Fidel Castron hautajaiset pidetään joulukuun alussa

2:19img
Julkaistu 26.11.2016 13:55

MTV UUTISET - STT - AFP

Fidel Castron hautajaiset pidetään joulukuun neljäs päivä Santiago de Cuban kaupungissa. Asiasta kertoi Kuuban hallitus.  

Kuubaan on julistettu yhdeksän päivän suruaika maan vallankumousjohtajan kuoltua.  

"Castron Kuuba oli itseään suurempi"

Fidel Castro onnistui nostamaan Kuuban merkityksen selkeästi maan kokoa suuremmaksi. Näin arvioi ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön päällikkö Ari Mäki.

Hänen mielestään ikonisen Castron jälkeen Kuuba on väistämättä suuren murroksen edessä. Yhtenä syynä tähän on maan suhteiden viimeaikainen kehittyminen Yhdysvaltoihin, sillä presidentti Barack Obaman aloittama liennytys voi saada uuden suunnan.  

– Aikooko Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump jatkaa Obaman aloittamalla normalisoimislinjalla vai tuleeko tähän jotain muuta. Yhdysvalloissakin on ryhmiä, jotka vastustavat Kuuba-suhteiden normalisoimista, Mäki pohtii.  

– Seuraavien kuukausien aikana selviää, millaisen roolin Trump ottaa Kuuban suhteen. Sillä on keskeinen merkitys koko Kuuballe.  

Edessä on väistämätön vallanvaihto  

Maan presidentti Raul Castro on iäkäs, kuten muukin kommunistinen nykyjohto. Johtajista moni on ollut mukana maan politiikassa vuosikymmeniä, osa jo vallankumouksen ajoista asti 1950-luvun lopulta.

Edessä on siis väistämättä vallanvaihdos lähivuosina. Raul Castro on 85-vuotias ja on ilmoittanut luopuvansa tehtävästään vuonna 2018.  

Mäen mukaan maan nykyjohto haluaa eittämättä varmistaa, että edessä oleva vallanvaihto sujuisi mahdollisimman hallitusti.  

– Ihan selkeätä manttelinperijää ei ole tiedossa. En jaksa uskoa, että tulisi mitään merkittävää mullistusta tai epävarmuutta, jota on nähty esimerkiksi Venezuelassa. He pyrkivät varmasti muutokseen johdetun siirtymäkauden avulla, Mäki ennustaa.

Hän arvioi, että kommunistinen järjestelmä sinällään säilyy, mutta avautuu pikku hiljaa. Mäki muistuttaa, että edellinen puoluekokous pikemminkin jarrutteli muutosinnostusta, eikä tuonut pöytään merkittäviä uusia avauksia.  

Mäki kertoo käyneensä Kuubassa keväällä ja keskustelleensa tuolloin paikallisten kanssa.  

– He eivät halua, että maasta tulee pelikasino tai viihdekeskus amerikkalaisille. He haluavat pitää oman identiteettinsä, ovat ylpeitä historiastaan ja tiedostavat oman erilaisuutensa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat