Pörssi laskee ja inflaatio laukkaa – asiantuntijan mukaan EKP:lta voidaan odottaa mitä vain: "Piti olla voodootiedettä"

1:34img
Euroopan keskuspankin rooli on muuttunut rajusti: "Negatiivisten korkojen piti olla jotain voodootiedettä".
Julkaistu 31.01.2022 09:22
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Pörssikurssit ovat laskeneet viime aikoina, joskin mistään pörssiromahduksesta ei voida vielä puhua.

Osakkeiden arvon tippumiselle on yksi selkeä syy, sanoo Inderesin operatiivinen johtaja ja analyytikko Sauli Vilén.

– Tärkein yksittäinen tekijä on aika isokin muutos Yhdysvaltain keskuspankin toiminnassa. Aikaisemmin oli ajatus, ettei keskuspankki nostaisi korkoja kuin ehkä kerran tai kaksi tänä vuonna. Nyt odotus on, että nostetaan neljä, viisi tai ehkä jopa seitsemän kertaa. Korkotaso tulee nousemaan, Vilén arvioi.

Suomen osakesäästäjien toimitusjohtajan Victor Snellmanin mukaan moni on ehkä unohtanut, että osakkeiden arvon kuuluukin heilua.

– Se kuuluu niiden olemukseen. Viimeisen parin vuoden aikana on tungettu rahaa markkinoille. Kun palataankin normaalimpaan elämään ja kurssiheilunta kasvaa, niin se aiheuttaa ehkä pientä pelästymistä ja paniikkia, Snellman sanoo.

Jos pörssikurssien tippumiselle on selkeä syy, niin myös Yhdysvaltain keskuspankin toimintaa on Vilénin mukaan helppo ymmärtää.

– Inflaatio on lähtenyt aika pahasti laukalle, hän sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:45img

Miksi pörssikurssit ovat laskeneet?

Euroopassa inflaatio on ollut vielä Yhdysvaltoja maltillisemmalla tasolla, joskin jo nyt ollaan yli kahdessa prosentissa, mikä on Euroopan keskuspankin EKP:n rahapolitiikan tavoite.

EKP ei tosin noin vain voi korkoja nostella. Jos korot nousisivat, niin monet Euroopan heikommat taloudet olisivat hätää kärsimässä.

Lue myös: Nordean ekonomistit: Omikron on vain hidaste – Suomen talouden ennustetaan kasvavan reippaasti

Jos Euroopassa inflaatio kiihdyttää, niin mitä sitten voidaan tehdä?

– Se varmasti pitää EKP:n päämajassa hereillä yöllä. On kuitenkin muistettava se, mitä EKP on tehnyt eurokriisin jälkeen. On tapahtunut asioita, joita ei olisi ikinä kuviteltu tapahtuvan, Vilén toteaa.

– Ei EKP:n pitänyt rahoittaa puolia Euroopan maista, ostaa valtioiden lainoja tällaisia määriä ja negatiivisten korkojen piti olla jotain voodootiedettä. Sitäkin on kokeiltu, Vilén jatkaa.

Analyytikko Vilén uskookin, että jos tilanne siihen pakottaa, niin "varmasti joku kikka kolmonen yritetään kaivaa".

Lue myös: Tartuntapäivärahaa maksettiin viime vuonna yli miljardi euroa – yhden ihmisen saaman päivärahan määrä ihmetyttää

10:07img

Katso uutisaamun koko talouskeskustelu tästä.

Tuoreimmat aiheesta

Talous