Arvostettu talouslehti Financial Times uutisoi tänään, että Suomi on valmistautunut vuosikymmeniä mahdolliseen sotaan Venäjää vastaan.
Financial Timesin mukaan Suomi on valmis sotaan, jos Ukrainan sota leviää myös muihin Venäjän naapurivaltioihin.
Talouslehti kertoo laajassa artikkelissaan, että Suomella on niin polttoainetta, viljaa kuin lääkkeitäkin varastossa vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Artikkelissa kerrotaan myös, että siviilejä on huomioitu lähes jokaisesta taloyhtiöstä löytyvällä pommi- ja väestönsuojalla sekä myös yleisillä suojilla, kuten parkki-, uima- ja jäähalleilla, jotka lehden mukaan pystytään muuttamaan nopeastikin suojiksi.
Artikkeliin on haastateltu lukuisia suomalaisia puolustusasiantuntijoita tasavallan presidentti Sauli Niinistöä myöten.
Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sodan uhka Euroopassa ei ole tullut Suomelle yllätyksenä, sillä olemme eläneet kahdeksan vuosikymmenen ajan ensin Neuvostoliiton ja nyt Venäjän varjossa.
– Olemme valmistelleet yhteiskuntaamme ja harjoitelleet tähän tilanteeseen toisesta maailmansodasta lähtien, Tuppurainen sanoo lehdelle.
Niinistö: Valmius syvällä suomalaisissa
Presidentti Niinistö sanoo artikkelissa, että suomalaiset ovat kokeneet kovia monesti historian aikana.
– Emme ole unohtaneet niitä kokemuksia, ne ovat meillä DNA:ssa.
Niinistön mukaan valmius on syvällä suomalaisten mielissä.
Lehden mukaan Suomella myös on kokoonsa nähden yksi suurimmista armeijoista Euroopassa. Lehden mukaan Suomen sodan ajan vahvuus on 280 000 henkilöä, ja reserviläisiä on yhteensä 900 000.
Artikkelissa puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkö Janne Kuusela kuvaa suomalaisuutta sopimukseksi.
– Olemme maailman onnellisin kansa. Toisaalta sen takia olemme valmiita puolustamaan maatamme. Koimme läheltä piti tilanteen toisessa maailmansodassa, se vain vahvisti meitä.
Kuuselan mukaan, jos puolustuksemme pettäisi, pettäisi myös kaupankäyntimme, hyvinvointimme sekä kasvumme.
Katso videolta, sotahistorian dosentti Markku Salomaan eriävä näkemys Suomen puolustuksesta.
5:44