Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä on ollut monin tavoin positiivinen hyppäys aiemmasta Windows 8 -versiosta.
Uuden käyttöjärjestelmän suhtautuminen käyttäjiensä yksityisyyteen on kuitenkin herättänyt vahvaa kritiikkiä. Viime vuoden loppupuolella yhtiö vahvisti, että sen suorittamaa telemetriatietojen keräystä ei voi estää.
Gordon Kelly kirjoittaa Forbesissa, että kukaan ei ole tajunnut kuin vasta nyt, kuinka hämmästyttävän laajamittaista seuranta todellisuudessa on.
Yhteydenottoja tuhansia kertoja päivässä
Tuoreiden kokeiden perusteella Windows 10 ottaa yhteyttä Microsoftin palvelimille tietojen antamista varten tuhansia kertoja päivässä. Tämä siitä huolimatta, vaikka käyttäjä olisi valinnut kaikki käyttöjärjestelmän esittämät seurantavaihtoehdot pois päältä.
Kahdeksan tunnin aikana Windows 10 yritti lähettää koneesta tietoa 51 Microsoftin osoitteeseen yli 5500 kertaa.
30 tunnin käytön jaksolla tietoja raportoitiin myös yli sataan sellaiseen IP-osoitteeseen, johon krakkereilla olisi periaatteessa mahdollisuus päästä väliin.
Testi toistettiin siten, että käytössä oli myös DisableWinTracking -sovellus, joka pyrkii estämään kaikki Windows 10:n piilotetut tietojen raportoinitiominaisuudet.
Ja kuinkas ollakaan - 30 tunnin käytön päätteeksi Windows 10 oli onnistunut silti lähettämään tietoja 2758 kertaa 30 eri osoitteeseen.
Asiaa kokeiltiin myös Windows 10 Enterprise Editionilla, jossa on tavallista versiota enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa järjestelmän toimintaan. Tämäkin kuitenkin osoitti, että tietojen urkintaa ei voi pysäyttää.
Forbes kirjoittaa, että Microsoftin sopimusehdoissa kuitenkin todetaan asiasta, ja yhtiöllä on täydet lailliset oikeudet menetellä näin. Mutta kuinka moni nämä ehdot on todellisuudessa lukenut?
Microsoft on perustellut, että telemetriatietojen ja muiden tietojen kerääminen ovat oleellisia Windows 10:n ylläpidolle ja järjestelmän kehittämiselle.