Finlayson - iki-ihanaa suomalaista

.
.Copyright MTV Oy 2002
Julkaistu 09.12.2002 10:24

Finlaysonin kotimaiset kodintekstiilit valloittavat kuluttajia vuodesta toiseen. Suomalaiset arvostavat ja rakastavat pitkän historian kartuttanutta yritystään ja sen tuotteita. Finlaysonilla on myös ollut suuri vaikutus maamme yhteiskunnalliseen kehitykseen ja tekstiiliteollisuutemme asemaan maailmalla.

Finlaysonin perustaminen merkitsi samalla myös suomalaisen tekstiiliteollisuuden syntymistä. Yritys sai nimensä perustajaltaan, skotlantilaiselta James Finlaysonilta. Hän saapui Suomeen Venäjältä, jonne hänet oli kutsuttu panemaan alulle maan tekstiiliteollisuutta. Tampereelle hän asettui perheineen vuonna 1820 ja aloitti kehräämökoneiden tuotannon. Hänen vaimonsa Margaret Finlayson käynnisti samaan aikaan kankaiden käsiteollisen kudonnan.

.

.

Finlaysonin ansiosta Tampereen kaupunki alkoi laajentua ja suomalainen tekstiiliteollisuus kasvaa. Vuonna 1836 Finlayson myi yrityksensä, jonka nimi kuitenkin säilyi. Vuotta myöhemmin valmistui Finlaysonin tehtaan kuusikerroksinen tiilirakennus, joka oli aikansa rakennustaidon huippusaavutuksia. Se on nykyäänkin yksi Tampereen kaupungin tunnusmerkkejä. Tehdas perusti Tampereelle myös säästöpankin ja koulun sekä rakennutti oman sairaalan, kirkon ja asuntoja työntekijöilleen.

.

.

Aluksi kankaita kudottiin käsin, mutta vuonna 1839 Finlaysonilla aloitettiin puuvillakankaiden koneellinen kudonta. Pohjoismaiden suurin kutomasali "Plevna" valmistui vuonna 1877. Sinne mahtui 1200 kutomakonetta ja sinne syttyivät myös Skandinavian ensimmäiset sähkövalot. 1900-luvun alussa Finlayson oli koko Pohjoismaiden teollisuuden suurin yritys. Nykyään Finlayson on osa suomalaista Espe Group Oy:tä ja on yhä edelleen yksi Pohjolan suurimmista ja menestyksekkäimmistä tekstiiliteollisuuden yrityksistä.


Laatua ja estetiikkaa

.

.

Finlaysonin tekstiilit ovat laadukkaita ja ne on valmistettu ympäristöystävällisin menetelmin. Finlayson-tuotteet ovat saaneet kansainvälisen Öko-Tex standardi 100 -tunnuksen. Öko Tex -merkki takaa, että tuotteet ovat turvallisia. Ne sopivat allergisille ja herkkäihoisille, sillä niissä on käytetty myrkyttömiä väriaineita eikä niitä ole viimeistelty ihmiselle haitallisilla kemikaaleilla. Lisäksi niiden tuotantoprosessi on ollut energiaa ja vettä säästävä.

Finlayson valmistaa tekstiilejä keittiöön, kylpyhuoneeseen, makuuhuoneeseen, olohuoneeseen, lastenhuoneeseen sekä julkisiin tiloihin. Tuotteet suunnitellaan yleensä kokoelmiksi, joiden osat sopivat toisiinsa. Esimerkiksi samaan sarjaan kuuluvia keittiötekstiilejä löytyy moneen tarpeeseen: valmisverhot ja -kapat, valmiit pöytäliinat, metritavarana myytävät verho- ja pöytäliinakankaat sekä KerniPlus-pöytäliinakankaat, patalaput ja -kintaat, koriliinat ja istuintyynyt sekä kankaiset tabletit ja lautasliinat.

Arkeen ja juhlaan

.

.

