Castrojen valtakausi Kuuban johdossa päättyy tänään torstaina, kun Raúl Castro luopuu presidentin virasta. Hänen seuraajakseen nousee Miguel Díaz-Canel. Kovin suuria muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa, koska uusikin presidentti kuuluu kommunistisen puolueen sisäpiiriin.
Maan talous kaipaa kuitenkin pikaista uudistamista ja sen uskotaan tapahtuvan vähitellen Castron viitoittamalla tiellä.
– Heti ensimmäiseksi täytyy päästä eroon kahden valuutan järjestelmästä, jotta pystytään tekemään niitä muita talousuudistuksia, toteaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell.
"Lyhyellä aikavälillä näyttää huonolta"
Kuuban talouskehitys näyttää huolestuttavalta, vaikka maalla on luonnonvaroja, turismia, koulutettua väestöä ja Yhdysvaltain valtavat markkinat lähietäisyydellä.
– Lyhyellä aikavälillä näyttää huonolta. Tarvittaisiin isoja rakenneuudistuksia, jotta saataisiin talous vetämään ja investointeja ja uutta vientikykyä. Pidemmällä aikavälillä, jos saadaan talousuudistuksia aikaan, niin Kuuballa on kyllä potentiaalia, pohtii Wigell.
Raúl Castro pysyy puolueen johdossa
Mitään ei kuitenkaan tehdä ilman 86-vuotiaan Raúl Castron siunausta. Hän pysyy edelleen kommunistisen puolueen johdossa ja epävirallisena asevoimien ylipäällikkönä.
Tämä tiedetään hyvin myös Yhdysvalloissa. Trumpin kaudella maiden suhteet ovat kääntyneet huonompaan suuntaan ja Kuuba-politiikkaa on kiristetty.
– Trumpin hallinnossakaan ei olla yksimielisiä Kuuba-politiikasta vaan siellä kiistellään siitä. Jotkut näkisivät ehkä mielellään paremmat suhteet ja vallanvaihto voisi antaa argumentteja sen puolesta, sanoo Wigell.
Tasapainoilua uudistusten ja säilyttämisen välillä
Uusi presidentti on suurten haasteiden edessä. Maata pitäisi kiireesti uudistaa, mutta samalla pitää kiinni yksipuoluejärjestelmästä ja vallankumouksen perinnöstä.
– Uudella presidentillä on Castron mandaatti tehdä askel askeleelta talousuudistuksia. Ei hän hirveästi tee ilman Raúl Castron siunausta. Castro valvoo, että uusi presidentti etenee niiden suunniteltujen reformien tiellä, joita Castro itse on ollut suunnittelemassa, kuvaa Wigell.
Miguel Díaz-Canel on tehnyt koko uransa Kuuban kommunistisessa puolueessa.
Uusi presidentti on sisäpiiriläinen ja puolueaktiivi
Kovin paljon ei uudesta presidentistä tiedetä.
– Hirveästi ei tiedetä, mutta ainakin voidaan olettaa, että hän on ollut hyvin lojaali Castroille. Hän on puolueen sisäpiiriläinen ja tehnyt koko uransa kommunistisessa puolueessa. Hänelle on pyritty luomaan maine kansanmiehenä ja tehokkaana hallinnoijana, kertoo Wigell.
Fidel Castro nousi Kuuban pääministeriksi vallankumouksen jälkeen vuonna 1959. Presidentti hänestä tuli vuonna 1976.
Vuonna 2006 Fidel Castro luovutti terveysongelmien takia presidentin tehtävät väliaikaisesti veljelleen Raúl Castrolle. Vuonna 2008 Fidel Castro luopui virallisesti presidenttiydestä ja armeijan ylipäällikkyydestä.
Hänen seuraajakseen valittiin Raúl Castro. Fidel Castro kuoli marraskuussa 2016 90-vuotiaana.