Georgialla, 31, todettiin koronavirus maaliskuun alussa – kärsii vieläkin oireista: "Elämä on edelleen päivittäistä taistelua"

Australialaisnainen oli ajatellut sairastavansa vain tavallista flunssaa, koska piti koronavirusta vanhojen ja sairaiden ihmisten tautina. 

Maaliskuun alussa australialainen Georgia Mooney alkoi kärsiä kipeästä kurkusta, päänsärystä sekä yöhikoilusta, kertoo Daily Mail. Lontoossa asunut 31-vuotias nainen ajatteli oireiden olevan tavallista flunssaa, sillä hän oli perusterve.

– Tuolloin Isossa-Britanniassa ei juuri testattu ketään ja ohjeistuksena oli, että mikäli ei ollut kuumetta tai sitkeää yskää, ei todennäköisesti ollut saanut tartuntaa. En yskinyt, joten ajattelin sen olevan vain kova flunssa.

Georgia päätti joka tapauksessa jäädä kotiinsa omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi ennen lentoaan takaisin Sydneyyn. Kotimaassaan hänellä todettiin koronavirus.

Seuraavien viikkojen myötä hänen vointinsa kääntyi huonompaan suuntaan.

– Huomasin, että en haistanut tai maistanut enää mitään. Aloin tuntea oloni myös tosi uupuneeksi.

Uskoo tietävänsä tartuntapaikan

Georgia on aika varma siitä, että hän sai tartunnan Lontoossa eräässä tapahtumassa. Myöhemmin useammalla paikalla olleella oli todettu koronavirus.

Kahden viikon lepäämisen jälkeen Georgian olo pahentui. Päänsärky voimistui ja kurkku tuntui entistä kipeämmältä. Uusia oireita ilmaantui: hänelle tuli muun muassa hengenahdistusta, kuumetta ja lihassärkyä. Georgiasta tuntui kuin hänen aivonsa olisivat olleet sumussa.

Georgia oli ajatellut, että virus iskisi vain vanhempiin ihmisiin tai niihin, joilla oli valmiiksi terveysongelmia.

– Kun alkoi tulla uutisia siitä, että parikolmekymppiset ihmiset ja jopa teinit menehtyivät tähän, aloin pelätä yhä enemmän.

– Sairaudesta tiedetään vielä niin vähän ja kaikilla tuntuu olevan niin kovin erilaisia kokemuksia siitä.

Oireita vielä kuukausien jälkeenkin

Georgia sairasti seitsemän viikkoa ja oli sen ajan kotona eristyksissä. Huhtikuun lopulla hänelle tehtiin koronavirustesti, joka osoittautui negatiiviseksi.

Sairastelu ei päättynyt siihen. Georgia kertoo Daily Mailille kärsivänsä koronaviruksen oireista neljän kuukauden jälkeenkin. Hänellä on edelleen hengenahdistusta, väsymystä sekä tuntemuksia ja kipua rinnassa.

– Toipuminen on ollut paljon hitaampaa kuin osasin ennakoida ja elämä on edelleen päivittäistä taistelua. Kuntoni on huonontunut liikunnan puutteen takia enkä voi treenata oikeastaan juuri muuten kuin tekemällä kävelylenkkejä.

Koronavirus on vaikuttanut muusikkona työskentelevän Georgian tuloihin. Hän oli juuri muuttanut Lontooseen uraan liittyvien mahdollisuuksien takia.

Oireiden voimakkuus vaihteli

Sairausviikkojen aikana oli päiviä, jolloin oireet pahenivat. Toisina ne lievittyivät ja pahenivat jälleen uudelleen. Hengenahdistus oli jossain vaiheessa tuntunut niin kauhealta, että Georgia oli soittanut ambulanssin. Pelkoa ei lieventänyt sekään, että uusi koronavirus on lääkäreille vielä melko tuntematon juttu.

– Vaihtelut tekivät tästä sairaudesta niin erilaisen verrattuna kaikkeen, mitä olin aiemmin kokenut. Se oli pelottavaa. Muutamana yönä oikeasti mietin, selviydynkö tästä.

Lopulta oireet alkoivat lieventyä. Georgia on erittäin kiitollinen terveydenhuollolle avusta, jota hän on saanut. Hän on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään, millaisia mahdollisia pitkäaikaisia tai pysyviä vaikutuksia sairaudella on keuhkoihin ja sydämeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Georgia haluaa kertoa tarinansa, jotta muut osaisivat olla varovaisia. 

– Älä ota mitään riskejä, jos vain mahdollista. Et tiedä, kuinka sairaus vaikuttaa juuri sinuun. 

Suurin osa sairastuu lievästi

Tällä hetkellä maailmalla leviävä covid-19-virus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Jotkut sairastuneet ovat kertoneet havainneensa lisäksi häiriöitä maku- ja hajuaistissa. 

Pelkkien oireiden perusteella ei voi tietää, onko syynä covid-19 vai jokin muu virus tai bakteeri. Kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. 

Moni sairastuu vain lievästi. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita. Korkein riski on yli 80-vuotiailla henkilöillä.

Lue myös:

    Uusimmat