Sirpa Cowellin suunnittelema nuorten ja lapsenmielisten aikuisten oma tekstiilikokoelma Baawo on saanut kuluttajien keskuudessa suurta huomiota. Rento ja reipas Baawo-hahmo on saanut vaikutteita sarjakuvista. Pussilakanasetissä Baawo kompastelee, pyörii pesukoneessa ja kuivuu pyykkinarulla. Baawoa on saatavilla myös pyyhkeissä. Baawo-kokoelmaan kuuluu lisäksi Box-verhokangas ja -valmisverho.

Cowell on työskennellyt Finlaysonilla kahdeksan vuotta. Näiden vuosien aikana hän on suunnitellut monia iloisia lastenkuoseja Keski-Euroopan markkinoille. Hänet nimitettiin tänä vuonna Finlaysonin syyskauden Designer's Home -suunnittelijaksi. Baawoa suunnitellessaan hän paneutui huolella nuorten maailmaan tv-ohjelmien, sarjakuvien, musiikin ja nuortenlehtien välityksellä.

Toinen pienemmälle väelle suunnattu Finlaysonin kokoelma on Jaana Reinikainen-Colinin iloinen Hip-Hop-lastenkokoelma. Sarjaan kuuluu pussilakanoita, froteepyyhkeitä ja valmisverhoja. Reinikainen-Colin asuu Ranskassa ja toimii siellä freelance-suunnittelijana. Reinikainen-Colin on myös suunnitellut tämän vuoden juhlavan uutuuden, Elektra-kokoelman, johon kuuluu pyyhkeitä, verhokankaita, keittiötekstiilejä sekä vuodetekstiilejä. Elektra-kuosi sopii mainiosti esimerkiksi joulun upeisiin juhlahetkiin niin sinikultaisena, punakultaisena kuin valkoisenakin. Elekra-pussilakanat ja -tyynyliinat on valmistettu ylellisestä puuvillasatiinista.

.

.

Trendejä seuraillen

Raikkaat retrohenkiset Mikro ja Maksi kuosit valloittavat yksinkertaisuudellaan. Mikrossa toistuu sama ovaalinmuotoinen kuvio kuin Maksissa. Molemmat kuosit ovat Maija Arelan käsialaa. Arela on tamperelainen freelancer-suunnittelija, joka on ollut suomalaisen tekstiiliteollisuuden käytetyimpiä suunnittelijoita jo monia vuosia. Hän on suunnitellut töitä Finlaysonin lisäksi Tampellalle, Heleniukselle ja Nansolle.



.

.

Mustavalkoisuus on nyt muodissa sisustuksessa. Se näkyy myös Finlaysonin syksyn mallistossa. Muumikankaistaan tutuksi tullut Liisa Kotka on suunnitellut kokoelmaansa myös mustavalkoisena vaihtoehtona muumimetsämäisen Tiima-kuosin. Myös Seija Ranttilan ruudullista Puisto-kuosia löytyy mustavalkoisena. Lisäksi sitä on saatavana muissakin trendiväreissä: oranssinpunaisena, siniturkoosina ja vihreänä.

Seija Ranttilan suunnittelemissa kuoseissa näkyy usein hänen saamelainen taustansa. Luonnosta ammennetut aiheet, vahvat värit ja muodot johtavat Lapin maisemaan. Esimerkkejä Ranttilan tuotannosta ovat Shari ja Lehti-kuosit.

.

.

Tänä talvena Finlaysonin mallisto huokuu energiaa ja mystiikkaa. Täyteläisistä väreistä välittyy itämaisia tunnelmia. Eksoottiset pinkki, terrakotta ja keltainen sekä luumunpunainen näkyvät mm. Katja Lehtosen suunnittelemissa Doris-vuodevaatteissa ja Mike-froteissa. Lehtonen opiskelee Taideteollisessa korkeakoulussa tekstiilisuunnittelijaksi. Muita Finlaysonin nykysuunnittelijoita ovat Jarkko Kallio, Minna Ahonen ja Liisa Salminen-Suurla.

Teksti: Hanna Helimaa
Lähde ja kuvat: Finlayson

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle