Kiina väittää: Korona ei lähtenyt liikkeelle Wuhanista – maan propagandakoneisto pyrkii sälyttämään syyn muiden niskoille

On kulunut jo melkein vuosi siitä, kun ensimmäiset koronavirustapaukset havaittiin Kiinan Wuhanissa.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Kiina yrittää sälyttää syyn muiden niskoille ja viedä propagandakampanjallaan viruksen lähtöpaikan muihin maihin. Asiasta kirjoittaa The Guardian.

Kiinan valtion media on toistuvasti raportoinut tapauksista, joissa koronaa on löydetty pakastetuista tuontituotteista, kuten lihasta.

Lisäksi on uutisoitu tutkimuksista, joiden mukaan mahdollisia tautitapauksia olisi ollut löydetty Kiinan rajojen ulkopuolelta jo ennen joulukuuta 2019.

Esimerkiksi yksi valtion sanomalehti väitti Facebook-julkaisussaan viime viikolla, että kaikki saatavilla olevat todisteet näyttävät, että koronavirus ei lähtenyt liikkeelle Wuhanista.

– Vaikka Kiina ensimmäisenä raportoi koronatapauksista, se ei välttämättä tarkoita, että virus on lähtöisin Kiinasta, valtion pääepidemiologi Zhao Lijian perusteli.

Lijianin mukaan viruksen lähtöpaikan jäljitys on vasta käynnissä. Tuloksena voi olla monia maita.

Kiinalaistutkimus väittää alkuperäksi Intian niemimaata

Kiinalaiset tieteilijät ovat jopa lähettäneet tutkimuksen tiedejulkaisu Lancetiin otsikolla ”Wuhan ei ole paikka, missä ensimmäinen Sars-Cov-2 viruksen tartunta ihmisestä ihmiseen tapahtui”.

Vertaisarvioimaton tutkimus väittää sen tapahtuneen Intian niemimaalla.

Länsimaalaiset tutkijat ovat asiasta selvästi eri mieltä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n terveyshätätiloista vastaava johtaja Michael Ryan sanoi viime viikolla, että on "erittäin spekulatiivista" väittää, että koronaa ei ensimmäisenä ilmennyt Kiinassa.

– Kansanterveystieteen näkökulmasta on selvää, että aloitat tutkimuksesi siellä, missä ihmisiin liittyvät tapaukset ensin ilmaantuivat, hän kertoi tiedotustilaisuudessa Genevessä.

Italiasta saaty näyttö heikkoa

Joidenkin raporttien mukaan Covid19 olisi kiertänyt Italiassa jo syksyllä 2019. Virologin mukaan näyttö tähän on heikkoa.

– Italiasta saadut serologiset tiedot voidaan todennäköisesti selittää vasta-aineilla, jotka on suunnattu muita koronaviruksia vastaan, Lontoon Francis Crick -instituutin professori Jonathan Stoye perusteli.

Vasta-aineet olivat siis todennäköisesti syntyneet muita koronaviruksia kuin Covid19-virusta vastaan.

Kiina on pyrkinyt kohentamaan mainetta

Kiinan yritykset sälyttää syy muiden niskoille, johtunee maineen suojelusta niin maan sisällä kuin ulkomaidenkin kantilta.

Tähän mennessä koronatartunnan on saanut maailmanlaajuisesti yli 60 miljoonaa ihmistä. Tautiin on kuollut 1,5 miljoonaa.

Kiina on kuitenkin tehnyt myös muuta parantaakseen mainettaan maan ulkopuolella.

Maa edistää nyt useita myöhäisissä kehitysvaiheissa olevia rokotteita osana panostaan ​​"maailmanlaajuiseen hyvään". Kiina antaa apua esimerkiksi valmistuksessa ja rahoittamisessa.

Kauna ei kuitenkaan saata laantua avunannolla.

– Viime kuukaudet ovat osoittaneet, kuinka katastrofaaliset vaikutukset pandemialla on ollut Kiinan julkisuuskuvassa kansainvälisesti, arvioi Yhdysvaltain Saksan Marshall-rahaston Kiina-tutkija Andrew Small.

WHO ei ole päässyt tutkimaan kunnolla

Kiinan väitteet viruksen alkuperästä voisivat olla uskottavampia, jos he antaisivat tehdä asiasta riippumattoman tutkimuksen.

WHO:n tutkijat vierailivat Wuhanissa aiemmin tänä vuonna, mutta heitä ei päästetty torille, joka oli tiettävästi yhteydessä ensimmäiseen koronatapaukseen.

Uusi tutkijaryhmä on menossa kuitenkin paikalle työskentelemään kiinalaisryhmän rinnalla. Tarkkaa matkustamispäivää ei ole tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat