Valion toimitusketjussa Thaimaassa on havaittu siirtotyöläisten oikeuksia koskevia epäkohtia, ilmenee kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä.
Finnwatchin raportin mukaan puutteita työntekijöiden kohtelussa löytyi ananastoimittaja Takerngilta ja esimerkiksi ruokakermoihin sakeuttaja-aineita tuottavalta Ingredionilta.
Palkoissa epäselvyyttä
Ananastoimittaja on muun muassa perinyt työntekijöiltään laittoman korkeita rekrytointimaksuja. Lisäksi työntekijöiden palkkoihin on kohdistunut laittomia vähennyksiä. Ingredionilla haastatellut siirtotyöläiset puolestaan työskentelivät vastoin Thaimaan lakia alihankkijayrityksen kautta, eikä heille maksettu esimerkiksi ylityöstä.
Valio suhtautuu löydöksiin vakavasti ja aikoo ryhtyä toimiin toimitusketjunsa vastuullisuuden parantamiseksi.
– Olemme asiasta hyvin pahoillamme ja suhtaudumme löydöksiin vakavasti. Olemme jo olleet raaka-ainetoimittajiin yhteydessä ja edellyttäneet, että epäkohdat korjataan, Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio sanoo yhtiön tiedotteessa.
– Lisäksi aiomme tehdä toimitusketjuamme koskevan ihmisoikeuksien arvioinnin, Rautio jatkaa.
Valvontajärjestelmä antoi puhtaat paperit
Valio luonnehtii Finnwatchin havaintoja yllätykseksi, sillä molempiin yhtiöihin oli tehty sosiaalisen vastuun arviointi. Raution mukaan Valio luotti tämän perusteella toimitusketjunsa vastuullisuuteen.
Finnwatchin mukaan Valio nojaa ihmisoikeusriskien kartoituksessa valvontajärjestelmiin, joissa on ilmennyt puutteita. Arviot vastuullisuudesta perustuvat pitkälti tavarantoimittajien omiin arvioihin. Riippumattoman osapuolen arvioita ei ole riskimaissakaan aina saatu.
– Ei liene yllättävää, että monet korkean riskin toimijatkin ovat näin ollen saaneet Valion käyttämässä järjestelmässä puhtaat paperit, toteaa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.
Kultalahti sanoo aamun Huomenta Suomen haastattelussa, että rekrytointiin ja elämiseen riittävän palkan maksuun liittyvät ongelmat ovat yleisiä Thaimaassa.
Finnwatch huomauttaa, että vain hyvin pieni osa Valion hankinnoista tulee riskimaiksi katsottavista maista.
Kirsti Rautio sanoo Huomenta Suomessa, että noin promille Valion hankinnoista tulee nyt luupin alla olevista yrityksistä.
Rautio myös muistuttaa, että eettisten alihankkijoiden valinta tehdään kolmannen osapuolen avustuksella ja siinäkin ketjussa voi olla tarkasteluvaraa.