Finnairin varausjärjestelmä sijoitti Jussi-Pekka Jutilan 2-vuotiaan lapsen erilleen vanhemmistaan. Uudet istuinpaikat järjestyivät vasta sen jälkeen, kun hän ilmoitti Finnairille ottaneensa yhteyttä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin.
Jutila teki asiasta postauksen Facebookin Ilmailu-ryhmään sen jälkeen, kun asia ei Finnairin asiakaspalvelun kanssa tuntunut selviävän.
– Finnair päätti järjestää minulle ja vaimolle vähän "omaa aikaa" ja sijoitti meidän juuri 2 vuotta täyttäneen pojan eroon meistä vanhemmista ja muusta perheestä vieraiden ihmisten vieruskaveriksi. Onnea heille! Muut lapsemme (8, 6 ja 4) sijoitettiin pidemmän etäisyyden päähän koneen takaosaan.
– Vakavasti ottaen, osaako kukaan suoraan sanoa, onko tästä olemassa lentoturvallisuuteen perustuvaa tai muuta sääntelyä, joka kieltää tällaisen? Nopean tutkimisen perusteella USA:ssa regulaatio estää pienen lapsen erottamisen vanhemmistaan. Ilmeinen tarkoitushan Finnairilla on kerätä Aurinkomatkapaketin päälle lisämaksullisista paikoista 6*45 €*2=540 €, Jutila kirjoittaa postauksessaan.
Jos alla oleva julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Finnair kommentoi asiaa MTV Uutisille ainoastaan sähköpostitse.
– Emme valitettavasti voi kommentoida yksittäistapausta, mutta varausjärjestelmä antaa istuinpaikat automaattisesti ja pyrkii siihen, että samalla varaustunnuksella matkustavat istuisivat yhdessä. Olemme pahoillamme, jos emme ole voineet automaattisesti tarjota vierekkäisiä paikkoja ja tästä on aiheutunut ylimääräistä huolta asiakkaillemme.
– Alle 12-vuotias lapsi saa aina istua vanhemman vieressä. Jos järjestelmä ei kohdenna istuinpaikkoja ehtojen mukaisesti, paikat korjataan manuaalisesti lähtöselvityksessä, portilla tai ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.
Uudet istuinpaikat järjestyivät lähtöpäivän aamuna ja vasta sen jälkeen, kun Jutila ilmoitti Finnairille ottaneensa yhteyttä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin.
Paikkavarausten tilanne lennoilla vaihtelee
Jutilan tekemän julkaisun alla monet kommentoijat ovat kritisoineet Finnairia myös muun muassa siitä, että saman seurueen matkustajia olisi sijoitettu eri puolille konetta vaikka koneessa olisi ollut tyhjää tilaa. Osa on epäillyt tätä keinoksi rahastaa paikkamaksuilla.
– Jos koneessa on väljää, istuinpaikkajärjestyksessä huomioidaan koneen tasapainotus ja että hätäpoistumisriveillä istutaan. Lennolla voi toisinaan olla tyhjiä paikkoja myös siksi, että isomman ryhmän matkasuunnitelmiin on viime hetkellä tullut muutos.
– Yritämme parhaamme mukaan antaa vierekkäiset paikat samalla varaustunnuksella matkustaville. Emme kuitenkaan voi täysin taata tätä johtuen siitä, että paikkavarausten tilanne lennoilla vaihtelee. Jos haluaa varmistaa vierekkäiset paikat koko matkaseurueelle, suosittelemme varaamaan paikat ennakkoon maksua vastaan Varaukseni-palvelusta tai Finnairin mobiilisovelluksesta.
Osa julkaisua kommentoinneista on arvuutellut että varausjärjestelmässä olisi virheitä.
– Meillä ei ole tietoa toistuvista järjestelmävirheistä istuinpaikkojen kohdentamisessa, mutta asiaa tutkitaan.
Lapsen tulisi istua samalla istuinrivillä
Euroopan unionin jäsenmaiden lentoyhtiöiden tulee noudattaa EU:n lentotoimintaa koskevaa asetusta. Suomessa asetuksen noudattamista valvoo Traficom.
Asetuksessa ei säädetä velvoittavasti lasten istumisesta vanhempien kanssa, mutta Euroopan lentoturvallisuusviraston (EASA) ohjemateriaalissa suositellaan, että jos alle 12-vuotias lapsi matkustaa samassa matkustusluokassa mukanaan olevan aikuisen kanssa, lapsen tulisi istua aikuisen kanssa samalla istuinrivillä. Jos tämä ei ole mahdollista, lapsen tulisi istua samalla rivillä käytävän toisella puolella tai rivin päässä vanhemmistaan.
– Ohjemateriaalissa on suosituksia joita lentoyhtiöiden odotetaan huomioivan, ja jos yhtiö ei noudata niitä, niin voidaan kysyä syytä siihen miksi niitä ei noudateta, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiiminvetäjä Jaakko Koskinen sanoo.
Traficom on lähettänyt Finnairille selvityspyynnön asiasta.