Amerikkalaisnainen kertoo, millaista oli sairastaa koronavirus.
Washingtonin Seattlessa asuva Elizabeth Schneider, 37, selvisi koronaviruksesta lievin oirein. Nainen kertoo Facebookissa, kuinka helposti hän kokee viruksen tarttuneen.
– Uskon saaneeni sen, kun osallistuin pieniin juhliin, joissa kukaan ei yskinyt, aivastellut tai muutenkaan osoittanut mitään sairauden merkkejä. Näyttää siltä, että 40 prosenttia juhliin osallistujista sairastui. Mediassa kehotetaan pesemään käsiä ja välttämään kaikkia, joilla on oireita. Tein niin. Ei ole mitään tapaa välttää saamasta tätä, paitsi välttää kaikkia muita ihmisiä. 40 prosenttia ihmisistä sairastui kolmen päivän sisään juhliin osallistumisesta, kaikki samankaltaisin oirein, kuume mukaan lukien, Elizabeth kirjoittaa.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Tällaisia olivat oireet
Elizabeth kertoo myös, että juhlijoiden oireet tuntuivat olevan erilaisia sairastuneiden yleiskunnosta ja iästä riippuen. Suurin osa 37-vuotiaan naisen sairastuneista ystävistä oli viisikymppisiä, hieman alle tai vähän yli. Oireisiin lukeutuivat päänsärky sekä kuume, joka ensimmäiset kolme päivää oli jatkuvaa ja sen jälkeen tuli ja meni. Kipua ja särkyä oli ympäri kehoa ja väsymys oli armotonta.
– Minulla oli kuume, joka kohosi ensimmäisenä iltana 39,4 asteeseen ja loppujen lopuksi laski 37,7 asteeseen ja sitten 37,5 asteeseen. Joillain oli ripulia. Minulla oli pahoinvointia yhtenä päivänä. Kun kuume oli laskenut, joillekin jäi nenän tukkoisuutta, kurkkukipua. Vain hyvin harvalla meistä oli lievää, kutiavaa yskää.
Hyvin harvalla sairastuneista oli Elizabethin mukaan myöskään hengitysvaikeuksia. Sairauden kokonaiskesto oli 10–16 päivää.
Oireet alkoivat kolme päivää juhlien jälkeen
Uutistoimisto AFP:lle Elizabeth kertoo oireidensa alkaneen tiistaina helmikuun 25. päivänä, kolme päivää juhlien jälkeen.
– Heräsin ja tunsin oloni väsyneeksi, mutta ei se ollut sen enempää kuin miltä normaalistikin tuntuu, kun pitää nousta ylös ja lähteä töihin, ja olin ollut hyvin kiireinen edellisen viikonlopun.
Puolenpäivän tienoilla Elizabeth alkoi tuntea päänsärkyä sekä lihassärkyä ja päätti lähteä töistä kotiin. Päiväunien jälkeen kuume oli noussut, ja Elizabeth kertoo alkaneensa täristä ja raajoissa alkoi tuntua kihelmöintiä. Elizabeth ei kuitenkaan uskonut sairastavansa koronavirusta, sillä hän ei kärsinyt koronalle tyypillisistä oireista: hän ei yskinyt tai kärsinyt hengenahdistuksesta. Lääkärin pakeilta hänet käskettiin kotiin lepäämään.
LUE MYÖS: Amerikkalaisopettajan nerokas leimasinkikka sai oppilaat pesemään käsiään ahkerammin: "Teemme parhaamme pitääksemme pöpöt poissa"
Muilla juhlijoilla samoja oireita
Koronavirusta Elizabeth alkoi epäillä vasta luettuaan Facebookista, että useat juhliin osallistuneet olivat alkaneet kärsiä samanlaisista oireista. Ketään ei testattu koronaviruksen varalta. Elizabeth itse onnistui pääsemään testattavaksi Seattle Flu Study -tutkimusohjelman kautta. Testitulos oli positiivinen. Diagnoosin aikaan oireet olivat jo kuitenkin hiipuneet. Paikalliset terveysviranomaiset ohjeistivat pysymään kotona viikon oireiden alkamisesta tai 72 tuntia oireiden loppumisesta.
Koska oireet olivat lieviä, ei Elizabeth missään vaiheessa joutunut paniikin valtaan. Nyt hän voi jo hyvin, mutta välttelee edelleen suuria ihmisjoukkoja ja työskentelee etänä.
– Jos luulet, että sinulla on se, sinulla luultavasti on. Jos oireesi eivät ole hengenvaarallisia, pysy yksinkertaisesti kotona, käytä käsikauppalääkkeita, juo paljon vetta, lepää paljon ja katso ohjelmia, jotka sinun on ollut tarkoitus maratonkatsella, hän vinkkaa.
Ei paniikkia, mutta huomioi riskiryhmät
Kun kaupoista hyllytkin alkavat tyhjentyä, voi mieleen hiipiä maailmanlopun tunnelma. Elizabeth toivoo, että voi omalla tarinallaan viestiä, ettei paniikkiin kannata sortua. Hän muistuttaa kuitenkin, että on tärkeää huomioida riskiryhmät ja pysytellä kotona, jos olo on yhtään kipeä.
– Tietenkään se ei ole sellaista, jonka suhteen voisi olla täydellisen piittaamaton, koska on vanhempia ihmisiä, tai ihmisiä, joilla on piileviä terveysongelmia. Tämä tarkoittaa, että meidän pitää olla erityisen valppaita jäämään kotiin eristämään itsemme muista, nainen toteaa.
Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat vanhukset ja perussairauksia sairastavat ihmiset. Taudin alkuvaiheessa oireiden kerrotaan muistuttavan mitä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita. Oireisiin kuuluvat kuume, yskä, hengitysvaikeudet, lihaskivut, väsymys sekä päänsärky. Sen sijaan nuha ei kuulu koronaviruksen oireisiin. Lue lisää: Epäiletkö koronatartuntaa? Vuotaako nenä? – "Nuha ei ole tyypillinen oire koronavirukseen sairastuneella"
LUE MYÖS: Onhan "yskätasku" jo käytössäsi? Opettaja muistuttaa oikeaoppisesta tavasta yskiä ja aivastaa: "Se on aina mukanasi"
LUE MYÖS: Lopeta turha hamstraaminen ruokakaupassa! Martat listaavat: Näitä ruokia kaupasta kannattaa nyt oikeasti ostaa kotivaraksi
Juttua korjattu 14.3. klo 11.38: Elizabethin viimeistä kommenttia tarkennettu koskemaan vanhempien ihmisten lisäksi terveysongelmista kärsiviä ihmisiä.
Lähteet: New York Post, Mirror, Yahoo, Elizabeth Schneider / Facebook