USA neuvottelee Lähi-idässä humanitaarisista tauoista, maailmalla vaatimukset kasvavat – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa 5. marraskuuta

2:11img
Yhdysvallat neuvottelee Lähi-idässä humanitaarisista tauoista – maailmalla vaatimukset tulitauosta kasvavat
Julkaistu 05.11.2023 05:59(Päivitetty 05.11.2023 22:02)

MTV UUTISET – STT

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 5. marraskuuta 2023.

  • Israel on aloittanut maahyökkäyksen Gazaan
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 9400 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 5.11.)
  • Israelin puolustusministerin mukaan Gazan kaupunki on saarrettu
  • Israel on myöntänyt tehneensä iskun palestiinalaisten pakolaisleirille Gazaan
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Israel, Gaza, kartta 13.10.2023

 

Israel, Gaza, kartta, Rafah, 13.10.2023

22.01: Israelin armeijan mukaan sen maavoimien joukot ovat katkaisseet Gazan kaistan kahtia

Israelin asevoimat sanoo maavoimiensa joukkojen saavuttaneen rannikon Gazan kaupungin lähellä ja katkaisseen Gazan kaistan kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Myös Gazan kaupunki on saarrettu.

Asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan Israel "sallii edelleen käytävän", jota pitkin Gazan pohjoisosan ja Gazan kaupungin asukkaat voivat lähteä etelään, kertoo BBC.

Hagari lisäsi, että Israel jatkaa hyökkäämistä ja maaoperaation kiihdyttämistä Gazan kaistan pohjoisosassa.

20.13: Turkin poliisi hajotti palestiinalaisia tukeneen mielenosoituksen Incirlikin lentotukikohdan ulkopuolella

Turkin poliisi on hajottanut kyynelkaasua käyttämällä pakolaisia tukeneen mielenosoituksen Incirlikin lentotukikohdan ulkopuolella maan kaakkoisosassa. Tukikohta on muun muassa Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä.

Uutistoimisto AFP:n kuvaaja sanoi poliisin puuttuneen tilanteeseen, kun väkijoukko käveli kohti tukikohtaa. Sitä ennen Incirlikin kaupungissa oli pidetty rauhanomainen mielenosoitus.

Sosiaalisen median kuvissa näkyy, kuinka poliisit jahtasivat satoja palestiinalaislippuja heiluttaneita ihmisiä. Poliisi käytti tilanteessa myös vesitykkejä.

Mielenosoitus oli ajoitettu samaan aikaan, kun Turkkiin odotettiin vierailulle Yhdysvaltain ulkoministeriä Antony Blinkeniä. Hänen oli määrä saapua Turkkiin myöhään tänään sunnuntai-iltana ja tavata turkkilainen virkaveljensä Hakan Fidan maanantaina. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kiertää maanantaina maan koillisosia, joten on epätodennäköistä, että hän tapaisi Blinkenin.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa lähes tuhat ihmistä oli tänään kokoontunut osoittamaan mieltä Yhdysvaltain suurlähetystön ulkopuolelle.

Tuhatpäiset väkijoukot marssivat palestiinalaisten tueksi eilen lauantaina muun muassa Lontoossa, Berliinissä ja Düsseldorfissa. Yhdysvalloissa Washingtonissa kaduille kokoontui niin ikään tuhansia mielenosoittajia vaatimaan tulitaukoa Gazaan.

Myös Israelissa järjestettiin lauantaina mielenilmauksia. Tel Avivissa useat tuhannet lähtivät kaduille vaatimaan, että Hamasin lokakuisen hyökkäyksensä yhteydessä ottamat panttivangit tuotaisiin takaisin kotiin.

19.19: USA neuvottelee Lähi-idässä humanitaarisista tauoista, maailmalla vaatimukset kasvavat

Israelin pommitukset ovat jatkuneet tänään Gazassa.

Äärijärjestö Hamasin hallinnoima terveysministeriö sanoo ainakin 45 ihmisen kuolleen iskussa pakolaisleirille. Israel ei ole vahvistanut iskeneensä leiriin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken teki yllätysvierailun Länsirannalle ja vakuutti palestiinalaishallinnon presidentille, että Gazan asukkaita ei saa pakottaa siirtolaisiksi.

2:29img

Katso uutisjuttu päivän tilanteesta.

