Gazan lapset nälkäkatastrofissa: Tällaisia määriä lapset saavat ruokaa ja vettä viikossa

Tällainen on Gazaan toimitettavan apupaketin tyypillinen sisältö 3:49
Tällainen on Gazaan toimitettavan apupaketin sisältö.

Gazassa kärsitään erittäin laajasta elintarvikepulasta ja nälänhätä uhkaa satojatuhansia ihmisiä, joista osa on lapsia.

Lähes koko Gazan kaistan väestö, eli 96 prosenttia, kärsii akuutista elintarvikepulasta. Nälänhätä uhkaa yli 495 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia, ilmenee YK:n eilen julkaisemista ruokaturvaa koskevista luvuista.  

Pelastakaa Lapset ry:n tiedottaja Max Holm kuvailee MTV Uutiset Liven haastattelussa lasten tilannetta Gazassa tilannetta katastrofaaliseksi. 

– Käytännössä yksikään alueen lapsista ei saa tällä hetkellä riittävästi ruokaa. Sadattuhannet lapset ovat nälkiintymisen partaalla. Hyvin monet tarvitsevat lääkinnällistä hoitoa. 

Tällainen tilanne Gazassa on nyt 13:07
Videolla kuullaan Maailman elintarvikeohjelman ja Suomen Punaisen Ristin arviot huhtikuussa Gazan nälkäkriisistä.

Vuoden alussa YK ennakoi, että Gazassa tulisi keväällä olemaan nälänhätä. 

– Sitä saatiin onneksi avustusjärjestöjen ponnistuksien avulla estettyä, mutta tilanne ei ole missään nimessä vielä ohi, Holm painottaa. 

– Nyt sitä varoitusta on vain siirretty eteenpäin ja se voi tulla päälle käytännössä milloin hyvänsä. 

Avustusjärjestöt olisivat valmiina toimittamaan alueelle enemmän ruokalähetyksiä, mutta toimituksia on vaikea saada perille. Nälänhädän estämiseksi tarvitaan kiireellisesti lisää reittejä Gazaan ja pääsyä koko kaistalle humanitaarisia operaatioita varten. YK ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat sanoneet, että Israel vaikeuttaa vakavasti avun toimittamista Gazaan.

Haastattelustudioon on tuotu esimerkkejä ruokatarvikkeista, joita alueelle toimitetaan apuna paikan päälle. 

Tarvikkeisiin kuuluu riisiä, makaronia, vehnäjauhoja, ruokaöljyä ja vettä. Tämä on Holmin mukaan hyvin tyypillinen avustuspaketin sisältö.

– Nämä ovat keskeisiä ruokatarvikkeita, joissa on energiaa ja ne myöskin säilyy hyvin kuumuudessa. Me itse olemme jakaneet noin 100 000 ruokapakkausta, mutta tämä on kuitenkin pieni pisara meressä, jos katsoo sitä kokonaista avun tarvetta. 

Holm kertoo ihmisten toivovan avustuksiin vihanneksia ja hedelmiä, mutta niitä on saatu alueelle toimitettua vain hyvin vähän. Vihanneksia ja hedelmiä on myös hyvin vähän paikallisesti saatavilla, joten nälkäkatastrofista kärsivällä alueella elävät joutuvat tyytymään avustuspaketin niukkiin tarvikkeisiin.

– Vesi on alueen toinen suuri ongelma. Vesihuoltojärjestelmä on kohdannut suurta tuhoa. Vettä ei myöskään saa kuljetettua alueelle kuin hyvin vähän. Periaatteessa ihminen tarvitsee kriisitilanteessa minimissään kolme litraa vettä päivässä selviytyäkseen. Gazassa moni joutuu tulemaan toimeen huomattavasti vähemmällä vesimäärällä. Se voi olla puolitoista litraa päivässä.

Määrä sisältää Holmin mukaan peseytymisen, juomisen ja ruoanlaiton päivässä. 

Lue myös:

    Uusimmat