Sähkön hinta kääntyy laskuun ensi keväänä, ennakoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.
Kuluvan vuoden aikana pörssisähkö on ollut ennätyskallista, selviää pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin tilastoista.
Vuoden 2022 keskihinta on noin 15,5 senttiä kilowattituntia kohden, mikä on sähköpörssin mittaushistorian korkein hinta. Verollinen vuoden 2022 keskihinta on noin 19,2 snt/kWh.
Hinta ei sisällä sähkön myyntiyhtiöiden marginaalia, joka on tyyppillisesti noin 0,4 snt/kWh.
Kalleimmat kuukaudet olivat elokuu ja joulukuu, ja kallein yksittäinen tunti elokuun 25. päivän iltana kello 19-20. Hintapiikkiä selittää muun muassa se, että sähköä tuotettiin Keski-Euroopassa kalliilla maakaasulla.
Ensi keväänä sähkön hinta kuitenkin kääntyy laskuun, ennakoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.
– Kevättä kohti menemme selkeästi parempaan suuntaan. Kulutus laskee, Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos alkaa tuottaa sähköä verkkoon, ja meillä on tuulivoimaa käytössä, toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo.
Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos tuottaa jälleen sähköä täydellä teholla koekäytössä, mutta säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuussa 2023.
– Ensimmäinen porras on, että pääsemme kymmeneen senttiin (kilowattituntia kohden) mutta kyllä sen pitäisi vielä vähintään puolittua aikaa myöten. Jotkut ennustavat, että ensi vuosi on vielä kallis, mutta kahden tai kolmen vuoden menemme kovaa vauhtia kohti viiden sentin hintoja, Ruusunen sanoo.
Lue myös: Kunnon pakkasjaksolla sähkön hintapiikit voivat nousta syksyä korkeammiksi – tiukin vaihe tammi- ja helmikuussa
Ruususen mukaan sähkön hintaan lähikuukausina vaikuttavat eniten sääolosuhteet ja se, kuinka kylmä talvesta tulee.
Uutinen jatkuu videon jälkeen.
2:21
Johdannaishinnat ennakoivat hintojen laskua
Sähkön hintojen ennustaminen tarkkaan on mahdotonta, mutta viitteitä sähkön hinnan kehittymisestä saadaan sähkön johdannaismarkkinoilta.
Siellä yritykset myyvät ja ostavat sähköä tuleville kuukausille, kvartaaleille ja vuosille. Sähkön johdannaisten eli futuurien hinnat kuvastavat siis markkinoiden odotuksia sähkön hinnan kehityksestä.
Tällä hetkellä johdannaisten hinnat ennakoivat sähkön kallistuvan vielä helmikuussa, mutta laskevan kesää kohden.
Kuvassa esitetyt hinnat perustuvat Nasdaqin systeemi- ja Suomen aluehintoihin, joihin on lisätty sähkön väliaikaisesti alennettu 10 prosentin arvonlisävero.
Kuluttajille on tällä hetkellä tarjolla kiinteähintaisia, määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa hinta pysyttelee samana sähköpörssin hintavaihteluista huolimatta. Esimerkiksi Fortum ja Helen tarjoavat kiinteähintaisia sopimuksia hieman yli 20 sentin kilowattituntihinnalla.
Kannattaako kuluttajan kiinnittää sähkön hinta, jos sen ennustetaan laskevan ensi keväänä?
– Se riippuu siitä, kuinka paljon kuluttaja arvostaa varmuutta, ja kuinka paljon sähkön kulutusta on mahdollista säätää. Pörssisähkössä voi hyötyä siitä laskusta, mitä keväällä mahdollisesti on tulossa. Samalla tulee varautua siihen, että hinta on talvella kova, Ruusunen sanoo.
Pörssisähkösopimus voi siis olla kannattava heille, jotka pystyvät esimerkiksi siirtämään kulutusta halvemmille tunneilla, ja joilla on mahdollisuus kantaa riski hintojen heilahtelusta.
– Pörssisähköstä hyötyy sitä enemmän, mitä enemmän pystyy kulutusta säätämään, Ruusunen sanoo.