18.33: Helsingin ”nallemielenosoitus” vaati tulitaukoa Gazaan

Mielenosoittajat ovat vaatineet tänään tulitaukoa Gazaan Helsingissä pidetyssä mielenilmauksessa.

Helsingissä Eduskuntatalon portaille asetellut nallet ja muut pehmolelut muistuttivat lapsiuhreista Gazassa, jossa Israelin pommitukset ovat jatkuneet jo viikkoja.

"Nallesulku"-mielenosoituksessa vaadittiin muun muassa välitöntä tulitaukoa, humanitaarisen avun toimittamista Gazaan ja Gazan saarron lopettamista.

Mielenosoittajien portaille jättämät pehmolelut oli tarkoitus lahjoittaa Suomen Punaiselle Ristille, joka toimittaa ne vastaanottokeskuksiin.

Helsingin poliisin arvion mukaan sunnuntain protestissa oli paikalla noin 200 ihmistä.
 

17.12: Ulkoministeriön Tanner: Suomalaisia on yhä jumissa Gazassa muiden ulkomaalaisten joukossa

Gazassa olevia suomalaisia ei vielä tänään sunnuntaina ole saatu evakuoiduksi Egyptiin, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle.

Ministeriön tietojen mukaan Gazan kaistalla on tällä hetkellä alle kymmenen suomalaista. Tannerin mukaan alueella olevia ulkomaalaisia ei ole päästetty rajan yli viime päivinä.

Hänen tietojensa mukaan Gazassa olevien ulkomaalaisten evakuointi on jäänyt osapuolten välisissä neuvotteluissa muiden asioiden jalkoihin. Tanner pitää tilannetta monimutkaisena.

Aiemmin marraskuussa kuusi Suomen kansalaista pääsi Gazasta rajan yli Egyptiin.

Lue myös: Vanhempiensa luona vieraillut suomalaisnainen pääsi pakenemaan lapsineen Gazasta – "Sydämeni on särkynyt perheeni vuoksi"

16.58: Vankkumaton tuki Israelille alkaa rakoilla, arvioi tutkija

Terroristijärjestö Hamasin 7. lokakuuta Israeliin tekemä hyökkäys, jossa yli 1 400 ihmistä surmattiin, sai erityisesti länsimaat asettumaan voimakkaasti Israelin tueksi. Kohta kuukauden jatkunut Gazan kaistan pommitus ja lähes 10 000 kuollutta palestiinalaista ovat kuitenkin saaneet länsirintaman rakoilemaan, kertoo suomalaistutkija.

– Nyt kun tilanne on pitkittynyt, niin ehdoton lännen tuki alkaa vähän rakoilla. Valtavirran länsidiplomatia yrittää nyt tehdä samaan aikaan kahta asiaa: vannoa ehdotonta tukea Israelille ja samalla yrittää edistää humanitaarista tulitaukoa ja gazalaisten siviilien suojelua, kertoo Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen STT:lle.

Lue lisää: Israel pommittanut Gazaa kohta kuukauden – Israelin vankkumaton tuki lännessä alkaa rakoilla, arvioi tutkija

16.36: Gazan terveysministeriö: Ainakin 9 770 palestiinalaista kuollut

Ainakin 9 770 palestiinalaista, mukaan lukien 4 008 lasta, on saanut surmansa Israelin ilmaiskuissa Gazan kaistalla 7. lokakuuta jälkeen, kertoo Hamasin hallitseman Gazan kaistan terveysministeriö lausunnossaan.

16.17: Abbas: Palestiinalaishallinnon paluu Gazaan edellyttäisi ratkaisua konfliktiin

Palestiinalaispresidentti Mahmud Abbas sanoo, että palestiinalaishallinto voi palata valtaan Gazassa vain, jos Israelin ja Palestiinan konfliktiin löydetään kokonaisvaltainen poliittinen ratkaisu.

Abbas kertoi kantansa Länsirannalla tänään vierailleelle Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille, kertoo palestiinalainen uutistoimisto Wafa.

Blinken sanoi hiljattain pitävänsä järkevimpänä ratkaisuna sitä, että palestiinalaishallinto ottaisi Gazan hallintaansa.

Gazan kaistaa hallitsee tällä hetkellä äärijärjestö Hamas. Hamasin hyökättyä Israeliin kuukausi sitten Israel julisti sodan Hamasia vastaan.

