Viime kuun lopussa YK:n avustusjärjestö kertoi, että joka neljäs gazalainen on lähellä nälänhätää. Hengissä selviämiseksi on jouduttu ottamaan kaikki keinot käyttöön.
Olosuhteet Gazassa ovat katastrofaaliset. Lääkärit ilman rajoja -järjestön suomalainen avustustyöntekijä kertoo MTV Uutisille, että heidän työntekijöidensä lapsille on jouduttu valmistamaan ruoankorviketta aasin- ja linnunruoasta sekä rikkaruohoista.
– Meillä on työntekijöitä, jotka ovat loukussa Pohjois-Gazassa, ja valitettavasti he joutuvat käyttämään eläinten ruokia ruokkiakseen lapsiaan, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijä Linda Nyholm Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Myös Etelä-Gazan Rafassa, jonne pakolaiset ovat pakkautuneet, on erittäin huono tilanne. Nyholm kertoo, että ruoan hinta on noussut siellä taivaisiin. Esimerkiksi kilo riisiä maksaa noin 25 euroa.
Myös vedestä on pulaa.
– Nämä kaksi asiaa kun yhdistää, niin terveyden näkökulmasta se on jo kriisi itsessään. Erityisesti alle viisivuotiaat lapset, raskaana olevat naiset, vanhemmat ihmiset ja yleensä ihmiset, joilla on kroonisia sairauksia, heille tämä tilanne on todella riskialtis ja vaarallinen, Nyholm sanoo.
Nyholm saapui Suomeen muutama päivä sitten puolentoista kuukauden työmatkalta Israelin Jerusalemista.
– Gazan tilanteesta erityisen hankalan tekee se, ettei siellä ole minkäänlaista humanitääristä tilaa, jossa järjestöt pystyisivät työskentelemään. Israelin jatkuvat pommitukset ja puutteet turvatakeista tekevät työstä mahdotonta, kuvailee Nyholm.
2:13
Lue myös: Gazassa on maailman suurin kriisi nälänhädän suhteen: "Tapahtuu asioita, joita emme ole elinaikanamme nähneet"
Sairaalat kauhistuttavassa tilanteessa
Gazassa kuolonuhrien määrä jatkaa nousuaan. Israelin hyökkäyksessä on kuollut lokakuun alun jälkeen jo yli 31 000 ihmistä ja haavoittuneita on yli 72 000, kertoo Hamasin alainen Gazan terveysministeriö.
Gazan terveysministeriön mukaan suurin osa uhreista on naisia ja lapsia. Sen sijaan Israelin johdon mukaan ministeriön ilmoittamasta luvusta leijonan osa on ollut terroristitaistelijoita.
Ihmiset eivät pääse pois Gazasta eikä sinne pystytä toimittamaan riittävästi avustustarvikkeita. Myös sairaaloiden toiminta on vaarallisesti heikentynyt ja henkilökunta työskentelee viidettä kuukautta kellon ympäri.
– He ovat täysin uupuneita. Lääkärit ovat tottuneet näkemään verta, mutta tässä on kyse aivan erilaisesta tilanteesta. Eli kun sairaaloihin tulee 60–100 potilasta kerralla aivan järkyttävillä vammoilla, eikä lääkäreillä ja sairaanhoitajilla ole riittävästi tarvikkeita tai henkilökuntaa, se on itsessään jo tosi traumaattista, kertoo Nyholm.
Apua pystytään katastrofaalisista olosuhteista huolimatta antamaan, mutta se on hyvin minimaalista.
– Tarjoamme mielenterveystyötä, perusterveydenhuoltoa, vammojen hoitoa, pieniä kirurgisia toimenpiteitä ja sairaanhoitoa naisille, jotka ovat juuri synnyttäneet. Pyrimme varmistamaan, että he pystyisivät olemaan sairaaloissa mahdollisimman pitkään synnytyksen jälkeen, koska yleensä he joutuvat lähtemään sairaalasta jopa parin tunnin jälkeen synnytyksestä hirveisiin olosuhteisiin, kertoo Nyholm.
Nyholmin mukaan pommitukset ovat Gazassa jatkuvia, eikä niistä ole hetken rauhaa.
– Masennus ja sterssi eivät enää riitä kuvamaan sitä, mitä gazalaiset käyvät läpi. Rauha vaaditaan, jotta apua saadaan paikalle.