Ennen vuodenvaihdetta alkanut influenssakausi on ennättänyt etenkin monen lapsiperheen riesaksi. Myös monet influenssan kaltaiset virukset ovat saaneet ihmisiä vuodelepoon.
Malmin terveysaseman ylilääkäri Päivi Petas kertoo influenssakauden alkaneen joulukuussa. Suurin osa tämän kauden tartunnoista on kuitenkin rekisteröity kuluvan vuoden puolella.
– Vuodenvaihde meni tartuntojen osalta suhteellisen rauhallisesti. Koulujen alku lisää tartuntojen määrää, ja tauti lähtee leviämään yleensä lasten kautta, kun tullaan lomien jälkeen taas yhteiseen paikkaan.
Petas ennustaa influenssa-aallon saavuttavan huippunsa muutaman viikon sisällä.
– Usein pahin epidemia osuu hiihtolomien kohdalle. Nyt taudin piikki voi olla jo hieman aiemmin, hän sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Niina Ikonen kertoo influenssa-aktiivisuuden kohonneen etenkin Helsinki-Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan sairaanhoitopiireissä.
– Viime viikkojen aikana tartuntamäärät ovat jatkuvasti lisääntyneet. Vielä ei olla ylitetty korkean epidemiatason kynnystä. Tämänhetkinen tilanne ei kuitenkaan ole kaukana siitä.
Tilanne ei Ikosen mukaan juurikaan poikkea viimevuotisesta.
Ylilääkäri Petaksen mukaan on olemassa ainoastaan yksi tehokas tapa välttää influenssatartunta rokotteen lisäksi.
– Rokotusta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Rokotteen ottaminen voi tässä vaiheessa kuitenkin olla jo liian myöhäistä. Se suositellaan otettavaksi marraskuussa ennen influenssakauden alkamista. Paras keino välttyä influenssalta on hyvä käsihygienia, hän kertoo.
Liikkeellä myös muita viruksia
Liikkeellä on influenssan lisäksi influenssan kaltaisia viruksia, jotka voivat aiheuttaa tavallisen flunssan lisäksi ikäviä jälkitauteja.
– Pitkittyneestä sairastelusta voi seurata esimerkiski poskiontelo- tai korvatulehdus. Myös keuhkokuumetta on ollut jälkitautina hieman tavallista enemmän viime aikoina, Petas kertoo.
Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri ja tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Hannele Kotilainen kertoo lasten RS-virusta olevan liikkeellä hieman tavallista enemmän.
– Joulukuussa rekisteröitiin 36 tartuntatapausta, ja tammikuun ensimmäisellä viikolla tautia ehdittiin havaita jo 13 tapausta.
Tavallinen virusflunssa ei vaadi lääkärihoitoa, ellei tauti ole pitkittynyt tai aiheuta muita ongelmia tavallisten flunssaoireiden lisäksi.