Suomalaisasiantuntijan mukaan eurooppalaisten ei kannata luottaa vastaisuudessa Yhdysvaltojen asemaan luotettavana liittolaisena. Trump saattaa toisaalta liittoutua myös Kiinan kanssa.
Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mielestä Suomessa ja Euroopassa kannattaa suhtautua "uuteen USA:han" aiempaa epäilevämmin.
– Ei kannata lähtökohtaisesti ajatella, että Yhdysvallat tulee säilymään aina niin luotettavana liittolaisena Euroopan ja Suomen turvallisuuden kannalta kuin joku on ehkä aiemmin ajatellut, Teivainen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Venäjän korviin USA:n nykylinja on Teivasen arvion mukaan puolestaan mannaa.
– Sen lisäksi, että presidentti Donald Trump monella tavalla kehuu ja mielistelee Venäjää, hän on myös mahdollisiin rauhanneuvotteluihin tai tulitaukokeskusteluihin lähtenyt jo etukäteen sillä asenteella, että Venäjän päävaatimuksiin myönnytään eli, että Ukrainaa ei hyväksytä Naton jäseneksi ja, että Venäjä saa ilmeisen merkittäviä alueita Ukrainasta.
Teivainen arvelee, että Trumpia saattaa motivoida aidosti se, että hän kokee itsensä suureksi rauhantekijäksi.
– Mutta sellaisella tavalla, mistä tulee myös bisnesetuja yhdysvaltalaisille firmoille.
Lue myös: Tämä Trumpin Ukraina-taktiikka on kuin suoraan Venäjän pelikirjasta: "Räväytti monien silmiä auki"
Zelenskyillä paineita todistella johtajuuttaan
Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille Trumpin puheet ovat luoneet paineita todistella oman presidenttiytensä uskottavuutta ja legitiimiyttä.
– Trumphan heitti aika tylyjä numeroita pöytään. Hän käytti yksinumeroisia lukuja puhuessaan siitä, mikä Zelenskyin kannatus Ukrainassa on. Ukrainassa hallituksen mukaan enemmistö ukrainalaisista mielipidemittaustasolla antaa tukensa Zelenskyille.
Ukrainan perustuslain mukaan maassa ei voi järjestää vaaleja sodan aikana.
– Voihan olla, että tulitauko- tai rauhansopimuksessa sovitaan samalla myös siitä, että Ukrainassa järjestetään vaalit jollain aikavälillä, kun tulee rauhallista.
Lue myös: Trump kutsui Zelenskyiä diktaattoriksi – nyt vastaavat ukrainalaiset
Seuraavana tähtäimessä Kiina?
Teivainen arvioi, että Yhdysvallat suuntaa seuraavaksi katseensa Kiinaan. Avauksia sinne ei ole Trumpilta vielä kuultu.
Yksi vaihtoehto on, että Trump tekee etupiiridiilin Kiinan kanssa ja vetäytyy Kiinan lähivesiltä, jolloin Kiina saa "tyytyväisenä häärätä" siellä – jos Kiina antaa USA:n häärätä rauhassa omassa etupiirissään.
– Tällä saattaa olla seurauksia vaikkapa Taiwanin asemaan. Tästä vinkkelistä Trump on Kiinalle mieluisa presidentti verrattuna esimerkiksi Joe Bideniin.
Yksi kysymys Teivaisen mukaan on, missä määrin Yhdysvaltain vetäytyminen kansainvälisistä instituutioista, kuten Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta, jatkuu. USA on jättäytynyt syrjään jo myös Pariisin ilmastosopimuksesta.
Maa voi lopettaa myös kehitysapuaan, joka on ollut "perinteinen tapa saada hyvää tahtoa ja vaikutusvaltaa Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa".
– Kiinallehan tämän on aivan loistava mahdollisuus. Näin se pääsee pätemään YK:ssa kansainvälisen sääntöperustaisen järjestelmän tukijana sekä ilmastoneuvotteluissa, joissa sillä on aika kunnianhimoinen tavoite.
– Kiina pääsee [kaiken kaikkiaan] esiintymään tavalla, joka saattaa myös Euroopassa nostaa kysymyksiä. Jos Yhdysvallat on epäluotettava, onko Kiina sen epäluotettavampi, ja mihin suuntaan näissä tilanteissa kallistutaan. Iso peli on käynnissä.
Teivainen toteaa, että ilmassa on merkkejä myös siitä, että Yhdysvallat voisi koittaa tehdä paitsi Venäjän presidentin Vladimir Putinin myös Kiinan kanssa sellaisia diilejä, jossa Eurooppa jätettäisiin kokonaan paitsioon.
– Eurooppalaiset katselevat, kun autoritaariset hallitsijat diilailevat keskenään, eikä se, mitä Euroopassa – jossa periaatteessa kuvittelemme olevamme demokratian, vapauden ja ihmisoikeuksien asialla – ajatellaan, kiinnosta noista kolmesta ketään. Euroopalla on edessä isoja kysymyksiä.