Guardian: Länsimaisten "Viiden silmän" tiedustelupalvelut eivät ole löytäneet todisteita koronaviruksen synnystä laboratoriossa Wuhanissa

wuhan laboratorio
Julkaistu 05.05.2020 18:38
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Yhdysvallat syyttää Kiinaa koronaviruksen karkaamisesta sen laboratoriosta Wuhanissa. Kiina tyrmää presidentti Donald Trumpin ja ulkoministeri Mike Pompeon puheet. Viiden keskeisen englanninkielisen maan niin kutsuttu Viiden silmän tiedusteluverkosto ei ole myöskään löytänyt todisteita viruksen laboratorioteorialle.

Todisteita siitä, että koronavirus olisi karannut kiinalaisesta viruslaboratoriosta Wuhanissa ja aiheuttanut pandemian ei ole, sanoo brittilehti Guardian lainaten tiedustelulähteitä Viidestä silmästä.

Viisi silmää on Australian, Britannian, Kanadan, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen yhteistyöverkosto.    

Syytöksiä alkuvaiheen peittelystä

Maiden tiedusteluviranomaiset kuitenkin uskovat, että Kiina on peitellyt tietoja viruksen leviämisen alkuvaiheista Wuhanissa. On myös muita maita, jotka kritisoivat Kiinaa pandemiaksi sittemmin muodostuneen epidemian alun hoidosta ja vaativat siltä nykyistä suurempaa avoimuutta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että on olemassa ”merkittävä määrä todisteita” viruksen laboratoriotaustasta.

Pompeo ei esittänyt väitteelleen todisteita, ja samassa haastattelussa hän sanoi, ettei kiistä Yhdysvaltain tiedustelun tietoja siitä, että virus ei ole ihmisten rakentama tai geenimuuntelema.

Myös virustutkijat maailmalla ovat yleisesti sitä mieltä, että virus ei ole laboratoriotuotantoa.

Presidentti Donald Trump sanoi tänään, että Yhdysvallat paljastaa tietonsa viruksen alkuperästä, mutta ei antanut tarkkaa aikataulua. 

Australialaislehti: Kiina tuhosi laboratoriotodisteita

Australiassa ilmestyvä Daily Telegraph -lehti puolestaan uutisoi viikonloppuna, että Kiina tietoisesti peitteli ja tuhosi laboratoriotodisteita tappavasta koronaviruksesta. Lehden mukaan Kiina on myös kieltäytynyt antamasta laboratoriossa olevia eläviä viruskantojaan ulkopuolisille.  

Mediamoguli Rupert Murdochin omistama lehti sanoo saaneensa tietonsa 15-sivuisesta Viiden silmän maiden tiedustelulähteistä.

Guardianille puhuneiden australialaislähteiden mukaan lehden mainitsema raportti olisi kuitenkin koottu julkisista lähteistä.

Tiedustelulähde: "Vastakertomus Kiinalle"

– Vaistoni kertoo, että lehden raportti oli väline, jolla rakentaa vastakertomus ja lisätä painetta Kiinaa kohtaan. Joten tärkeintä tässä on tuo tarkoitus. Kyse on ehkä avoimista lähteistä koottu raportti, johon on sitten lyöty salaisuusluokitus, yksi australialaislähde arvioi.

Britannia ei kommentoi Daily Telegraphin uutista.

– Luen päivittäin tiedusteluraportteja tiedustelupalveluiltamme eri puolilla maailmaa. En kommentoi yksittäistä raporttia, jota en ole nähnyt. Se olisi väärin, sanoo puolustusministeri Ben Wallace uutistoimisto Reutersille.

Wallace kuitenkin sanoi, että Kiinalla on paljon vastattavaa useisiin kysymyksiin liittyen virukseen.

Wuhanissa sijaitsee erityinen koronaviruksia tutkiva laitos, missä on ollut töissä myös yhdysvaltalaisia tutkijoita. Heidän mukaansa laitoksen turvallisuustaso on länsimaista luokkaa. Joidenkin länsitietojen mukaan joillakin työntekijöillä ei aina olisi ollut päällään riittävää suojavarustusta.

Kiinan ja Yhdysvaltain sanasota on viime viikkoina kiihtynyt, tällä kertaa juuri koronaviruksen eikä talouserimielisyyksien takia.

Kiinan propagandassa jalansijaa "susisotureille"

Kiina syyttää Yhdysvaltoja 1800-luvun eurooppalaista imperialismia muistuttavasta käytöksestä.

Joidenkin arvioiden mukaan Kiinan ulkopolitiikassa ja virallisessa propagandassa ovat saaneet vahvaa jalansijaa niin kutsutut susisoturit.

Nimi viittaa Kiinassa suosittuihin Susisoturi-toimintaelokuviin, joissa kiinalaiset erikoissotilaat lopulta päihittävät länsimaiset palkkasoturit ja heidän tukemansa kiinalais”petturit”.

Kiina on myös viitannut isänmaallisuutta ja uhrautumista korostavassa propagandassaan muun muassa 1800- ja 1900-lukujen vaiheessa Kiinassa roihahtaneeseen boksarikapinaan. Lopputuloksena länsimaat ja Japani kukistivat kiinalaiset salaseuralaiset eli boksarit ja sotilaat.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat