Vuosikymmenen Kiinaa hallinnut Xi pyrkii uudistamaan maailmaa – "Ytimessä kommunistisen puolueen selviytyminen"

Asiantuntijoiden mukaan Kiina pyrkii kampeamaan Yhdysvallat ja muut länsimaat kansainvälisen järjestelmän paalupaikoilta.

Kiinaa ja sen presidenttiä Xi Jinpingiä tutkineet Tekirin johtava konsultti Niko Vartiainen ja Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Matti Puranen vierailivat maanantaiaamuna Huomenta Suomessa.

Vartiaisen mukaan mukaan tällä viikolla 70 vuotta täyttävän Xin tulisi olla jo eläkkeellä, mutta vuosien saatossa kertyneen vallan myötä säännöt eivät enää koske häntä. 

– Hänen suurin intohimonsa on Kiinan kommunistinen puolue, Vartiainen tiivistää.

Xin perhe joutui Kiinan kommunistisen puolueen ensimmäisen puheenjohtajan, Mao Zedongin, epäsuosioon. Maon ajan jälkeen Xi nousi pikkuhiljaa puoluekoneistossa ylöspäin maakuntatason johtajuudesta kohti puolueen valtaydintä Pekingissä. 

Xistä tuli lopulta vuonna 2012 puolueen pääsihteeri ja vuonna 2013 Kiinan presidentti. Tämän vuoden maaliskuussa hänet valittiin kolmannelle presidenttikaudelle.

Purasen mukaan Xi onnistui pitämään matalaa profiilia, kunnes hänestä tuli puolueen pääsihteeri. 

– Kun hän nousi valtaan vuonna 2012, kovimmatkaan Kiinan asiantuntijat eivät oikein tienneet, kuka tämä äijä on ja millaista Kiinaa hän lähtee rakentamaan, Puranen sanoo. 

Optimistisimmillaan Xin odotettiin tekevän entistä suurempia muutoksia ja häivyttävän kommunistisen Kiinan vaikutuksia. Suunta oli kuitenkin toisenlainen. 

Pyrkimyksenä kansainvälisen järjestelmän uudistus

Kymmenen vuoden aikana Xi on eri tavoin kiristänyt kommunistisen puolueen valta-asemaa sekä lisännyt valtiojärjestelmän autoritarismia. Hän on lisäksi entisestään heikentänyt kansalaisyhteiskuntaa ja median vapautta. 

Purasen mukaan vaikuttaa siltä, että Kiina pyrkii perustavalla tavalla uudistamaan kansainvälisen rakennelman perusteita, vaikka maa ei varsinaisesti sano sitä julkisesti.

– Käy selväksi, että he pyrkivät kampeamaan Yhdysvallat ja tärkeimmät länsimaat pois sieltä kansainvälisen järjestelmän paalupaikoilta ja nostamaan itsensä sinne tilalle. 

Pyrkimyksenä olisi siis uudistaa kansainvälinen järjestelmä kiinalaisten intressien mukaisesti. Maan intressit ovat monikerroksisia.

– Ytimessä on varmaan se kommunistisen puolueen oman selviytymisen ja turvallisuuden tunteen vaaliminen, Puranen arvioi. 

Kansainvälisellä näyttämöllä kommunistinen puolue tavoittelee talouskasvua ja pyrkii torjumaan puoluetta uhkaavat tekijät. 

Kiina on nykyään myös YK:ssa suurempi toimija kuin kymmenen vuotta sitten. 

– Se pystyy myös hyödyntämään asemaansa kauppasuhteiden kautta ja kolmannen maailman osalta, Vartiainen kertoo. 

Vartiaisen mukaan Kiinan kasvanut toimijuus näkyy muun muassa siten, että kehittyvissä maissa on valtioita, jotka äänestävät Kiinan linjan mukaisesti YK:n eri elimissä.

Puranen ei usko Suomen olevan Kiinan intresseissä kovin korkealla, mutta arktinen alue voi vetää puoleensa.

– Sinne he haluaisivat päästä operoimaan ja päästä käsiksi arktisen alueen resursseihin, mineraaleihin ja energiaan. Sitä kautta Suomi näyttäytyy yhtenä mahdollisena kumppanina, Puranen pohtii.

Katso koko haastattelu alta.

Lue myös:

    Uusimmat