Yhdysvalloissa yritetään rauhoitella pankkimarkkinoita kahden amerikkalaispankin lopetettua yllättäen toimintansa. Finanssialan asiantuntija pitää puheita vuoden 2008 pankkikriisin kaltaisesta romahduksesta ennenaikaisina.
Markkinoiden heilahtelua ei ole voinut olla huomaamatta.
– Se (Silicon Valley Bank) oli kaikkiaan 18. suurin pankki Yhdysvalloissa. Kun katsoo Yhdysvaltojen historiaa pitkältäkin ajalta, niin se on toiseksi suurin pankki, mikä maassa on kaatunut, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Yhdysvallan rahoitusviranomaiset ovat Ahosniemen mukaan tarmokkaasti puuttuneet tilanteeseen, ja talletukset korvataan Silicon Valleyn asiakkaille täysmääräisesti. Lisäksi muita pankkeja rahoitetaan tarvittaessa, jotta markkinat saadaan rauhoittumaan.
Tilanne heijastuu myös Eurooppaan
Monella jyskyttää takaraivossa pelko siitä, voiko tilanne kehittyä vuoden 2008 kaltaiseksi finanssikriisiksi.
– Sitä on vielä ennenaikaista sanoa, mutta kyllä tässä isoja aineksia ongelmiin on, Ahosniemi sanoo.
– Markkinareaktiot ovat olleet tosi voimakkaita. Korkoja on nostettu hyvin voimakkaasti ja nopealla syklillä. Tästä näkee, mitä siitä voi seurata. Tämä on varteenotettava asia, mitä ei voi olankohautuksella ohittaa. Rahoitusmarkkinat ovat globaalit, ja laineet lyövät tästä varmasti myös Eurooppaan jonkin verran.
Lainsäädäntö tuo vakautta
Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan tilanne on hallinnassa ja kaikki on kunnossa, mutta onko näin?
Arno Ahosniemi kertoo lainsäädännön muuttuneen paljon vuoden 2008 jälkeen.
– Yhdysvaltain viranomaisilla on paljon enemmän keinoja tarttua tähän. Pankkien vakavaraisuus on Euroopassa paljon paremmalla tasolla.
– Meidän pankkimme ovat ihan hyvässä kunnossa, mutta varmasti paine säätelyn lisäämiseen voi kasvaa.