Googlen sisaryhtiö keskeyttää glukoosimittariksi suunniteltujen piilolinssien kehitystyön – mittaustulokset liian epävarmoja

Julkaistu 17.11.2018 13:13
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Googlen terveyteen keskittyvä sisaryhtiö Alphabet-emoyhtiön alla, Verily, on kertonut keskeyttävänsä älylinssiprojektinsa. Verily oli kehittänyt piilolinssiä, joka mittasi glukoosiarvoja silmästä automaattisesti ja huomaamatta.

Googlen ja myöhemmin sen erillisen sisaryhtiön kehittämät piilolinssit sisälsivät erittäin pienikokoisen piirin sekä gluukosianturin, joka mittaa sokeriarvoja silmien kyyneleistä. Tekniikka on asetettu kahden pehmeän piilolinssikerroksen väliin. Kehitetyt prototyypit pystyivät antamaan jo vuonna 2014 tietoja glukoosin määrästä jopa kerran sekunnissa. Jo tuolloin kuitenkin kerrottiin, että edessä olisi vielä paljon työtä teknologian muuttamiseksi jokapäiväiseksi käyttökelpoiseksi järjestelmäksi.

Nyt Verily myöntää kehitystyössä eteen tulleet haasteet, jotka saattavat olla toistaiseksi ylittämättömiä. Verilyn julkaisemassa kehitystyön keskeyttämisestä kertovassa blogimerkinnässä kerrotaan testien osoittaneen, että kyyneleistä mitatut glukoosiarvot korreloivat liian epäjohdonmukaisesti veren glukoosiarvojen kanssa.

Google ja Verily ovat tehneet glukoosipiilolinssiprojektissaan läheistä yhteistyötä myös terveys- ja lääkeyhtiö Novartisin Alcon-silmäterveysyksikön kanssa.

Diabeetikoille tarpeellisen glukoosimittauksen helpottaminen on ollut laajemminkin suurten teknologiayhtiöiden terveyshankkeiden kehitystyön mielenkiinnon kohteena. Muun muassa Applen on raportoitu tutkineen ilman piikittämistä toimivan glukoosimittauksen kehittämistä Apple Watch -kelloonsa.

Myös Verily kertoo tekevänsä läheistä yhteistyötä Dexcomin kanssa jatkuvan glukoosimittauksen kehittämisessä ja Sanofin kanssa omistetussa yhteisyrityksessä jatkuvan seurannan tuomisessa terveydenhuoltoon.

Verilyn mukaan sen piilolinssiprojekti ei ole mennyt missään nimessä hukkaan, sillä se on johtanut myös muuhun kehitystyöhön silmän alueella. Verilyn mukaan se kehittää älypiilolinssiä esimerkiksi korjaamaan iän myötä heikkenevää näköä kuin myös parantamaan näköä kaihileikkauksen jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Digi