Intiassa hallituksen maanviljelyuudistusta vastaan protestoivat kymmenettuhannet maanviljelijät tukkivat lauantaina useita valtateitä ympäri maata.
Hallitus sijoitti protesteja valvomaan kymmeniätuhansia poliiseja. Pääkaupunki Delhissä myös suljettiin kymmenen metroasemaa.
Intialaiset viljelijät ovat protestoineet maanviljelyä koskevia lakimuutoksia vastaan marraskuusta lähtien. Ympäri maata saapuneet mielenosoittajat ovat asuneet jo viikkoja protestileireissä pääkaupunki Delhin ulkopuolella. Protestileireihin on ehtinyt syntyä muun muassa kirjasto ja lukuisia ruoanjakelupisteitä.Viljelijöiden mukaan säätelyä purkavat lait uhkaavat viedä heiltä elannon ja voitot suuryritysten taskuun. Maanviljelijät pelkäävät jäävänsä hintaneuvotteluissa täysin suuryritysten armoille ja sitä, että tuotteille tähän asti sovitusta minimihinnasta luovutaan.Hallituksen mukaan uudistuksen on määrä modernisoida Intian maataloutta ja parantaa sen globaalia kilpailukykyä ja myös lopulta lisätä viljelijöiden tuloja.
Maanviljelijät leiriytyneet Delhin ympärille viikkojen ajan
Maanviljelijät ovat todenneet, etteivät aio luovuttaa ennen kuin laki perutaan.
– Emme palaa kotiin ennen kuin vaatimuksiimme on taivuttu, protestiliikkeen johtohahmoksi noussut Rakesh Tikait sanoi intialaiskanava NDTV:n mukaan.
Protestit ovat olleet suurimpia sitten vuoden 2014, kun hindunationalistinen BJP puolue otti vallan pääministeri Narendra Modin johdolla.Hallitus ja maanviljelijät ovat käyneet jo lukuisia neuvotteluita, jotka ovat kuitenkin päätyneet pattitilanteeseen.
Toimittajia häiritty
Protestit ovat olleet pääosin rauhanomaisia, mutta viime viikolla tuhannet maanviljelijät tunkeutuivat poliisin barrikadien läpi matkallaan Delhiin jättimielenosoitukseen.Viljelijät, joista useat olivat saapuneet paikalle traktoreilla, murtautuivat ainakin kolmessa keskeisessä risteyksessä poliisin esteiden läpi. Poliisi käytti kyynelkaasua farmarien hillitsemiseen. Yhteenotoissa loukkaantui niin poliiseja kuin maanviljelijöitäkin, ja al-Jazeeran mukaan yksi mielenosoittaja kuoli.
Protestoijien johto on tuominnut väkivallan. YK on taas kehottanut molempia osapuolia rauhallisuuteen ja Intian hallitusta kunnioittamaan oikeutta rauhanomaiseen protestointiin. Intian hallitus on saanut myös kritiikkiä muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchilta toimittajien häirinnästä protestien aikana.
Intialaisia toimittajia on pidätetty ja asetettu rikossyytteisiin raportoinnin vuoksi. Aikakausilehti Caravanin toimittaja Mandeep Punia on kertonut joutuneensa pahoinpidellyksi pidätettynä ollessaan, kertoo intialaismedia.
Tukea osoittanut muun muassa Rihanna
Protesteihin ovat ottaneet kantaa muun muassa pop-laulaja Rihanna, ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja Yhdysvaltain intialaistaustaisen varapresidentin Kamala Harrisin siskontytär Meena Harris.
Thunberg muun muassa julkaisi Twitterissä eräänlaisen vinkkipaketin protestoijille, mikä sai hallituksen tukijoita polttamaan Thunbergin kuvia aiemmin tällä viikolla, kertoo muun muassa Guardian.
Intian poliisi avasi myös ilmeisesti Thunbergin tviitteihin liittyen rikostutkinnan, kertoo intialaiskanava NDTV. Rikosnimikkeenä on muun muassa "kapinan lietsonta" ja "ulkomaalaisen salajuonen lietsonta". Vaikka mediaraportit kertoivat aluksi, että rikostutkinta olisi avattu Thunbergista, poliisi täsmensi myöhemmin, että tutkinta avattiin jaetusta "vinkkipaketista", ei Thunbergista, kertoo Independent.
Intian sosiaalisessa mediassa on puolestaan jaettu rajujakin solvauksia muun muassa Rihannaa kohtaan. Valtapuolue BJP:n poliitikot ovat kommentoineet muun muassa, että Thunbergin tviitit ovat osoitus "ulkomaalaisten suunnitelmista hyökätä Intiaan".
Toisaalta kannanotot ovat keränneet myös ylistystä, ja esimerkiksi tunnettu punjabilainen pop-laulaja Diljit Dosanjh julkaisi Rihannasta kertovan ylistyslaulun.
STT korjaa: Korjattu jutun loppua, otsikkoa ja 3.väliotsikkoa: Mediatietojen mukaan tutkinta avattiin Thunbergista, mutta myöhemmin täsmennettiin, että tutkinta avattiin jaetuista vinkeistä, ei Thunbergista itsestään.