Investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta tulee lauantaina kuluneeksi kymmenen vuotta. Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan Risto Murron mukaan Eurooppa ei ole valmis uuteen talouskriisiin.
Yhdysvaltain neljänneksi suurimman investointipankin Lehman Brothersin kaatuminen hämmästytti markkinat ja asiantuntijat tasan kymmenen vuotta sitten, 15. syyskuuta 2008. Finanssikriisin jälkiä siivotaan edelleen Atlantin molemmin puolin.
– Tässä on iso ero USA:n ja Euroopan välillä. USA:ssa on jo ehditty nostaa korkoja. Jos Euroopalle tulisi uusi taantuma tai lama, kriisi, niin se tulisi liian aikaisin. Meidän pitäisi taas keksiä jotain vallan uutta, että pystyisimme reagoimaan. Nyt pitää toivoa, että tällaista kriisiä ei tule liian aikaisin, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Murron mukaan Euroopassa ja Suomessa tarvittaisiin nyt useampi hyvän kasvun vuosi, jotta oltaisiin valmiina seuraavaan alamäkeen. Vaikka talousennusteet ovat tällä hetkellä luottavaisia, on riskejä alkanut kasautua.
– On kauppasotaa, on kehittyvien markkinoiden ongelmaa ja niin edelleen. Että ei tämä riskitön ympäristö ole, Murto sanoo.
Konkurssi jäädytti markkinat
Lehman Brothersin kaatuessa Murto toimi Varman sijoituksista vastaavana johtajana. Vaikka kriisin merkkejä oli ollut nähtävissä jo pitkään, ei suuren investointipankin kaatumiseen uskottu.
– En olisi arvannut ollenkaan, että Lehman Brothers uskalletaan päästää konkurssiin, se oli sen verran suuri ja paha uutinen markkinoille. Kun pankki päästetään hallitsemattomaan konkurssiin, on seurauksena ketjureaktio. Pitää kysyä, onko tuolla naapuripankilla sijoituksia kaatuneeseen pankkiin, ja niin edelleen. Käytännössä se jäädytti markkinat, Murto sanoo.
Jos vastaava tilanne tulisi eteen nyt, toimet olisivat todennäköisesti erilaisia.
– Uskoisin, että vastaavaa hallitsematonta konkurssia ei tehtäisi tänä päivänä.
Miten Lehman Brothersin kaatumiseen reagoitiin Varmassa, jonka vastuulla on miljardien edestä suomalaisten eläkerahoja? Entä miksi finanssikriisin jälkihoito on kestänyt niin pitkään? Katso Risto Murron haastattelu yllä olevalta videolta.