Google aikoo lopettaa kaiken yhteistyön maailman toiseksi suurimman Android-valmistajan Huawein kanssa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Huawei menettää pääsyn tuleviin Android-versioihin ja myös Googlen tarjoamiin sovelluksiin ja palveluihin kuten YouTubeen, Google Mapsiin ja Gmailiin. Kielto koskee myös Huawein toisen brändin Honorin laitteita. Asiasta raportoi Reuters omiin lähteisiinsä perustuen.
Myös muut mediat kuten The Verge ovat vahvistaneet tiedon omista lähteistään ja Google on kommentoinut asiaa lyhyesti.
Syynä Trumpin määräys – Google: "Noudatamme määräystä"
Irtisanomisen syynä on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös lisätä Huawei niiden valtioiden listalle, joiden kanssa amerikkalaisyritykset eivät voi käydä viestintäteknologiaan liittyvää kauppaa ilman erillistä lupaa.
The Vergen tavoittama Googlen edustaja sanoi, että ”noudatamme määräystä ja selvitämme parhaillaan, mitä kaikkea se tarkoittaa.”
Ilmeisesti Android-lisenssin irtisanominen vaikuttaa vain Huawein tuleviin puhelinmalleihin, ainakin aluksi. Toisaalta nykyisetkään puhelinmallit eivät tule saamaan enää uusia Android-päivityksiä.
Googlen mukaan sovelluskauppa Google Play toimii edelleen nykyisissä laitteissa ja myös Googlen haittaohjelmilta suojaava Google Play Protect toimii edelleen.
Huaweilla pääsy vain avoimen lähdekoodin Androidiin
Päätöksen myötä Huawei voi tulevaisuudessa käyttää pelkästään Androidin avoimen lähdekoodin versiota, Android Open Source Projectia (AOSP).
Pelkkään avoimeen koodiin tukeutuminen tarkoittaa sitä, että Huawei pääsee käsiksi Androidin uusiin ominaisuuksiin selvästi muita valmistajia myöhemmin, mikä todennäköisesti hidastaa merkittävästi uusien ominaisuuksien tuloa puhelimiin ja vaikeuttaa Huawein kilpailumahdollisuuksia.
Myös kaikki Androidin osat, jotka ovat riippuvaisia Googlen kanssa tehdystä sopimuksesta, tulevat puuttumaan tulevista Huawein ja Honorin laitteista. Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa, mitä kaikkea puhelimista tulisi puuttumaan.
Tilanne toistaiseksi sekava
Microsoft ei ole toistaiseksi kommentoinut Huawein Windows-käyttöjärjestelmän käyttöä.
Käytännössä valtaosa vaikutuksista kohdistuisi Huawein muualla kuin Kiinassa myymiin laitteisiin. Kiinassa hallinto on estänyt jo valmiiksi monet Googlen palveluista, joten Huawei käyttää puhelimissaan niiden kiinalaisia vastineita, joita kehittävät esimerkiksi Baidu ja Tencent. Eurooppalaisille asiakkaille Kiinan markkinoille suunnatut palvelut kuitenkaan tuskin riittävät, joten Huawein tilanne vaikeutuu merkittävästi.
Toistaiseksi koko tilanne on kuitenkin virallisten vahvistusten puuttuessa varsin sekava. Tivi on pyytänyt kommenttia Huaweilta, mutta toistaiseksi virallista kommenttia ei ole saatavilla.
Estolista vaikeuttaa Huawein liiketoimintaa
Androidin lisäksi Yhdysvaltain hallinnon estolistalle joutuminen vaikeuttaa Huawein liiketoimintaa amerikkalaisten piirivalmistajien kanssa. Esimerkiksi Qualcomm ja Broadcomm eivät voi toimittaa Huaweille piirejään.
Koko tilanteen taustalla ovat Yhdysvaltain väitteet siitä, että Huawei vakoilisi Kiinan valtion laskuun verkkolaitteitaan ja ohjelmistojaan käyttäen. Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet ja yhteytensä Kiinan hallintoon.