Fortumin toimitusjohtaja: Uniper-kaupasta kerrottiin valtiolle vasta, kun tieto oli vuotamassa julkisuuteen vuonna 2017

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, että Uniper-kaupasta kerrottiin valtio-omistajalle, kun vuoto tuli. Valtio oli kuitenkin ollut tietoinen Fortumin strategiasta, johon liittyi läsnäolo Euroopan kaasu- ja sähkömarkkinoilla.

Fortum teki ennätyksellisen yli kuuden miljardin euron tappion myydessään omistuksensa saksalaisesta kaasuyhtiö Uniperista Saksan valtiolle.

Uniper on oleellinen osa Saksan energiainfrastruktuuria ja se olisi vaatinut vielä suurta pääomitusta, johon Fortum ei ollut valmis.

Saksan valtio hankkii Fortumilta kaikki Uniper-osakkeet 1,7 eurolla osakkeelta eli yhteensä puolella miljardilla eurolla. 

Fortum oli vuosien varrella ostanut Uniperin osakkeita seitsemällä miljardilla eurolla.

Tappiot herättivät kysymyksen omistajaohjauksesta

Uniperin vaikeudet ja Fortumin tappiot ovat herättäneet myös kysymyksen valtion omistajaohjauksen roolista vuoden 2017 Uniper-kaupassa.

Silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi viime viikolla AlfaTV:llä kuulleensa kaupasta samaan aikaan kuin muutkin suomalaiset, omistajaohjauksesta vastannut Mika Lintilä (kesk.) taas on kertonut kuulleensa kaupasta palaverissa varttia ennen tiedon julkistamista.

Yhtiön tuolloinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark oli kertonut tuolloin julkaistulla videolla valtio-omistajan pitäneen kauppaa Fortumin toimivaltaan kuuluvana asiana.

Rauramo: "Tiedetään tapahtuneet vuodot, jolloin tilanteesta informoitiin"

Uniper-kaupan aikaan Fortumin talousjohtajana toiminut Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo valotti valtio-omistajan informointia tänään tiedotustilaisuudessa, jossa kertoi Saksan Uniper-kansallistamispäätöksen taustoista.

Hän kertoo, että valtiota informoitiin kaupasta, kun kuultiin, että se oli vuotamassa julkisuuteen ennenaikaisesti uutistoimisto Bloombergin kautta, mutta valtio oli ollut strategiasta tietoinen.

– Tiedetään tapahtuneet vuodot, jolloin tilanteesta informoitiin valtio-omistajaa, Rauramo sanoo.

– Mutta matkan varrella strategiasta oli informoitu useaan kertaan ja jatkuvasti.

Rauramo kertoo, että vuoden 2017 strategiaan kuului se, että mukana oltaisiin niin sähkössä kuin kaasussa Euroopan laajuisesti.

– Viime vuoden loppuun asti strategia toimi hyvin.

– Virhearviomme oli, että Venäjä jatkaisi energian toimittamista samoin kuin oli tehnyt 50 vuotta. Strategiamme ei ollut sodankestävä.

Lue myös:

    Uusimmat