Erkki Tuomioja MTV:lle: Käännytyslain hyväksyminen olisi koko Suomen virhe – kommentoi myös Bidenin väistymistä

11:34img
Käännytyslaki entisen ulkoministerin silmin – haastattelussa Erkki Tuomioja
Julkaistu 10.07.2024 10:54
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Toimittajan kuva

Teresa Meriläinen-Aho

teresa.merilainen@mtv.fi

Käännytyslaista on tarkoitus äänestää eduskunnassa ylihuomenna. SDP:n eduskuntaryhmä on hyväksynyt hallintovaliokunnan esityksen laista, mutta osa SDP:n edustajista aikoo äänestää sitä vastaan.

Entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan käännytyslain hyväksyminen olisi virhe. Tuomioja on kehottanut SDP:n edustajia äänestämään lakia vastaan. 

– Tämä ei ole SDP:n ajatus, esitys, eikä virhe, vaan se on Suomen virhe. Totta kai on pelkotiloja, erilaisia uhkamahdollisuuksia, joita halutaan ennalta estää. Siihen olisi tarjolla muitakin keinoja kuin sellaisia, joita hallitus omassa esityksessäänkin toteaa olevan ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisten sopimusten kanssa, Tuomioja kertoo Huomenta Suomessa.

Tuomiojan mukaan ristiriidasta ei jää mitään muuta johtopäätöstä, kuin että lakia ei voida toimeenpanna, koska se on EU-oikeuksien vastainen. 

– Se luo ennakkotapauksen siitä, millä lailla ihmisoikeudet ja perusoikeudet, jotka ovat Suomen perustuslaissa korotettu varsin keskeiseen asemaan, voidaan sivuuttaa aika mielivaltaisin perustein.

Tuomioja näkee, että kyseessä on osa yleiseurooppalaista kehitystä, jossa oikeusvaltiota pyritään eri tavoin murentamaan. 

Ei "gallupdemokratiaa"

Usea SDP:n edustaja on äänestämässä esitystä vastaan. Tuomioja kuitenkin korostaa, että jokainen tekee omat ratkaisunsa oman omantuntonsa ja kokemustensa perusteella. 

– Toivoisin, että samaa tutkistelua käytäisiin kaikissa eduskuntaryhmissä. 

Helsingin sanomien gallupin mukaan 63 prosenttia suomalaisista pitää lakia tärkeänä.  Tuomioja näkee, ettei käännytyslain kaltaista asiaa voi ratkaista gallupdemokratialla, vaan asiantuntijanlausuntojen ja eri vaihtoehtojen perusteella. Hallituksen esityksessä luetellaan muitakin tapoja, joilla välineelliseen maahanmuuttoon voidaan varautua. 

– Turvapaikkamenettelyn nopeuttaminen, säilöönottoon mahdollisuuden lisääminen, Venäjän toteaminen niin sanotusti turvalliseksi maaksi, johon voidaan palauttaa ihmisiä, Tuomioja luettelee.  

Tuomioja kuitenkin korostaa, että Suomi on hyvin varautunut ja paniikille ei ole aihetta, vaikka onkin todennäköistä, että Venäjän rajan tuntumassa on pakolaisia valmiina tulemaan Suomeen. Teki Suomi miten hyvänsä, Venäjä tulee kuitenkin hyötymään kaaoksesta. 

Bidenin tulisi väistyä

Tuomiojan kanssa keskuteltiin myös NATO-huippukokouksesta joka on tällä hetkellä käynnissä Washingtonissa, Unkarin pääministeristä Viktor Orbánista ja Yhdysvaltain presidentistä Joe Bidenista. 

EU:n puheenjohtajamaan Unkarin pääministerin Orbánin puheet tulisi Tuomiojan mukaan jättää omaan arvoonsa, niin kuin on tehtykin.

Viime viikolla hän sooloili ja matkusti tapamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Moskovaan. Kansainväliset johtajat ovat tuominneen matkan, sillä Orbánilla ei ole valtuuksia neuvotella Ukrainan tilanteesta. 

– Jossain vaiheessa on myöskin Venäjän kanssa puhuttava, mutta siitä on tehtävä yhdessä päätökset ja sitten sovittava, kuka sitä tehtävää vetää. Tämmöiseen sooloiluun ei kenenkään pitäisi ryhtyä, Tuomioja sanoo.  

Tuomioja otti kantaa myös Yhdysvaltojen tilanteeseen. Presidentti Joe Biden ei hänen mukaansa näe omaa etuaan, sillä hänen kisassaan pysyminen tarkoittaa suurella todennäköisyydellä sitä, että Donald Trump tulee voittamaan vaalit. 

–Tässä vaiheessa vielä demokraattien olisi mahdollista löytää ja asettaa sellainen ehdokas, joka pystyy tasaväkisesti torjumaan Trumpin valinnan mahdollisuuden. 

Demokraatit sinetöivät ehdokkaansa elokuun puoluekokouksessa. Biden on vannonut pysyvänsä kisassa mukana. 

Lue myös: 
Käännytyslaista äänestetään perjantaina – lopputulos vielä hämärän peitossa

Näin Mauri Peltokangas kommentoi vielä maanantai-iltana MTV:n suorassa lähetyksessä – joutui sairaalaan seuraavana päivänä

Biden on vanhempi kuin Nato – presidentin terveyttä kierretään kokouksessa kuin kuumaa puuroa

Tuoreimmat aiheesta

Erkki Tuomioja