16.07: Yli 300 amerikkalaista lähtenyt Gazasta

Yli 300 amerikkalaista on lähtenyt Gazasta, Valkoisen talon virkamies Jonathan Finer CBS:n Face the Nation -ohjelmassa.

Piiritetyssä rannikkokaistalla on hänen mukaansa kuitenkin yhä Yhdysvaltain kansalaisia.

15.56: Ainakin 45 ihmistä on kuollut iskussa Gazan keskiosassa, väittää Hamasin alainen terveysministeriö

Gazassa ainakin 45 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskussa myöhään eilen lauantaina, sanoo Hamasin hallinnassa toimiva Gazan terveysministeriö. Silminnäkijä on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että ilmaisku oli osunut useisiin rakennuksiin.

Terveysministeriö syyttää Israelin iskeneen al-Maghazin leiriin, joka sijaitsee Gazan kaistan keskiosassa.

YK:n palestiinalaispakolaisia auttavan järjestön (UNRWA) verkkosivujen mukaan al-Maghazi on vuonna 1949 perustettu pakolaisleiri. Se lukeutuu Gazan pienimpiin leireihin sekä asukasmääränsä että kokonsa puolesta.

Rakennusten väliset kujat ovat UNRWA:n mukaan kapeita ja kaupunkimainen leiri on tiehään asutettu. Päälle 0,6 neliökilometrin alueella asuu kaikkiaan reilut 33 000 palestiinalaispakolaista.

Al-Maghazin leirille on ominaista muun muassa asuintilan puute. Koteja on rakennettu lähekkäin, ja monissa tapauksissa asukkaat ovat joutuneet rakentamaan ylimääräisiä kerroksia perheensä majoittamiseksi. Monet elävät järjestön mukaan huonoissa olosuhteissa.

Israel ei ole vahvistanut iskeneensä leiriin. Israelin asevoimat selvittää edustajansa mukaan, ovatko israelilaisjoukot operoineet alueella Gazan terveysministeriön raportoiman iskun aikoihin.

Hamas sanoi viestipalvelu Telegramissa julkaisemassaan lausunnossa, että valtaosa iskussa kuolleista oli naisia ja lapsia. (STT)

4:24img

Ilmaiskujen tuhoja Maghazin pakolaisleirillä Gazassa.

13.48: Netanjahu hyllytti ministerin, joka sanoi ydinpommin pudottamisen Gazaan olevan "yksi mahdollisuuksista"

Israelin ministeri, joka sanoi ydinpommin pudottamisen Gazaan olevan "yksi mahdollisuuksista" Hamasin sodassa, on hyllytetty. Benjamin Netanjahu sanoi, että lausunto "ei perustunut todellisuuteen". Asiasta utisoi Sky News.

Oikeistolaista Otzma Yehudit -puoluetta edustava nuorempi ministeri Amihai Eliyahu esitti väitteen Kol Beramah -radion haastattelussa.

Juutalaisesta kulttuuriperinnöstä vastaava ministeri ei kuulu maan sotakabinettiin, joka perustettiin Hamasin 7. lokakuuta tekemien iskujen jälkeen. Hänellä ei ole vaikutusvaltaa hallituksen päätöksentekoon sodassa, The Times of Israel huomautti.

Siitä huolimatta muut kabinetin jäsenet tuomitsivat kiihottavan lausunnon välittömästi - ja Eliyahu perääntyi myöhemmin sanomalla, että "jokainen järkevä ihminen ymmärtäisi, että kommentti oli metaforinen".

13.36: Turkin ulkoministeri keskusteli Gazan tilanteesta Egyptin ja Jordanian ulkoministerien kanssa 

Turkin ulkoministeri Hakan Fidan keskusteli Gazan tilanteesta egyptiläisen ja jordanialaisen virkaveljensä kanssa erillisissä puhelinkeskusteluissa, kertoi Turkin diplomaattilähde sunnuntaina.

Fidan vaihtoi näkemyksiä Gazan siviiliväestöön kohdistuvien hyökkäysten lopettamisesta ja kiireellisen tulitauon saavuttamisesta, lähde sanoi.

Israel väittää, että sen kohteena on Hamas, ei siviilejä, ja että islamistinen palestiinalaisryhmä käyttää asukkaita ihmiskilpinä.

