Yhdysvaltojen kiinalaiselle televiestintälaitteiden valmistajayritykselle Huaweille asettamat pakotteet näkyvät eurooppalaisten kuluttajien älypuhelimissa, kun Google lopettaa yhteistyön Huawein kanssa. Aiheesta Huomenta Suomessa tiistaina keskustelivat IT-asiantuntija ja kirjailija Petteri Järvinen sekä Inderesin toimitusjohtaja Mikael Rautanen.
Viime yönä Yhdysvallat lykkäsi Huaweille asettamiaan pakotteita 90 päivällä. Mikael Rautanen arvioi, että tällä pyritään välttämään täydellinen kaaos globaaliin tietoliikennemarkkinaan.
Lykkäys tarkoittaa, että Huawein vanhat puhelimet toimivat ainakin kolme kuukautta. Sen jälkeen on luultavaa, että tietoturvapäivityksiä ei puhelimiin automaattisesti tule, eikä välttämättä myöskään seuraavaa Android-versiota. Tietoturvapäivitysten viivästyminen estää Huawein laitteiden käytön ainakin yrityselämässä, arvioi Petteri Järvinen.
Tulevista Huawein puhelinmalleista puuttunevat myös Googlen tutut sovellukset, kuten Gmail ja Google Maps.
– Se on sitten jo käyttäjälle aika iso miinus, Järvinen toteaa.
Pilvipalveluiden puute kolhaisee suosiota
Huawei paikkaa pakotteita korvaamalla länsimaisten toimittajien aiemmin tarjoamia komponentteja omilla vastaavillaan. Laitteen käyttäjän kannalta komponentteja näkyvämpiä ovat kuitenkin pilvipalvelut, joihin tallentuvat esimerkiksi valokuvat ja varmuuskopiot.
– Siinä Huaweilla ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla Googlen pilvipalveluiden kanssa monestakin syystä. Vaikka sillä olisi omat palvelut tarjota, se ei pysty kilpailemaan suomalaisten käyttäjien suosiosta, Järvinen sanoo.
Myös yhdysvaltalaiset yhtiöt keräävät tietoa käyttäjistä
Järvinen muistuttaa, että kiinalainen Huawei ei ole ainut valmistaja, joka kerää tietoa käyttäjistään. Eurooppalaisten suosimat Googlet, Facebookit ja Applet keräävät meistä tietoja, joiden Järvinen uskoo päätyvän Yhdysvaltojen hallituksen käsiin tarvittaessa.
Katso koko haastattelu videolta!