Monet Facebookin käyttäjät ovat huolissaan palvelun keräämistä tiedoista ja niiden käytöstä. Jo annettuja tietoja on vaikea poistaa, mutta uusien tietojen keräämistä voi rajoittaa muuttamalla Facebookin asetuksia.
Moni innokas Facebookin käyttäjä on viime päivinä pohtinut, mitä kaikkia tietoja Facebook onkaan kerännyt ja voiko niitä jotenkin poistaa. Käyttäjä voi suhteellisen helposti selvittää, mitä kaikkea Facebook hänestä tietää.
– Se onnistuu Facebookin asetuksiin menemällä. Siellä on tietopakettioptio ja sieltä tulee jättimäinen zip-tiedosto, josta voi selvitellä itse, mitä kaikkea Facebook minusta tietää, toteaa F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Tietojen lähettämistä sovelluksille voi rajoittaa
Jo kerran annettujen tietojen poistaminen tuskin onnistuu, mutta uusien tietojen keräämistä voi rajoittaa. Esimerkiksi Facebookissa jaettavat kyselyt ja pelit ovat sovelluksia, joilla pyritään keräämään tietoa käyttäjistä. Annettavia tietoja voi kuitenkin rajoittaa.
– Kun menee Facebookin asetuksiin, pystyy valitsemaan, että poista koko sovellusalusta käytöstä ja tämän jälkeen käyttäjän yksityisyys paranee merkittävästi, neuvoo Hyppönen.
Muutoksen jälkeen ei tosin enää pysty kirjautumaan muihin palveluihin Facebook-tunnuksilla eikä Tinderkään toimi. Jos toimenpide tuntuu liian rajulta, toinen vaihtoehto on rajata, mitä tietoja lähetetään sovelluksille. Ennen kaikkea kannattaa rajata tietoja, joita jaetaan sovelluksille, joita Facebook-kaverit käyttävät.
Mieluummin selaimen kuin sovelluksen kautta
Asiantuntijan mukaan osoitekirjaansa ei kannata jakaa Facebookiin.
– Facebook tietää kaikista maailman ihmisistä jotain, koska vaikkei itse olisi Facebookissa, ystävät ovat ja ovat lähettäneet osoitekirjansa Facebookiin, varoittaa Hyppönen.
Hyppönen neuvoo myös käyttämään Facebookia mieluummin selaimen kuin kännykkäsovelluksen kautta.
– Erityisesti Android-puhelimien Facebook-appsit pystyvät keräämään tietoa siitä, koska on soitettu puheluita ja mihin numeroihin ja kenelle on tekstailtu ja se on jo aika rankkaa, arvioi Hyppönen.
Yksityisyys ja sosiaaliset suhteet vastakkain
Hyppösen mielestä on sitä parempi yksityisyyden kannalta, mitä vähemmän tietoja Facebookiin itsestään antaa. Asialla on kuitenkin toinenkin puoli.
– Näihin palveluihin mennään, koska halutaan jakaa tietoa ja tykätä kavereiden postauksista, halutaan pysyä yhteydessä muihin ihmisiin. Tämä on tämmöinen vaihtokauppa. Pitää vähän miettiä, miten sitä palvelua käyttää ja ehkä vielä enemmän sitä, mitä kertoo muista ihmisistä. Esimerkiksi minun mielestäni ei ole hyvä idea tägätä muita ihmisiä valokuviin, ellei oli ihan varma, että ne muut ihmiset haluavat tulla tägätyiksi.