Fidan keskusteli myös Egyptin ulkoministerin Sameh Shoukryn kanssa pyrkimyksistä taata humanitaarisen avun esteetön ja jatkuva toimittaminen Gazaan, lähde lisäsi.

Fidan tapaa maanantaina Ankarassa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Gazaa koskevien keskustelujen merkeissä. (Reuters)

12.29: BBC: Anthony Blinken saapui Ramallahiin – tapaa Mahmoud Abbasin

Yhdysvaltain ulkoministeristä Antony Blinken saapui palestiinalaishallinnon päämajaan miehitetyllä Länsirannalla ja tapaa palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin. Asiasta kertoi brittimedia BBC.

Blinkenin pysähdystä Ramallahissa ei ollut ilmoitettu hänen diplomaattimatkansa alkuperäisessä matkasuunnitelmassa.

Abbas, joka tunnetaan myös nimellä Abu Mazen, on johtanut palestiinalaishallintoa vuodesta 2005 ja edustaa Fatah-puoluetta, joka on Gazaa hallitsevan Hamasin ankara kilpailija.

Palestiinalaishallinto hallitsee niitä Länsirannan osia, jotka eivät ole täysin Israelin valvonnassa.

Blinkenin on määrä lähteä Turkkiin myöhemmin päivällä.

11.25: Yli kaksikymmenhenkinen perhe sai surmansa Gazassa

Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan 21 palestiinalaista yhdestä perheestä sai surmansa Israelin viime öisessä iskussa Gazassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

– Uhrit kuuluvat Abu Hasiran perheeseen ja Israelin pommitus kohdistui heidän taloonsa. Talo oli täynnä naisia ja lapsia", terveysministeriö kertoi Facebook-sivullaan julkaistussa viestissä.

Reuters ei pystynyt vahvistamaan tietoa riippumattomista lähteistä.

9.19: Anthony Blinkenin diplomaattikiertue Lähi-idässä jatkuu tänään

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin viimeisin diplomaattikiertue Lähi-idässä jatkuu tänään. 

Hän tapasi Ammanissa arabimaiden ulkoministereitä, ja myöhemmin tänään hänen odotetaan vierailevan Turkissa. Asiasta kertoo Sky News.

Vahvistamattomien tietojen mukaan hän saattaa matkustaa myös Irakiin tapaamaan Irakin pääministeriä Mohammed Al-Sudania ja ulkoministeri Fuad Mohammed Husseinia.

NBC News kertoo, että diplomaatti keskustelee todennäköisesti hyökkäyksistä Yhdysvaltain joukkoja vastaan siellä. Israelin tiedotusvälineiden vahvistamattomien tietojen mukaan Blinken matkustaa myös Ramallahiin Länsirannalle tapaamaan palestiinalaishallinnon presidenttiä Mahmoud Abbasia.

5.59: Hamasin alainen terveysministeriö: Yli 30 sai surmansa Israelin iskuissa

Gazassa yli 30 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskussa myöhään lauantaina, sanoo Hamasin hallinnassa toimiva Gazan terveysministeriö.

Ministeriö syyttää Israelin iskeneen al-Maghazin leiriin, joka sijaitsee Gazan kaistan keskiosassa.

Silminnäkijä on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että ilmaisku oli osunut useisiin rakennuksiin.

Gazan terveysministeriö sanoi lauantaina, että Gazassa Israelin hyökkäyksessä ja ilmaiskuissa kuolleiden määrä oli noussut yli 9 400:n. Ministeriön mukaan kuolleista yli 3 900 on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

3:50img

Räjähdykset ravistelivat Gazaa myöhään lauantaina.

5.59: Mielenosoittajat kritisoivat Bidenia Washingtonissa

Yhdysvalloissa tuhannet mielenosoittajat marssivat lauantaina Washingtonin kaduilla vaatien tulitaukoa Gazaan.

Lauantainen kokoontuminen oli suurin mielenosoitus Washingtonissa sen jälkeen, kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin välinen tuore konflikti kärjistyi lokakuun alkupuolella.

Osa mielenilmaukseen osallistuneista kritisoi Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia, koska tämä on tukenut Gazaa ilmaiskuin moukaroivaa Israelia. Yhdysvallat on pitkään ollut Israelin läheinen liittolainen.

Mielenosoittajat heiluttivat palestiinalaislippuja ja osa heistä syytti Bidenin tukevan kansanmurhaa.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota