Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) myöntää, että vaikea taloustilanne voi olla peruste niin sanotuille pakkolaeille. Lännen Media kertoi tänään, että Kansainvälinen työjärjestö ILO katsoo, että vaikea taloustilanne voi sallia pakkolakien käyttöönoton. Filatovin mukaan on kuitenkin eri asia, onko tilanne jo riittävän huono.
– Tämä ei ole mikään uusi uutinen. Tiettyjä asioita voidaan suhteuttaa taloudelliseen ympäristöön. Mutta ovatko perusteet riittävät siihen, että se voidaan ottaa lakiesityksissä huomioon, Filatov kysyi MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä.
Filatov sanoo, että seuraavaksi pitää selvittää, mitä hallitukset pakkolait tarkoittavat EU-direktiivien näkökulmasta, ja miten kansainvälisiä sopimuksia tulkitaan.
– ILO:n sopimukset lähtevät siitä, että niissä suojataan heikompaa osapuolta ja vasta sen jälkeen pitää olla mahdollisuus sopia vapaasti. Yhdenvertaisuuslainsäädännössä on myös kinkkisiä yksityiskohtia, jotka eivät ole nousseet julkisessa keskustelussa esiin, esimerkiksi lomarahojen leikkaus.
6:07
ILO:n Suomen neuvottelukunnan puheenjohtaja Liisa Heinonen korostaa järjestön kannasta uutisoineelle Lännen Medialle, että pakkolakien pitää olla määräaikaisia, enintään kolmivuotisia.
Lopulta sopimusten tulkinta kuuluu kansainväliselle tuomioistuimelle. Se kuitenkin pyrkii ottamaan ILO:n kannat huomioon.
Hallituksen pakkolakiesitys on etenemässä, koska työmarkkinajärjestöt eivät saaneet neuvoteltua yhteiskuntasopimusta.