa löytyä puhelimeen ladatuista muista sovelluksista.

– Etenkin (Facebookin viestipalvelu) Messenger on tässä mielessä tosi ovela ja aggressiivinen, sanoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen STT:lle.

Messenger on Facebookin palvelu. Vastaavanlainen palvelu on Whatsapp, jonka Facebook myös omistaa.

Järvisen mukaan Facebook ei paljasta kaikkia keinoja, joilla se kerää tietoa käyttäjistään. Hän toivoisi, että palvelu kertoisi niistä avoimemmin.

Androidilla huonommat ehdot

Android-puhelimen käyttäjillä vaihtoehtoa yhteystietojen luovuttamiselle ei välttämättä edes ole, jos ottaa jonkin sovelluksen käyttöönsä. Tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan F-Securesta kertoo, että Androidia käyttävä ei voi erikseen valita, mitä tietoja itsestään antaa vaan joutuu hyväksymään kerralla sen, että sovellus käyttää esimerkiksi sekä yhteystietoja, kameraa, kuvagalleriaa ja mikrofonia.

– IOS-käyttöjärjestelmän käyttäjiltä oikeutta tietojen keräämiseen kysytään erikseen vasta, kun niitä tarvitaan, hän sanoo.

IOS-käyttöjärjestelmä on iPhone-puhelimissa, Android esimerkiksi Samsungeissa.

Sullivanin mukaan Androidin pitäisi kehittää käyttöehtojaan samaan suuntaan kuin iOS, jotta käyttäjät hahmottaisivat paremmin, mitä varten tietoja kerätään.

– Facebook voisi muistuttaa, että olet antanut meille oikeuden käyttää jotakin tiettyä tietoa, onhan se edelleen sopivaa, Sullivan ehdottaa.

Sullivan kuitenkin korostaa, että käyttäjillä on mahdollisuus muuttaa yksityisyysasetuksia.

– Suurin osa tekeekin asetuksille edes jotakin. Aika vähän on sellaisia, jotka eivät koskaan ole koskeneet niihin.

Hän kehottaa myös poistamaan sellaisen palvelun, jota ei enää aktiivisesti käytä.

Pahin uhka konkurssi

Suurin uhka yksityisyyden varjelemisessa liittyy Sullivanin mielestä Facebookia ja Googlea pienempiin yhteisöpalveluihin. Pienemmillä palveluilla on riski päätyä konkurssiin tai myytäväksi, jolloin käyttäjien tiedot voivat päätyä kolmannelle osapuolelle, eivätkä käyttäjät enää pääse niihin käsiksi.

Käyttäjätietojen joukossa saattaa olla hyvinkin arkaluontoisia yksityiskohtia, joiden leviäminen voi aiheuttaa suurta haittaa. 

Lue myös:

    Uusimmat