Fortum julkaisi Uniper-sopimuksen sisällön – Saksan valtiolle 30 prosenttia Uniperin osakkeista

17:58imgFortumin ja Saksan hallituksen neuvottelut Uniperista saatu päätökseen
Julkaistu 22.07.2022 11:16(Päivitetty 22.07.2022 13:06)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Suomen ja Saksan hallitukset ovat päässeet sopimukseen Fortumin Uniper-yhtiön kohtalosta. 

Kello 12.45 Fortum tiedotti syntyneestä sovusta. Siinä on kolme peruselementtiä:

– Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniper SE:n osakkeista merkitsemällä noin 157 miljoonaa uutta osaketta noin 267 miljoonalla eurolla. Osakkeet merkitään nimellisarvolla 1,70 euroa osakkeelta.

– Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta vaihdettavissa olevilla instrumenteilla ja tarvittaessa valmistautuu antamaan lisätukea mahdollisten tappioiden kattamiseksi.

– Saksan valtion omistama pankki KfW antaa Uniperille 7 miljardia euroa lisätukea yhtiön rahoitusaseman vahvistamiseksi nostamalla aiemmin myönnetyn lyhytaikaisen valmiusluoton määrää nykyisestä 2 miljardista eurosta 9 miljardiin euroon.

Toimenpiteiden seurauksena Fortum omistis Uniperissa tippuu noin 80 prosentista 56 prosenttiin. Helsingin pörssissä kaupankäynti Fortumin osakkeilla keskeytettiin perjantaina kello 11.45.

– Intensiivisten, mutta rakentavien neuvottelujen jälkeen olemme löytäneet ratkaisun, jossa kaikkien osapuolet edut otettiin huomioon ja joka koetaan hyväksyttävänä. Oli tarpeellista ratkaista tilanne nopeasti ja samalla varmistaa Euroopan energian toimitusvarmuus sodan aikana, kommentoi Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

– Meille oli myös tärkeää, että nyt saavutettu ratkaisu ei vaadi Fortumilta lisärahoituksen antamista Uniperille jo aiemmin annetun kahdeksan miljardin euron lisäksi, Rauramo jatkaa. 

Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on kommentoinut tuoreeltaan syntynyttä sopimusta tiedotteessa. Hänen mukaansa kyseessä on paras mahdollinen kompromissiratkaisu näissä olosuhteissa ja tässä aikataulussa.

– Suomen valtion näkemys Fortumin suurimpana omistajana oli, ettei Fortumin tai Suomen valtion lisärahoitusta tulisi myöntää osana ratkaisua, ja että Fortumin myöntämä 4 miljardin euron osakaslaina ja Uniperin puolesta annetut 4 miljardin emoyhtiötakaukset jäisivät voimaan. Nämä tavoitteet saavutettiin neuvotteluissa, Tuppurainen summaa. 

Uniper voi jatkossa periä korkeampia maksuja asiakkailta

Saksan hallitus on myös Fortumin mukaan ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön mekanismin, jonka avulla Uniper voi lokakuusta lähtien siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista, jotka aiheutuvat venäläisen kaasun toimitusrajoituksista. 

Fortumin mukaan Saksa on valmiudessa antamaan myös lisätukea Uniperille, jos Venäjä jatkaa kaasun vientirajoituksia ja Uniperin kertyneet nettotappiot ylittävät yhteensä seitsemän miljardia.

– Mahdollinen lisätuki on tarkoitus toteuttaa tavalla, joka ei laimenna Uniperin osakkeenomistajien omistusta, Fortum kertoo. 

– Vaikka olemme nyt pystyneet vakauttamaan Uniperin liiketoiminnan lisää toimia tarvitaan kestävän perustan luomiseksi yhtiön kaasuliiketoiminnalle. Sopimus luo askelmerkit, joilla varmistamme että Uniper ja sen seurauksena Fortum palaavat turvalliselle ja vakaalle maaperälle, sanoo puolestaan Rauramo.

Fortumin tytäryhtiö on Saksan suurin kaasuntoimittaja ja se on hakenut Saksan hallitukselta taloudellista tukea, kun Venäjä on leikannut voimakkaasti maakaasun toimituksia Eurooppaan. 

Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia, ja Suomen valtio omistaa Fortumista reilut 50 prosenttia.

Uutinen päivittyy.

Lue myös: Uniper-pelastuspaketti julkaistaan lähitunteina – tässä ennakkotiedot

Tuoreimmat aiheesta

Fortum