Gambian vallankaappausyrityksestä maanpetossyytteet kahdeksalle sotilaalle

h_53258579
Adama Barrow valittiin Gambiassa uudelle presidenttikaudelle vuonna 2021.
Julkaistu 07.01.2023 05:34

MTV UUTISET – STT – AFP

Kahdeksan sotilasta on saanut maanpetossyytteet joulukuisesta vallankaappausyrityksestä länsiafrikkalaisessa Gambiassa, kertoo maan hallituksen tiedottaja.

Gambian hallitus ilmoitti 21. joulukuuta estäneensä edellisenä päivänä sotilasvallankaappausyrityksen ja pidättäneensä joitakin sotilaita. Sotilaat saivat syytteet myös salaliitosta.

Kahdeksasta syytetystä seitsemän on vangittuna ja yhtä sotilasta etsitään yhä. Aiemmin tällä viikolla kaksi siviiliä sekä yksi poliisi saivat syytteet kaappaukseen liittyen. Lisäksi oppositiopoliitikko Momodou Sabally oli pidätettynä, mutta hänet vapautettiin myöhemmin. Sabally on Gambiaa 22 vuoden ajan hallinneen diktaattori Yahya Jammehin hallinnon entinen ministeri.

Jammeh hävisi joulukuussa 2016 presidentinvaalit Adama Barrow'lle. Jammeh pakeni tämän jälkeen maasta Päiväntasaajan Guineaan. Barrow valittiin uudelle viisivuotiskaudelle vuonna 2021.

Tutkintapaneeli selvittää kaappausyritystä

Gambiassa koottiin viime viikolla tutkintapaneeli selvittämään vallankaappausyritystä ja sille annettiin 30 päivää aikaa työhönsä. Torstaina kansallinen turvallisuusneuvonantaja Abubakarr Suleiman Jeng kertoi ensimmäisiä yksityiskohtia kaappausyrityksestä. Jengin mukaan kaappaajilla oli suunnitelmana pidättää ministereitä sekä korkeita virkamiehiä ja käyttää näitä pankkivankeina estääkseen ulkomaiden väliintulon.

Jeng kertoo, että kaappaajilla oli myös suunnitelma erottaa kaikki majurit ja tätä korkeampiarvoiset upseerit ja järjestää maan asevoimat uudelleen.

Gambiaan tehdään turistimatkoja Suomesta

Gambia on suosittu matkailukohde länsimaalaisten matkailijoiden keskuudessa, ja maahan tehdään turistimatkoja myös Suomesta. Gambia sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin valtameren rannalla, ja maata halkoo Gambia-joki. Gambialla on vain yksirajanaapuri, Senegal.

Gambia on Britannian entinen siirtomaa, ja se itsenäistyi 1965. Siirtomaataustasta johtuen maan virallinen kieli on englanti, toisin kuin lähialueen muilla valtioilla.

CIA Factbookin mukaan maan väkiluku on arviolta noin 2,4 miljoonaa.

Tuoreimmat aiheesta

Afrikka