Toista tuhatta ihmistä pidätetty Turkin mielenosoitusten alun jälkeen

AOP Turkin mielenosoitukset 24.3.2025
Mielenosoituksissa on vastustettu Istanbulin pormestarin Ekrem Imamoglun kiinniottoa.STELLA Pictures / ddp
Julkaistu 24.03.2025 18:23(Päivitetty 24.03.2025 23:23)

MTV UUTISET – STT

Järjestön mukaan ainakin kymmenen mielenosoituksia seurannutta toimittajaa otettiin kiinni ratsiassa varhain maanantaina.

Turkissa poliisi otti kiinni ainakin kymmenen toimittajaa ja valokuvaajaa, jotka ovat seuranneet muun muassa Istanbulissa mielenosoituksia, kertoi kansalaisjärjestö MLSA maanantaina. MLSA on ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on suojella Turkissa esimerkiksi sananvapautta, lehdistönvapautta sekä oikeutta kokoontua ja osoittaa mieltä.

Järjestön mukaan toimittajat ja kuvaajat otettiin kiinni maanantaina varhaisaamulla tehdyissä ratsioissa.

Lisäksi Länsi-Turkissa sijaitsevan Izmirin kaupungin asianajoyhdistys kertoi, että maanantain vastaisen yön aikana kaksi paikallista juristia oli pidätetty. He olivat edustaneet mielenosoittajia.

Turkin sisäministerin mukaan poliisi on pidättänyt yhteensä yli 1 100 ihmistä sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat viime keskiviikkona. Mielenosoitukset ovat levinneet lähes 60 maakunnan alueelle Turkissa. Yhteensä Turkissa on yli 80 maakuntaa.

Mielenosoituksissa on vastustettu Istanbulin pormestarin Ekrem Imamoglun kiinniottoa.

Imamoglun vaimo Dilek Kaya Imamoglu on tuominnut mielenosoittajien pidätykset viestipalvelu X:ssä.

– Se mitä toimittajille tehdään, on vapauskysymys. Kukaan meistä ei voi olla hiljaa tästä, hän kirjoitti.

Mielenosoituksissa on ollut yhteenottoja mellakkapoliisien ja mielenosoittajien välillä.

Huolimatta monissa kaupungeissa määrätystä katukokousten kieltämisestä, hallituksen vastaiset, enimmäkseen rauhanomaiset mielenosoitukset jatkuivat maanantaina kuudetta peräkkäistä yötä.

Istanbulissa protesteja oli suunniteltu Besiktasin kaupunginosan satamaan ja kaupungintalolle, jossa mielenosoituksia on järjestetty päivittäin.

Imamoglu pian viikon pidätettynä

Imamoglu otettiin kiinni viime keskiviikkona rikosepäilyjen vuoksi. Imamoglun syytteitä pidetään poliittisina, sillä hän on Turkkia itsevaltaisesti hallitsevan presidentin Recep Tayyip Erdoganin poliittinen kilpailija.

Imamoglun kiinniotto on saanut aikaan Turkin rajuimmat mielenosoitukset yli vuosikymmeneen. Protestit ovat levinneet ympäri Turkkia, kun sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään pormestarin puolesta. Poliisi on käyttänyt muun muassa kyynelkaasua, vesitykkejä ja tainnutuskranaatteja väkijoukkojen hajottamiseen.

Turkin pääoppositiopuolue CHP nimesi maanantaina Imamoglun presidenttiehdokkaakseen pidätyksestä huolimatta. CHP piti sunnuntaina puolueen presidenttiehdokkaasta esivaalin, jossa Imamoglu oli ainoa ehdokas. Turkin seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2028.

Äänestyksen järjestäjät kertoivat sunnuntaina, että 15 miljoonaa ihmistä antoi äänensä Imamoglun puolesta. Äänestäneistä 13,2 miljoonaa ei ollut puolueen jäseniä. Puolue oli päättänyt avata äänestyksen Imamoglun ehdokkuudesta kaikille, ei vain puolueen jäsenille.

EU ja Saksa huolissaan

EU kehotti maanantaina Turkkia EU:n jäsenehdokkaana ja Euroopan neuvoston jäsenenä vaalimaan demokraattisia arvoja.

– Haluamme Turkin pysyvän ankkuroituneena Eurooppaan, mutta se edellyttää sitoutumista demokraattisiin normeihin ja käytäntöihin, EU-komission tiedottaja Guillaume Mercier sanoi puhuessaan toimittajille.

Myös Saksa ilmaisi huolensa asioiden saamasta suunnasta Turkissa.

– Istanbulin pormestarin pidättämistä ja erottamista on mahdoton hyväksyä. Tämä on selvitettävä nopeasti ja läpinäkyvästi, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin tiedottaja Steffen Hebestreit kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Erdoğan mieltä osoittavasta oppositiosta: "Heille ei voi antaa tehtäväksi valtion johtamista"

Erdoğanilta "paniikkiratkaisu" kohti Venäjää: Kaatavatko "ahdistus ja viha" presidentin?

Tuoreimmat aiheesta

Turkki